Danae Geboortekaartje naam Danae m2

Betekenis Danae

Prinses van goud, God is mijn rechter
Meer informatie

Geslacht

Danae wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Danae is Grieks

Naamsopbouw

Danae is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, a, e) en 2 medeklinkers (d, n).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Danae maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Danae

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Danae is een meisjesnaam. De populariteit van de naam neemt al een aantal jaren toe in Nederland. De naam Danae is een intrigerende mythologische naam waarvan de enige uitdaging misschien uitspraakvragen zijn. In de Griekse mythe was Danae, een godin van muziek en poëzie, de moeder van Perseus door Zeus, die aan haar verscheen in de vorm van een gouden regen. Je kunt nu de komende 10 zinnen overslaan, of je even verdiepen in een stukje klassieke geschiedenis.... Danaë (Oudgrieks: Δανάη (Danaoi)) is een figuur uit de Griekse mythologie. Ze is de dochter van Eurydike en Akrisios, koning van Argos. Ze is de moeder van de halfgod Perseus. Wanneer een orakel Akrisios voorspelt dat hij door een kleinzoon zal worden vermoord, besluit Akrisios zijn enige dochter Danaë op te sluiten in een bronzen toren tot ze te oud is om nog kinderen te krijgen. Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt. Er wordt een jongen geboren: Perseus. Zodra de oude koning van het bestaan van een kleinzoon afweet, laat hij Perseus en zijn moeder in een kist opsluiten, die vervolgens in zee geworpen wordt. Maar de houten kist zinkt niet en drijft naar het eiland Seriphos, waar de twee worden bevrijd door de vriendelijke visser Diktys. Polydektes, de broer van Diktys en koning van het eiland, eist Danaë op en wil haar als zijn vrouw. Daar wil Perseus, die ondertussen al geen klein kind meer is, een stokje voor steken. Hij maakt een afspraak met Polydektes: als Perseus hem het hoofd van Medusa kan geven, mogen hij en zijn moeder gaan. Dit lukt en Perseus en Danae zetten koers naar Larisa waar er op dat moment atletiekspelen bezig zijn. Perseus neemt deel aan deze spelen, maar weet niet dat Akrisios ook aanwezig is. Per ongeluk gooit hij de discus verkeerd en deze landt op het hoofd van zijn grootvader. Zo komt het orakel uit: Perseus vermoordt zijn grootvader Akrisios onopzettelijk tijdens een wedstrijd discuswerpen..... In een andere, minder logische, verklaring, is Dannae is de vrouwelijke variant van de naam Daniël. Haar naam betekent dan 'God is rechter'.. Dannae was echter geen persoon in de Bijbel. Er komen zeer veel spellingsvarianten van de naam voor, die allemaal echt bestaan, waar onder: Danaé , Danaë , Danäe , Danaè , Danáe , Dánae , Danâe en Dañae. Bekende dragers van de naam zijn Danae Kara (pianist) en Danaë Van Oeteren (actrice).

Beroemdheden met de naam Danae

Danae Stratou
Kunstenaar

Danae Stratou (Grieks: Δαναης Στρατου) (Athene, 1964) is een Griekse kunstenares en hoogleraar. Haar werk is onder andere tentoongesteld in het Nationaal Museum voor Moderne Kunst (EMST) (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) te Athene en in musea en privé collecties in Israël, Frankrijk, Amerika en Egypte.

Danaë van Oeteren
Actrice

Danaë Van Oeteren is een Vlaamse actrice en zangeres. Op televisie was zij voor het eerst te zien als Pim in De Kotmadam, om dan vervolgens in het minder bekende Dokters te acteren. Daarna kreeg zij de kans om de zus van Axel Daeseleire te spelen in de film Dief! van Marc Punt.

Kunst met de naam Danae

Schilderij: Danaë

Danaë is een schilderij van Rembrandt van Rijn. Het bevindt zich in de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland. Het is een levensgrote afbeelding van Danaë uit de Griekse mythologie, de moeder van Perseus. Ze wordt vermoedelijk juist op het moment afgebeeld dat Zeus haar bezoekt en zal bevruchten in de vorm van goudstof. Het is een van Rembrandts mooiste schilderijen, maar het was waarschijnlijk door de grote afmetingen niet gemakkelijk te verkopen. Rembrandts vrouw Saskia van Uylenburgh heeft model gestaan voor het schilderij. Later heeft Rembrandt het gezicht veranderd (om het op Geertje Dircx te laten gelijken?). In 1985 gooide een psychiatrisch patiënt zwavelzuur over het kunstwerk en bewerkte het met een mes. De restauratie begon onmiddellijk en duurde tot 1997.

Namen die lijken op Danae

  -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Deniz   -   Denne   -   Dente   -   Dina   -   Donna   -   Dunya

Hoe spel ik de naam Danae?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • N New York
 • A Amsterdam
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • N Naomi
 • A Ali
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • N November
 • A Alfa
 • E Echo

Zo spel je Danae met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Danae in braille

d
a
n
a
e

Zo sein je Danae in morsecode

— · ·
· —
— ·
· —
·

Zo sein je Danae met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Danae bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters