Mirthe Kaart van Naam Mirthe

Betekenis Mirthe

Liefde, Een Plantnaam (van Nederlands “mirte” en Grieks “myrtos/μύρτος” of “myrsine/μυρσίνη”)
Meer informatie

Geslacht

Mirthe wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mirthe is Nederlands

Naamsopbouw

Mirthe is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 4 medeklinkers (m, r, t, h).

Populariteit van de naam Mirthe

Mirthe is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mirthe tussen 1996 en 2022. De naam Mirthe is in 2022 in populariteit gestegen.

 • Mirthe is 108x gegeven als voornaam in 2022

Like

Deze naam is 0x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mirthe

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mirthe is een mooie en populaire meisjesnaam. De naam Mirthe is éen van de plant (en bloemen) namen die als voornaam in gebruik kwamen. Mirthe is dus een mooie natuurnaam, vernoemd naar een plant met roze of witte aromatische bessen. Mirthe, geregeerd door Venus, is een plant die wordt geassocieerd met liefde, vrede, vruchtbaarheid en jeugd. De mirte (myrtille = mirtebes), Engels myrtle, is een altijd groene plant in subtropische streken. De bladeren ervan werden vroeger voor erekransen gebruikt. Ook werden er schoonheidsmiddelen uit gemaakt. In de Franse 'bloementaal' was de mirt(e) het symbool van de liefde (de mirtebloesems worden wel als bruidsversiering gebruikt), vandaar dat de naam vanouds ook in de poëzie voorkomt. Reeds in de Griekse Oudheid was de naam in verschillende vormen populair (Myrtalè, Myrtia, Myrtis, Myrto, tweede vrouw van Socrates, dochter van Aristides). De naam is zeer populair bij ouders in België en Nederland. Varianten van de naam die ook populair zijn bij ouders in Nederland en België zijn onder meer de namen Mirte, Myrthe en Myrte. In Nederland en België wint de variant Mirthe het net van Mirte. In beide landen is de variant Myrthe de meest gekozen naam door ouders. Bekende dragers van specifiek de naam Mirthe zijn onder meer de Belgische voetbalster Mirthe Claes en zwemster Mirthe Goris. In Nederland is Myrthe Moorrees een bekende voetballer.

Beroemdheden met de naam Mirthe

Mirthe Claes
Voetbalster

Mirthe Claes (19 juni 2003) is een Belgische doelvrouw die speelt voor Oud-Heverlee Leuven in de Super League.

Mirthe Goris
Zwemster

Mirthe Goris (Leuven, 12 september 1996) is een Belgisch zwemster gespecialiseerd in de rugslag. Ze nam in 2012 eenmalig deel aan het EK. Ze is anno 2022 nog actief als competitief zwemster.

Boeken met de naam Mirthe

Mirthe gaat op pad
Auteur: Yvonne van den Brink

Mirthe gaat op pad is een kinderboek van de schrijfster Yvonne van den Brink. Het kleine meisje Mirthe beleeft in haar nog maar net begonnen leven elke dag wel wat. Een paar van die belevenissen zijn door haar oma in verhalen vastgelegd. In het eerste verhaal gaat ze bij opa en oma logeren. In het tweede verhaal gaat ze met hun naar de dierentuin. Door deze verhalen te lezen en/of voor te lezen kun je de avonturen mee beleven

Films met de naam Mirthe

Myrthe en de demonen

Myrthe en de demonen is de eerste Nederlandse sprookjesfilm na de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd tussen 1946 en 1950 door de Europese Kunst Unie van de Duitse regisseur Paul Bruno Schreiber. Het verhaal is mythologisch en gebaseerd op de strijd tussen goed en kwaad. De film drukt de strijd tussen licht en duisternis, goed en kwaad op symbolische wijze uit. Myrte wordt gespeeld door Paulida (Polly) Weggelaar. De demonen zijn jaloers op de vrolijke Myrte. Horribos, de tovenaar verandert haar poppen en dieren in stenen. De demonen hebben menselijke gedaanten van middernacht tot zonsopgang. In die tijd proberen ze Myrte in hun macht te krijgen door de kaars te doven, die haar door een goede weidegeest ter bescherming is meegegeven. Twee dwergen (Bokkel en Nokkel) en ook de maan komen haar te hulp. Door haar onschuld overwint ze ten slotte de boze bedoelingen van de demonen, zodat ze haar zelfs te hulp snellen, wanneer de heks het op Myrte heeft gemunt. Met de prinses, die uit jaloezie haar konijn wilde doden en daardoor zelf verwond wordt, sluit Myrte vriendschap, waarna de prinses (Tuuk) in vrede kan sterven. De dageraad breekt aan, de maan vertrekt naar de hemel en de demonen moeten ook verdwijnen. De betovering is verbroken.

Natuurfenomenen

De mirte (Myrtus communis) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae). Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik. De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als sierstruik toegepast. De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme. De mirte wordt circa 5 m hoog. De bladeren zijn eirond en 2-3 × 1,5 cm groot. Ze zijn aan de basis en aan de uiteinden toegespitst. Ze zijn donkergroen en leerachtig en voorzien van klieren. De twijg geeft een aromatische geur af bij kneuzing. Bloemen en vruchten De bloemen zijn geurig en hebben een doorsnede van 2 cm. Er zijn vijf witte kroonblaadjes en talloze meeldraden. De bloemknoppen zijn bolvormig. De bloemen groeien aan lange stelen in de oksels van de bovenste bladeren. De mirte heeft bolvormige, purperkleurige bessen die ongeveer 7 mm in doorsnede zijn. Het harde, knoestige hout heeft verschillende toepassingen. Zo wordt er houtskool van gebrand. De bladeren, bloemen en vruchten leveren een olie die in de parfumerie wordt gebruikt. Op Soekot, het Loofhuttenfeest van de Joden worden drie op de eerste dag van het feest geplukte mirtetakjes samen met andere takken en een geurige vrucht gebruikt voor het "Loelav zwaaien", een gebruik dat op Wajiekra (Leviticus) 23:40-41 is gebaseerd. De geurige maar smakeloze mirtetakken of "hadassiem" symboliseren de Joden die de Thora niet bestuderen maar wel toepassen. Ook zou de Mirte een gelukbrenger zijn bij het huwelijk en de vruchtbaarheid. In Nederland geldt mirte als matig winterhard, maar valt op een beschutte plaats in luchtige grond in het westen te proberen. De struik zal dan zeker niet de hoogte bereiken als in de landen van oorsprong. Er zijn variëteiten onder andere een met bont blad en een met dubbele bloemen in de handel. In Italië, met name op Sardinië, wordt van de bessen van de plant de likeur Mirto gemaakt. Mirte geeft verder de kenmerkende smaak aan de Bolognese worst mortadella.

Namen die lijken op Mirthe

Marta   -   Martha   -   Mirte   -   Myrthe

Hoe spel ik de naam Mirthe?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • I Italia
 • R Roma
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • I Iris
 • R Ruben
 • T Tamara
 • H Hidde
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • I India
 • R Romeo
 • T Tango
 • H Hotel
 • E Echo

Zo spel je Mirthe met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Mirthe in braille

m
i
r
t
h
e

Zo sein je Mirthe in morsecode

— —
· ·
· — ·
· · · ·
·

Zo sein je Mirthe met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mirthe bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 6 letters