Dana Geboortekaartje naam Dana u2

Betekenis Dana

Mijn Rechter Is God, uit Denemarken, Geschenk, Wijs, Waardevolle parel
Meer informatie

Geslacht

Dana wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Dana is Slavisch

Dana is afgeleid van de naam Daniël

Naamsopbouw

Dana is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Dana

Dana is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dana tussen 1996 en 2023. De naam Dana is minder populair geworden.

 • Dana is 33x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dana maak je ook deze 3 babynamen:
Adan - Nada - Daan

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dana

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dana is een populaire en veelzijdige meisjes en jongensnaam. In de meeste landen is het overwegend een meisjesnaam. In Nederland geven ouders de naam bijna altijd aan hun dochter. In de Verenigde Staten is het in 33% van de gevallen een zoon die de naam krijgt. In Oost Europa is het altijd een meisjesnaam. De naam is veelzijdig omdat er heel veel betekenissen zijn. De betekenis van de naam “Dana” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Dana is bijvoorbeeld een vrouwelijke variant van de naam Daniël. In dat geval is de betekenis 'Mijn Rechter is God". In het Hebreeuws betekent de naam Dana namelijk "arbiter" of "God is mijn rechter". In het Sanskriet en Pali betekent het woord "vrijgevigheid". De naam Dana is ook een Engelse meisjesnaam en betekent "uit Denemarken". Dana is ook een Perzische naam. In het Perzisch betekent het woord Dānā letterlijk "Wijs", en sommigen speculeren dat de naam voor het eerst wordt gebruikt als voornaam in Shahnameh. Dana of Danah, in het Arabisch, betekent "de meest waardevolle en mooie parel" De naam kan ook verwijzen naar en afkomstig zijn van de berg Dana of Dena. De naam wordt in het Perzisch ook gebruikt voor zowel zonen als dochters. Deze naam die in zowel de Keltische als de Scandinavische mythologie wordt gevonden, is van alleen jongens naar bijna allemaal meisjes gegaan, met behoud van een sterke, unisex-kwaliteit. Bekende dragers van de naam vind je overal. In Amerika vind je actrices Dana Delany en Dana Plato, Dana Zátopková is een atlete uit Tsjechië en Dana is een zangeres uit Ierland. Wij kennen ook nog Dana International, zij won het Eurosongfestival. Dana is ook een achternaam. De Franse Audrey Dana is een bekende comédienne.

Beroemdheden met de naam Dana

Dana Winner
Actrice

Dana Winner (Hasselt, 10 februari 1965) is een Vlaamse zangeres. In 2016 was Dana een van de deelnemers aan het muziekprogramma Liefde voor muziek op VTM, waarin verschillende artiesten op een Spaans eiland liedjes van elkaar coveren. In 2019 vierde Dana Winner 30 jaar carrière met een nieuw album '30', de start van een gelijknamige theatertour en een show in de Antwerpse Lotto Arena. In dat jaar was ze 1 van de coaches in The Voice Senior.

Dana International
Zangeres

Dana International, Hebreeuws: דנה אינטרנשיונל, artiestennaam van Sharon Cohen, geboren als Yaron Cohen, is een Israëlisch zangeres die in 1998 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Diva. In 2011 deed ze opnieuw mee aan het Eurovisiesongfestival met het lied Ding Dong.

Dana Davis
Actrice

Dana Davis is een Amerikaans actrice. Davis is vooral bekend als actrice in de televisieindustrie. Ze heeft in talloze televisieseries rollen gehad, waaronder Boston Public, Malcolm in the Middle, Joan of Arcadia, That's So Raven, Cold Case, Gilmore Girls, The O.C., Veronica Mars en CSI: Miami.

Queen Latifah
Zangeres

Queen Latifah, geboren als Dana Elaine Owens, is een Amerikaanse rapper, zangeres en actrice. Ze werd in 2003 genomineerd voor een Academy Award voor haar bijrol in Chicago. Meer dan vijftien andere filmprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor de televisiefilm Life Support.

Films met de naam Dana

Dino Dana

Dino Dana is een film van regisseur J.J. Johnsson. De 10-jarige Dana ziet opeens op verschillende plekken dinosaurussen en vraagt zich af hoe dat mogelijk is. Om het antwoord te vinden begint Dana met haar oudere zus Saara en hun nieuwe buren Mateo en Jadiel aan een reis die spannender is dan alles wat Dana ooit heeft meegemaakt.

Namen die lijken op Dana

Daan   -   Danae   -   Dane   -   Dani   -   Danio   -   Danny   -   Dante   -   Dina   -   Don   -   Hana   -   Iana   -   Jana   -   Lana   -   Oana   -   Rana   -   Sana   -   Yana   -   Zana

Hoe spel ik de naam Dana?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Dana met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Dana in braille

d
a
n
a

Zo sein je Dana in morsecode

— · ·
· —
— ·
· —

Zo sein je Dana met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dana bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters