Ole Geboortekaartje naam Ole j2

Betekenis Ole

Rijkdom, erfgenaam
Meer informatie

Geslacht

Ole wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ole is Fries en Scandinavisch.

Naamsopbouw

Ole is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 1 medeklinker (l).

Populariteit van de naam Ole

Ole is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ole tussen 2001 en 2023. De naam Ole is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ole is 74x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Ole maak je ook deze 2 babynamen:
Léo - Leo

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ole

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ole is een Deense en Noorse mannelijke voornaam, afgeleid van de Oudnoorse naam Óláfr, die "afstammeling van de voorouder" betekent. Heel kort gezegd betekent de naam dus "Erfgenaam". Ole is dus een vorm van Olaf. De Nederlandse Voornamen Bank komt via een andere oorsprong tot ongeveer dezelfde betekenis: De NVB ziet Ole als een Friese naam; en Oele (en Oole) kwam in de 16e eeuw nog veel voor op Schouwen. Oele is een eenstammige verkorting van Germaanse namen met ôd 'erfgoed' (zie od-) of van het verwante ôthal- 'bodem, erfgrond'. Vergelijk ook met bijvoorbeeld de namen Olbert of Olle. Net zoals bij bijvoorbeeld Nils en Nilson, bestaan er voor de naam Ole ook achternamen in Scandinavië, zoals Olesen, Olsen en Olson. Een variant van de naam Ole is de naam Ola. Ola is een Noorwegen en Zweden een typische jongensnaam, maar in bijvoorbeeld Polen of Frankrijk dan weer een meisjesnaam. Beroemde dragers van de naam zijn onder meer Ole Worm, een Deense arts en Ole Christensen Rømer, een Deense astronoom. Ole Bornemann Bull is een Noorse violist en componist. En misschien wel de belangrijkste: Ole Kirk Christiansen was de uitvinder en oprichter van de LEGO. Ole Olsen is een Deense filmproducent en Ole Gunnar Solskjaer een bekende Noorse voetballer, nu coach. In Nederland noemde Radio DJ Frank Dale zijn zoontje in 2019 Ole.

Beroemdheden met de naam Ole

Ole Tobiasen
Voetballer

Ole Tobiasen is een Deens voetbalcoach en voormalig voetballer. Hij speelde van 1992 tot en met 2010 voor FC Kopenhagen, SC Heerenveen, AFC Ajax, AZ, Aalborg BK, Sandefjord Fotball en MVV. Tobiasen kwam zes keer uit voor het Deens voetbalelftal. Hij was tot 5 maart trainer van Almere City.

Ole Bull
Muzikant

Ole Bornemann Bull was een Noors violist en componist. Hij wordt beschouwd als een der grootste violisten van de 19e eeuw.

Ole Kirk Christiansen
Ondernemer

Ole Kirk Christiansen was een Deens timmerman en genie, de oprichter van de LEGO Group en uitvinder van de wereldberoemde Legostenen naar voorbeeld van Hilary Harry Fisher Page. In 1934 noemde Christiansen zijn bedrijf "LEGO", afgeleid van het Deense zinsdeel leg godt wat "speel goed" betekende. Ole Kirk maakt nog net mee dat de hedendaagse Legosteen werd ontwikkeld, waarbij holle buisjes waren toegevoegd aan de onderkant van de steentjes.

Ole Gunnar Solskjaer
Voetbaltrainer

Ole Gunnar Solskjær is een Noors voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Hij speelde vooral lange tijd voor Manchester United. Solskjær speelde zevenenzestig wedstrijden (drieëntwintig doelpunten) voor de nationale ploeg van Noorwegen. Na zijn loopbaan was hij ook trainer bij Manchester United.

Boeken met de naam Ole

Ole heeft een geheim
Auteur: J. Langreuter

Ole de ijsbeer is een mooi kinderboek van Jutta Langreuter. Ole de ijsbeer gaat 's ochtends een eindje lopen; bij de waterkant ontmoet hij een wolfje en een zeehond. Prentenboek met illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Ole Langbaard
Auteur: Daniela Drescher

Het is winter in het bos en Ole Langbaard komt tevoorschijn. Hij stapt door de sneeuw om de dieren eten te geven. Een kleine ree, een muis en een haas, ze krijgen allemaal wat lekkers van deze lieve oude kabouter. En als iedereen wat gehad heeft, keert Ole weer terug naar zijn gezellige huisje om uit te rusten van de lange dag. Een nieuw en toch tijdloos kabouterverhaal om samen met kleine kinderen te lezen. Geniet samen van dit prachtige winterverhaal gedrukt op stevig karton.

Namen die lijken op Ole

Ali   -   Eli   -   Ola   -   Olaf   -   Olle   -   Olof   -   Ulf   -   Uli   -   Ull

Hoe spel ik de naam Ole?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • E Echo

Zo spel je Ole met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Ole in braille

o
l
e

Zo sein je Ole in morsecode

— — —
· — · ·
·

Zo sein je Ole met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ole bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 3 letters