Dina Geboortekaartje naam Dina m2

Betekenis Dina

Oordeel, Vrouwelijke Rechter - Sterk, Moedig als een beer (Van Berendina)
Meer informatie

Geslacht

Dina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dina is Hebreeuws

Naamsopbouw

Dina is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Dina

Dina is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dina tussen 1950 en 2023. De naam Dina is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Dina is 46x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dina maak je ook deze 3 babynamen:
Dian - Adin - Dani

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dina

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dina is een mooie meisjesnaam, met meerdere verklaringen voor de oorsprong. Dina kan een verkorting (vleinaam) zijn uit meisjesnamen al lang bestaan en op -dina eindigen, zoals Arendina, Berendina enzovoort. Vooral in Drenthe en Groningen komen veel vrouwelijke afleidingen voor van jongensnamen gevormd met -dina. Deze uitgang kan een eigen leven leiden als Dina of Dien (vergelijk Chien en Gien). Als zelfstandige naam kan Dina ook Oudtestamentisch zijn: Dina is de naam van een dochter van Jakob en Lea. De betekenis is dan 'oordeel' of 'vrouwelijke rechter'.(zie de Bijbel, Genesis 30, 21 v.). Als Bijbelse naam is Dina ook populiar geweest bij refugié-families in het Land van Cadzand en op Walcheren (Meertens, Zeeuwse familienaam; 28). De naam was erg populair van 1900 tot 1950, nam daarna af, maar komt de laatste jaren weer terug in de lijsten. De naam is zowel populair in België als in Nederland. Dientje is een verkleinnaam van Dina. Bekende drager van de naam is bijvoorbeeld Dina Tersago (Vlaamse actrice) en Dina Meyers (amerikaanse actrice)

Beroemdheden met de naam Dina

Dina Meyers
Actrice

Dina Meyer (22 december 1968, Queens New York Verenigde Staten) is een Amerikaanse actrice en filmproducente. Ze speelde onder andere in Friends, Starship Troopers, Star Trek: Nemesis, Saw, Saw II, Saw III, Saw IV.

Dina Tersago
Actrice

Dina Tersago (Puurs, 3 januari 1979) is een Belgische tv-presentatrice, actrice en model. Dina Tersago werd bekend doordat ze in 2001 Miss België werd. Hierna werkte ze als redacteur bij het televisiebedrijf Woestijnvis en ze werkte mee aan enkele reportages voor het programma Vlaanderen Vakantieland. Ze presenteert nu onder andere Boer zkt Vrouw.

Boeken met de naam Dina

Het boek Dina
Auteur: Herbjørg Wassmo

Als kind van vijf veroorzaakt Dina de dood van haar moeder. Tien jaar later, na een eenzame jeugd, wordt het eigenzinnige meisje uitgehuwelijkt aan de vijftigjarige Jacob Grønelv, eigenaar van het landgoed Reinsnes in het barre noorden van Noorwegen. Dina weigert zich aan te passen aan de heersende conventies en drijft met haar vrijgevochten gedrag haar echtgenoot soms tot wanhoop. Na zijn dood beheert ze het landgoed met strakke hand. Haar ongeremde sensualiteit heeft een even betoverend als verwoestend effect op de mannen in haar omgeving. Maar dan komt de geheimzinnige Leo in haar leven …

Films met de naam Dina

Dina (2017)

Dina is een mooie film, geregisseerd door Antonio Santini en Dan Sickles. Dina is bijna 50. Ze heeft haar man verloren. Desondanks is ze niet ontmoedigd om een nieuwe romance te beginnen. Ze maakt kennis met Scott. Hij heeft het Asperger syndroom en Dina zelf worstelt met een mentale handicap, wat leidt tot complicaties in hun relatie. Dina won in 2017 de US Documentary Grand Jury Prize van het Sundance Film Festival. Het ontving ook de 2017 Karen Schmeer Award for Excellence in Documentary Editing van het Independent Film Festival Boston, de IDA Award voor beste lange documentaire van het jaar in 2017, en een speciale juryprijs voor eerlijkheid en menselijkheid van de Sarasota Film Festival 2017

Namen die lijken op Dina

Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dian   -   Dinaya   -   Gina   -   Lina   -   Mina   -   Nina   -   Tina   -   Vina

Hoe spel ik de naam Dina?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • I Italia
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • I Iris
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • I India
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Dina met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Dina in braille

d
i
n
a

Zo sein je Dina in morsecode

— · ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Dina met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dina bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 4 letters