Alia Geboortekaartje naam Alia m2

Betekenis Alia

Nobel, Hemel, Lucht, Schoonheid
Meer informatie

Geslacht

Alia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Alia is Arabisch

Alia is afgeleid van de naam Alya

Naamsopbouw

Alia is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 1 medeklinker (l).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Alia maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alia is een mooie meisjesnaam. De naam Alia is onder andere van Arabische, Russische en Turkse afkomst. De naam is ook afkomstig uit het Oudgrieks, Slavisch en Hebreeuws. De betekenis van de naam “Alia” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. In het Arabisch betekent Alya lucht, hemel en verhevenheid (van het Arabische “ʿalā/عَلَا” or “ʿaliya/عَلِيَ”). Alia is de meest klassieke en vrouwelijke vorm van Ali, een van de 99 eigenschappen van Allah. De naam wordt gebruikt door christenen, moslims en joden; het woord Aliyah betekent een pelgrimstocht naar Israël maken en de woorden in beide talen betekenen subliem, verheven of verheven. Alia is ook de naam van de heldin van Frank Herberts sciencefictionklassieker Children of DuneIn Rusland wordt Alia meestal gebruikt als een informele naam door mensen met de naam Albina, Alina, Alevtina, Alexandra. Het is gevormd op een manier die vergelijkbaar is met andere informele Russische namen (bijvoorbeeld Kostya voor Konstantin, Anya voor Anna). In het Hebreeuws (van het Hebreeuwse “alá/עָלָה”)betekent Alia opstijgen, opgaan. In het Slavisch is Alia afgeleid van het woord алая ("scharlaken") in de betekenis van "mooi". In het Turks betekent Alia lucht. In het Sanskriet betekent Alya (आल्या) "woonplaats" of "verblijfplaats", meestal geassocieerd met de boeddhistische uitdrukking "ālya-vijñāna", wat zich ruwweg vertaalt naar de "verblijfplaats van bewustzijn". Varianten van de naam zijn onder andere Aaliya, Aaliyah, Aalya, Alya, Aliah en Alyiah. In Nederland en België geven ouders vaker de naam Alya dan Alia. In de Verenigde Staten is het net andersom. De naam Alia wordt in Nederland ongeveer 10 keer per jaar door ouders aan hun dochter gegeven.

Beroemdheden met de naam Alia

Kiara Advani
Actrice

Alia Advani, professioneel bekend als Kiara Advani, is een Indiase actrice die voornamelijk in Hindi-films werkt. Na haar debuut in de komische film Fugly, speelde ze een rol als MS Dhoni's vrouw in de sportbiopic M.S. Dhoni: Het onvertelde verhaal.

Alia Bhatt
Actrice

Alia Bhatt is een Indiase actrice en model. Ze acteert voornamelijk in Bollywoodfilms en heeft al verschillende prijzen gewonnen. Alia is de dochter van regisseur Mahesh Bhatt, ze is de half zus van acteurs Pooja Bhatt en het nichtje van acteur Emraan Hashmi en regisseur Mohit Suri.

Alia Shawkat
Actrice

Alia Shawkat is een Amerikaanse actrice en artieste. Ze is bekend voor haar rollen in State of Grace, Arrested Development en Search Party.

Alia bint Al Hussein
Prinses

Prinses Alia bint Hussein (geboren 13 februari 1956) is het oudste kind van koning Hussein van Jordanië. Haar moeder is zijn eerste vrouw, Sharifa Dina bint Abdul-Hamid.

Films met de naam Alia

Lia (2018)

Lia is een Braziliaanse miniserie geproduceerd door RecordTV en Casablanca. De serie is gemaakt door Paula Richard. Het ging in première op 26 juni 2018 en eindigde op 9 juli 2018. Bruna Pazinato speelt de hoofdrol. Lia is een sterke en goedhartige jonge vrouw die ondanks de tegenslagen in haar leven altijd in liefde is blijven geloven. Nadat ze als kind haar moeder heeft verloren , wordt ze verliefd op Jacó, maar hij heeft alleen oog voor haar zus, Raquel.

Namen die lijken op Alia

  -   Alba   -   Alex   -   Aliane   -   Alice   -   Alida   -   Alie   -   Alina   -   Aline   -   Alisa   -   Alise   -   Alix   -   Aliya   -   Alma   -   Alya   -   Alys   -   Ela   -   Elai   -   Elay   -   Eli   -   Elif   -   Elin   -   Eliz   -   Elke   -   Ella   -   Elle   -   Elly   -   Elma   -   Els   -   Elsa   -   Else   -   Elva   -   Illi   -   Illy   -   Ilsa   -   Ilse   -   Ilvy   -   Olga   -   Uli   -   Ulka   -   Ulla

Hoe spel ik de naam Alia?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Alia met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Alia in braille

a
l
i
a

Zo sein je Alia in morsecode

· —
· — · ·
· ·
· —

Zo sein je Alia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters