Phyllis Kaart van Naam Phyllis

Betekenis Phyllis

Groen blad, tak met bladeren, jonge scheut, groene tak
Meer informatie

Geslacht

Phyllis wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Phyllis is Grieks

Naamsopbouw

Phyllis is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinkers (i) en 6 medeklinkers (p, h, y, l, l, s).

Geboortekaartjes met de naam Phyllis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Phyllis is een mooie naam. De naam Phyllis is een Griekse meisjesnaam en betekent "groene tak" of 'jonge scheut. Het is dus een zeer toepasselijke naam om je dochter in haar wortels en bladeren te laten groeien en bloeien met een naam als Phyllis. Phyllis is door klassieke dichters gebruikt voor de geïdealiseerde pastorale maagd. Phyllis is een Grieks-mythologische naam. Phyllis was de dochter van een koning die sterft aan een gebroken hart en al snel verandert in een amandelboom. In de boekenreeks 'St Clare' van Enid Blyton krijgt Phyllis de bijnaam Fizz. Phyllida is een variatie die zowel ouderwetser als stijlvoller klinkt. Bekende dragers van de naam vind je vooral in de VS. Phyllis Francis is een beroemde atlete, en als je dochter een acteertalentje wordt is Phyllis zeker een toepasselijke naam. Actrices als de Schotse Phyllis Logan, de Amerikaanse Phyllis Somerville en Phyllis Thaxter en de Engelse Phyllis Calvert dragen ook de naam.

Beroemdheden met de naam Phyllis

Phyllis (Griekse mythologie)
Mythologisch figuur

Voor de Grieken is de bloei van de amandelbloesem een aankondiging van de naderende lente, een symbool van hoop. Elk jaar veranderen de dorre wintertakken van de amandelboom rond eind januari in een wit-roze bloemenzee. De Griekse mythologie heeft een mooie uitleg over het ontluiken van de amandelbloesem. Demophon, zoon van koning Theseus, streed in de Trojaanse Oorlog. Op weg naar huis ontmoette hij Phyllis, de dochter van de koning van Thracië. Ze vielen als een blok voor elkaar en een gelukkig huwelijk volgde. Na enige tijd kreeg Demophon echter heimwee naar zijn geboortegrond en vroeg Phyllis om toestemming om voor korte tijd naar Athene terug te keren. Een lange reis volgde en eenmaal in Athene aangekomen raadden familie en vrienden hem aan zijn terugkeer enige tijd uit te stellen. Phyllis wachtte thuis al die tijd op haar grote liefde en kwijnde langzaam weg. Ze werd zo bleek en mager dat de goden medelijden met haar kregen en haar in een ranke amandelboom veranderden. Ondertussen begon Demophon zijn geliefde zo te missen dat hij alle adviezen van familie en vrienden naast zich neerlegde en midden in de winter besloot naar Phyllis terug te keren. Toen hij na een barre reis eindelijk aankwam bij de plek waar ze afscheid hadden genomen trof hij daar alleen een dorre amandelboom aan. Hij begreep direct wat er gebeurd was en vol smart barstte hij in tranen uit en omhelsde de boom. Als door een wonder kwam het dorre hout ineens tot leven en schoten de takken vol geurige bloesems. Vanaf dat moment staan de amandelbomen elke winter in bloei en worden de bloesems als symbool van hoop en liefde gezien.

Phyllis Anderson
Personage

Phyllis Anderson is een personage uit de soapserie Days of our Lives. De rol werd door drie verschillende actrices gespeeld, Corinne Conley speelde de rol het langst.

Phyllis Francis
Atlete

Phyllis Chanez Francis (New York, 4 mei 1992) is een Amerikaanse sprintster. Zij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en veroverde bij die gelegenheid goud op de 4 x 400 m estafette. Ze werd in deze discipline ook tweemaal wereldkampioene.

Jessica Lange
Actrice

Jessica Phyllis Lange (Cloquet (Minnesota), 20 april 1949) is een Amerikaans filmactrice. In 1981 wist ze critici te overtuigen van haar talent met de sensuele hoofdrol als overspelige serveerster in Bob Rafelsons versie van The Postman Always Rings Twice, waarin ze tegenover Jack Nicholson speelde. In 1982 speelde ze actrice Frances Farmer in Frances, een film over het dramatische leven van de actrice. Voor deze rol kreeg ze zeer lovende recensies en een Oscarnominatie. Op de set ontmoette ze ook haar nieuwe partner, acteur Sam Shepard. Ook voor een andere rol uit dat jaar werd ze genomineerd voor een Oscar. In Tootsie van Sydney Pollack speelde ze de mooie soapactrice waar Dustin Hoffman verliefd op wordt. Ze werd hiermee een van de weinige acteurs en actrices die in hetzelfde jaar een nominatie kreeg voor een Oscar voor beste hoofdrol en een voor beste bijrol.

Phyllis Logan
Actrice

Phyllis Margaret Logan (Paisley, 11 januari 1956) is een Schotse actrice. In 1983 kreeg ze als eerste langspeelfilmrol de hoofdrol als Janie in Another Time, Another Place, de debuutfilm van de Engelse regisseur Michael Radford. De film leverde haar een filmprijs als beste actrice op het internationaal filmfestival van Taormina, de krant de Evening Standard bekroonde haar als beste actrice van 1983 en in 1984 kreeg ze voor haar rol de BAFTA debuutprijs voor "Most Outstanding Newcomer to Film". Vanaf 2010 speelde ze Mrs Hughes, Elsie Hughes, het hoofd van de huishouding in Downton Abbey. Zij kreeg als onderdeel van de gehele cast hiervoor in 2012 de Screen Actors Guild Award voor uitstekende prestatie door een ensemble in een dramaserie. Ze kroop opnieuw in de huid van Mrs. Hughes in de speelfilms Downton Abbey (2019) en Downton Abbey: A New Era (2022).

Films met de naam Phyllis

Fräulein Phyllis (2004)

Fräulein Phyllis (2004) is een film over Phyllis. Phyllis, begin veertig, nog woont samen met haar moeder. Wanneer ze Henry, bijrolacteur van een soapserie, leert kennen, doet ze alsof ze van hem houdt, maar slaapt ze met de hoofdrolspeler van de show, Walter, die ze uiteindelijk aanrijdt met haar auto, wat Henry de nieuwe ster van de show maakt - en de nieuwe minnaar van de hoofdrolspeelster Doris. Phyllis is echter nog niet klaar met hem...

Phyllis (televisieserie)

Phyllis was een Amerikaanse sitcom van de zender CBS en liep van 1975 tot 1977. De serie was een spin-off van de populaire reeks The Mary Tyler Moore Show. Cloris Leachman speelde in The Mary Tyler Moore Show de nieuwsgierige huisbazin van Mary Richars, Phyllis Lindstrom. Het personage won twee Emmy's en kreeg net als Valerie Harper met Rhoda een eigen reeks.

Natuurfenomenen

Rhyothemis Phyllis is een libellensoort uit de familie van de korenbouten (Libellulidae), onderorde echte libellen (Anisoptera). De wetenschappelijke naam Rhyothemis phyllis is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1776 door Sulzer.

Polyommatus Phyllis is een vlinder uit de familie van de Lycaenidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst gepubliceerd in 1877 door Hugo Theodor Christoph.

Artikelen over de naam Phyllis

Hoe spel ik de naam Phyllis?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • H Havanna
 • Y Yokohama
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • H Hidde
 • Y Yfke
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • H Hotel
 • Y Yankee
 • L Lima
 • L Lima
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Phyllis met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter h
gebarentaal letter y
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Phyllis in braille

p
h
y
l
l
i
s

Zo sein je Phyllis in morsecode

· — — ·
· · · ·
— · — —
· — · ·
· — · ·
· ·
· · ·

Zo sein je Phyllis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter h
nautische vlag letter y
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Phyllis bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een P

Top 10 meisjesnamen met 7 letters