Emiel Geboortekaartje naam Emiel j2

Betekenis Emiel

UItblinken (van Latijnse Ameliusr), Enthousiast (vanuit Frans), Zacht, vriendelijk (van het Griekse woord '(h)aimulos)
Meer informatie

Geslacht

Emiel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Emiel is Grieks

Emiel is afgeleid van de naam Emile

Naamsopbouw

Emiel is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, e) en 2 medeklinkers (m, l).

Populariteit van de naam Emiel

Emiel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Emiel tussen 1975 en 2023. De naam Emiel is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Emiel is 13x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Emiel maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Emiel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Emiel is een jongensnaam. Emiel is afgeleid van Aemilius. Aemilius was de naam van een Romeinse familie en wordt wel in verband gebracht met het Griekse (h)aimulos 'zacht, vriendelijk' of Latijns aemulus 'wedijverend mededinger, navolger'. De naam Emiel komt voor in vele talen en vele landen. De volgende varianten bestaan onder andere: Emile (Frans), Emil (Tsjechisch, Engels, Duits, Hongaars, Pools, Roemeens, Scandinavisch en Slavisch), Emill, Emyl, Emyle, Enlai (Chinees), Enli, Enly, Aymil (Grieks), Emilio (Italiaans, Portugees en Spaans), Emily, Emmanuel (Frans en Duits), Emanuel (Tsjechisch, Frans, Duits en Scandinavisch), Emelio, Emielo (Spaans), Emileo (Spaans), Emmanuil (Russisch ) en Anyoli. In België en Nederland kozen ouders het vaakst voor Emiel, dan voor Emile en dan voor Emil. Een variant is Melis, en de korte versie Mil. Ook in Nederland en België kennen we de naam ook zeker van Astrid Lindgrens Emil van de Hazelhoeve, de kwajongen die allemaal avonturen beleeft. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Belgen Emiel Puttermans (hardloper), wielrenner Emiel Faignaert en Emiel van Cauter. In Nederland kennen we onder meer atleet Emiel Mellaart en jurist Emiel van Lennep.

Beroemdheden met de naam Emiel

Emiel de Bolle
Kunstenaar

Emiel De Bolle is een Belgisch striptekenaar, cartoonist en grafisch ontwerper. De Bolle tekende tussen 1975 en 2000 politieke cartoons voor Het Nieuwsblad en De Gentenaar en sinds 2011 tekent hij cartoons voor het weekblad 't Pallieterke

Emiel Faigneart
Wielrenner

Emiel Faingnaert was een Belgisch wielrenner. In totaal won Faingnaert 27 wedstrijden bij de beroepsrenners. Een loopbaan die startte in 1940 en eindigde in 1950.

Emiel Goelen
Presentator

Emiel Goelen (Bonheiden, 4 september 1946 – Keerbergen, 1 maart 2015) was een televisiepresentator en mediafiguur voor de VRT. Hij presenteerde jarenlang samen met Rita Van Neygen het consumentenprogramma Op de koop toe. Hierbij werd hij bekend met de uitspraak, "U kijkt toch ook?", waarbij hij naar de kijker wees. Dit werd later door meerdere programma's geparodieerd.

Miel Puttemans
Atleet

Emiel Adrien Puttemans is een voormalige Belgische atleet, die zijn beste prestaties leverde in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Hij nam viermaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij eenmaal een zilveren medaille. Bovendien werd hij tweemaal Europees indoorkampioen.

Emiel Sandtke
Acteur

Emiel Sandtke (Delft, 18 januari 1983) is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend van zijn rol als Dex Huygens in de RTL-soap Goede tijden, slechte tijden. Hij is eveneens bekend van zijn rol als Sander Looman in Vuurzee en als Thomas in Het Huis Anubis II.

Emiel van Dijk
Politicus

Boeken met de naam Emiel

Emiel zet alles op z'n kop
Auteur: Astrid Lindgren

Hij bedoelt het zo goed, maar toch gaat het telkens weer fout... Emiel is het ondeugendste jongetje in de wijde omtrek. Soms wordt hij dan voor straf in het timmerschuurtje opgesloten, waar hij houten poppetjes snijdt. Hij heeft er al een heleboel...

Emiel van de Hazelhoeve
Auteur: Astrid Lindgren

Emiel is het ondeugendste jongetje uit de wijde omtrek. Als hij geen kom beslag over zijn vaders hoofd giet, hijst hij zijn zusje wel in de vlaggenmast... Soms wordt hij dan voor straf in het timmerschuurtje opgesloten, en daar snijdt hij dan houten poppetjes om zich niet te vervelen. Maar al die streken haalt Emiel uit met de beste bedoelingen. Want hij heeft een hart van goud!

Namen die lijken op Emiel

Amal   -   Amil   -   Emil   -   Emile

Artikelen over de naam Emiel

Hoe spel ik de naam Emiel?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • M Mila
 • I Iris
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • M Mike
 • I India
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Emiel met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Emiel in braille

e
m
i
e
l

Zo sein je Emiel in morsecode

·
— —
· ·
·
· — · ·

Zo sein je Emiel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Emiel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een E

Top 10 jongensnamen met 5 letters