Benjamin Geboortekaartje naam Benjamin j2

Betekenis Benjamin

Zoon Van Mijn Rechterzijde, Zoon van het Geluk
Meer informatie

Geslacht

Benjamin wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Benjamin is Hebreeuws

Naamsopbouw

Benjamin is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, a, i) en 5 medeklinkers (b, n, j, m, n).

Populariteit van de naam Benjamin

Benjamin is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Benjamin tussen 1985 en 2023. De naam Benjamin is minder populair geworden.

 • Benjamin is 356x gegeven als voornaam in 2023

Benjamin wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Benjamin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Benjamin is van bijbelse oorsprong; het is de naam van de jongste zoon van de 12 zonen van Jacob en Rachel - Benjamin. De naam kan worden vertaald als "de zoon van mijn rechterhand", "de zoon van de rechterhand" of "Zoon van het zuiden", en wordt ook geïnterpreteerd als "een gelukkige zoon". Hij werd bij zijn geboorte door zijn moeder Rachel, die stervende was, Benoni 'zoon van mijn smart' genoemd (Genesis 35,18). De meesten kennen het verhaal van Benjamin, maar heel in het kort: Benjamin is een van de stamvaders van het volk van Israël. Samen met zijn volle broer Jozef is Benjamin de lieveling van hun vader Jakob. Omdat de tien andere broers jaloers zijn op Jozef, verkopen ze hem als slaaf naar Egypte. Jaren later gaan zij naar Egypte om graan te kopen. Maar ze weten niet dat Jozef daar inmiddels bijna de machtigste man van het land is en herkennen hem niet. Op hun eerste reis nemen de broers Benjamin niet mee, omdat hun vader bang is dat hem iets zal overkomen. Maar Jozef geeft zijn broers de opdracht Benjamin de volgende keer wel mee te nemen. Om zijn broers te testen, stopt Jozef stiekem een kostbare beker in de zak van Benjamin. Als blijkt dat Juda en de andere broers bereid zijn het voor Benjamin op te nemen, vertelt Jozef aan zijn broers wie hij is. De naam Benjamin kan verwijzen naar de stam Benjamin, waarvan Benjamin de voorvader is. Maar het is ook een aanduiding voor het gebied waar de afstammelingen van Benjamin gingen wonen. Dat gebied lag in het midden van Israël, boven het grondgebied van Juda. Een heilige Benjamin was martelaar in Perzië in het begin van de 5e eeuw. In sommige Europese landen is 'Benjamin' een oproep aan de jongste zoon, vooral als hij veel jonger is dan alle andere broers. Soms is dit de naam die oudere ouders voor hun zoon kiezen, wetende dat het onwaarschijnlijk is dat ze meer kinderen zullen krijgen. De naam is ook een achternaam. De naam Benjamin wordt vaak afgekort tot Ben, Benny en Benji, en Benjamin wordt vaak liefkozend Venya genoemd. Hoewel Ben vaak een korte vorm van de naam Benjamin is, kan Ben (wat in het Hebreeuws 'zoon' betekent) ook een naam op zich zijn. In Nederland bestaan ook de volgende spellingsvarianten van de naam: Benjámin , Benjamín en Bénjamin. In het buitenland komen ook mooie varianten voor zoals Beniamino (Italiaans) of Peni (Hawai). Benjamin viert katholieke naamdagen op 31 maart en 9 oktober. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Benjamin Netanyahu (politicus) en Benjamin Franklin (ook politicus). De leukste naam vinden wij Benjamin Britten (componist). In Nederland kennen we onder meer voetballer Benjamin van Leer. Benjamin is ook een veelgebruikt personage in boeken en films. Zo heet de ezel in George Orwells Animal Farm Benjamin en heet Spider Man in het dagelijks leven Peter Benjamin Parker.

Beroemdheden met de naam Benjamin

Benny Goodman
Muzikant

Benjamin David Goodman, bijnaam The King of Swing was een beroemd Amerikaans jazzmusicus.

Spiderman
Personage

Spider-Man, in het dagelijks leven bekend als Peter Benjamin Parker, is een superheld uit de gelijknamige comicserie en films van Marvel Comics. Hij is het geesteskind van Stan Lee en Steve Ditko en deed zijn intrede in de stripwereld in het blad 'Amazing Fantasy #15' in 1962.

Benjamin Britten
Componist

Edward Benjamin Britten (Lowestoft, Suffolk, 22 november 1913 – Aldeburgh, Suffolk, 4 december 1976) was een Engelse componist, pianist en dirigent.

Benjamin Franklin
Politicus

Benjamin Franklin (Boston, 17 januari [O.S. 6 januari] 1705 – Philadelphia, 17 april 1790) was een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Tevens was hij een Amerikaans politicus, wetenschapper en moralist. Hij is het schoolvoorbeeld van nijverheid en eerlijkheid.

Benjamin Netanyahu
Politicus

Benjamin (Bibi) Netanyahu (Hebreeuws: בנימין נתניהו) (Tel Aviv, 21 oktober 1949) was premier van Israël in 1996-1999 en 2009-2021. Hij is de eerste premier die geboren is in Israël na de Onafhankelijkheidsverklaring van 14 mei 1948. Netanyahu is op economisch vlak neoliberaal en staat bekend als uitgesproken rechts en als tegenstander van een Palestijnse staat.

Benjamin van Leer
Voetballer

Benjamin van Leer (Nieuwegein, 9 april 1992) is een Nederlands doelman in het betaald voetbal. Hij tekende in juni 2020 een contract tot medio 2022 bij Sparta Rotterdam, dat hem overnam van Ajax.

Jake Gyllenhaal
Acteur

Jacob Benjamin Gyllenhaal is een Amerikaanse acteur. Hij werd voor een Oscar genomineerd voor zijn rol in Brokeback Mountain. Daarnaast ontving hij diverse internationale prijzen, waaronder een BAFTA Award.

Boeken met de naam Benjamin

Het wilde leven van Benjamin Bontje
Auteur: Barbara Jurgens

Het wilde leven van Benjamin Bontje is een boek van Barbara Jurgens. Benjamin Bontje, een keurige tamme rat, woont samen met zijn moeder in de dierenwinkel. Als hij op een dag uit zijn veilige nest wordt weggehaald, valt hij in handen van de boevenfamilie Rattus: wilde ratten die in het Amsterdamse riool wonen. Omdat Benjamin mensentaal verstaat, moet hij mee uit stelen en op de uitkijk staan voor Rita Rentakill, de ergste rattenhaatster van de stad. Benjamin vindt het wilde leven spannend, maar hij voelt zich geen echte rioolrat. Hij wil naar huis, naar zijn moeder! De jongste dochter van de familie Rattus, Melie, krijgt medelijden met hem en wil hem helpen zoeken. Maar eerst moet Benjamin de familie helpen bij een grote kraak: de voorraadkamer van het Paleis op de Dam. De ratten weten het Paleis binnen te komen, maar dan staan ze oog in oog met razende Rita... Zal Benjamin zijn moeder ooit nog terugzien?

Films met de naam Benjamin

Benjamin (2018)

Benjamin is een film uit 2018. De film gaat over ... jawel, Benjamin! Benjamin is een ietwat onhandige jonge filmmaker in paniek over de première van zijn tweede speelfilm. Zijn gebrek aan vertrouwen in de film doet hem aan alles twijfelen. Zo voedt het zijn zelfverklaarde onvermogen om lief te hebben. Wanneer de mooie jonge Franse muzikant Noah in zijn leven komt, begint hij zijn romantische trauma's uit het verleden los te laten en het licht te zien. Het duurt echter niet lang voordat Benjamins onzekerheden weer boven komen die zowel zijn leven als relatie in verwarring brengen.

The Curious Case of Benjamin Button

The Curious Case of Benjamin Button is een film van David Finch uit 2008. In The Curious Case of Benjamin Button leeft Brad Pitt achterstevoren: hij wordt geboren als oude man en sterft als baby. Zijn grote liefde in de film is Daisy (Blanchett), die wel op de gewone manier ouder wordt. Daarom duurt het een half leven, en driekwart film, voordat de geliefden even oud zijn.

Naamdag van Benjamin

31 maart

Hoe spel ik de naam Benjamin?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • E Edison
 • N New York
 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • E Eva
 • N Naomi
 • J Jordi
 • A Ali
 • M Mila
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • E Echo
 • N November
 • J Juliett
 • A Alfa
 • M Mike
 • I India
 • N November

Zo spel je Benjamin met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Benjamin in braille

b
e
n
j
a
m
i
n

Zo sein je Benjamin in morsecode

— · · ·
·
— ·
· — — —
· —
— —
· ·
— ·

Zo sein je Benjamin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Benjamin bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B