Berk Geboortekaartje naam Berk j2

Betekenis Berk

Sterk, stevig, (Germaans), Sterk, Stabiel (Turks) Boom, Berkenweide (Engels)
Meer informatie

Geslacht

Berk wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Berk is Turks

Naamsopbouw

Berk is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 3 medeklinkers (b, r, k).

Populariteit van de naam Berk

Berk is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Berk in 2023. De naam Berk is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Berk is 10x gegeven als voornaam in 2023

Berk wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Berk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Berk is mooie, sterke jongensnaam. De betekenis van de naam “Berk” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen.De naam bestaat nog niet zo heel erg lang, maar is al sinds de afgelopen 30 jaar in opkomst. De naam Berk is vermoedelijk afgeleid van de boomsoort (de berk). De naam kan ook een afgeleide zijn van de Germaanse stam Bern. Bern is een Germaanse naamstam met de betekenis `beer' bij de Germanen wel de `koning der dieren', vandaar metaforisch `dappere man, held, strijder'. Van Germaanse *beran-, *bernu-; Oudhoogduits bero, bern; Middelhoogduits ber; Nieuwhoogduits Bär; Middelnederlands bêre; Angelsaksisch bera `beer', beorn, poëtisch: `dappere man, strijder, prins, koning', Eng. bear; Oudnoors björn `beer', birna `berin' bij een Indogerm. wortel `bhero- `bruin' (vgl. Lets bêrs en Lit. béras `bruin'). De oorspr. betekenis is dus `de bruine'. Uit angstig bijgeloof of godsdienstig taboe noemde men het dier niet bij de naam. De naam Berk is ook een Turkse naam. De naam betekent ook in het Turks "stevig, stevig, sterk". Een Turkse naam die erop lijkt is de naam Berkay. Berk is ook een Franse jongensnaam en betekent "woont in een fort". Berk is ook een Ierse babynaam en betekent "De berkenweide". Denk ook aan de namen Barclay en Burke. Bekende dragers van de naam vind je vooral in Turkije. Berk Akalın is een bekende kunstschaatser, Berk Demir een basketbalspeler en Berk Demir een Turkse acteur. De naam Berk komt ook voor als achternaam. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse atleet Sander Berk.

Beroemdheden met de naam Berk

Berk Çetin
Voetballer

Berk Çetin (Würselen, 2 februari 2000) is een Duitse voetballer van Turkse afkomst die doorgaans speelt als vleugelverdediger.

Berk Demir
Basketbalspeler

Berk Demir is een Turkse professionele basketbalspeler die als power forward speelt voor Türk Telekom van de Turkse Basketbol Süper Ligi. Hij speelde universiteitsbasketbal aan de Technische Universiteit van Istanbul.

Berk Atan
Acteur

Berk Atan is een Turkse acteur en model. Hij maakte zijn acteerdebuut met de serie Her Şey Yolunda en portretteerde het karakter van Selçuk Demircioğlu. Hij is vooral bekend door zijn rol in Güneşin Kızları als Savaş naast Burcu Özberk, in de serie Gönül Dağı en als Selim in Cennet'in Gözyaşları naast Almila Ada.

Berk Akalin
Kunstschaatser

Berk Akalın is een Turkse ijsdanser. Met zijn voormalige schaatspartner, Çağla Demirsal, is hij de Turkse nationale kampioen van 2011 en werd hij 14e op de Wereldkampioenschappen Junioren 2013.

Natuurfenomenen

De Berk (Betula) is een geslacht van bomen uit de berkenfamilie (Betulaceae). De bomen van dit geslacht komen verspreid voor over het noordelijk halfrond: ze zijn uiterst winterhard. Enkele soorten zijn op Groenland en IJsland de enige bomen die er van nature voorkomen. Doordat berken ondiep wortelen zijn ze slecht bestand tegen droogte.

Organisaties met de naam Berk

Keukengerei fabriek: Berk Kampen (BK)

Berk Kampen, oftewel BK (later H. Berk en Zoon, N.V. Kamper Emaillefabrieken, NV Koninklijke Kamper Metaalwarenfabriek, Berk Beccon NV en BK Cookware B.V.) is een producent van metalen keukengerei, met name pannen.

Namen die lijken op Berk

Berat   -   Berkay   -   Bernd   -   Bert   -   Berto   -   Beryl   -   Birk   -   Derk

Hoe spel ik de naam Berk?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • E Edison
 • R Roma
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • E Eva
 • R Ruben
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • E Echo
 • R Romeo
 • K Kilo

Zo spel je Berk met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Berk in braille

b
e
r
k

Zo sein je Berk in morsecode

— · · ·
·
· — ·
— · —

Zo sein je Berk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Berk bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 4 letters