Sofia Geboortekaartje naam Sofia m2

Betekenis Sofia

Levenswijsheid, Heilige Wijsheid
Meer informatie

Geslacht

Sofia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Sofia is Grieks

Sofia is afgeleid van de naam Sophia

Naamsopbouw

Sofia is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, a) en 2 medeklinkers (s, f).

Populariteit van de naam Sofia

Sofia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sofia tussen 2005 en 2023. De naam Sofia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Sofia is 357x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sofia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sofia is een mooie en populaire Griekse meisjesnaam. De naam Sofia is een variatie op de Griekse naam Sophia, die rechtstreeks is afgeleid van Sophia, het Griekse woord voor wijsheid. De betekenis van Sophia en dus Sofia is "wijsheid". Sophia (Koinē Grieks: σοφία sophía "wijsheid") is een centraal idee in de Hellenistische filosofie en religie, het platonisme, het gnosticisme en de christelijke theologie. Oorspronkelijk met de betekenis van "slimheid, vaardigheid", de latere betekenis van de term, dicht bij de betekenis van Phronesis ("wijsheid, intelligentie"), werd significant gevormd door de term filosofie ("liefde voor wijsheid") zoals gebruikt door Plato. Sofia was de naam van een Romeinse heilige - de moeder van Geloof, Hoop en Liefde - en van koninginnen van Rusland en Spanje. Sonya is de Russische vorm van Sofia. De spelling van Sofia versus Sophia; beide namen worden veel gebruikt in heel Europa, in Italië, Spanje en in Scandinavië en Oost-Europa. Sofia is de meisjesnaam nummer één in Italië en in de top tien in Chili, Denemarken en Spanje. In de VS staat de spelling van Sophia op nummer 5, maar Sofia staat nu net buiten de Top 10. In Nederland, en ook België was Sophia altijd meer populair bij ouders, maar de laatste 3, 4 jaar worden er net meer Sofia's dan Sophia's geboren. En echt waar, in Nederland alleen komen we de volgende ook nog eens de volgende spellingsvarianten al tegen: Sofía , Sófia , Sofìa , Sòfia , Sofià , Sôfia , Sofiâ en Sofiá. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Sofie Helin (actrice) en componiste Sofia Gubaidulina. 1 van de bekendste dragers heet zowel Sofia als Sophia. De Italiaanse actrice Sophia Loren is geboren als Sofia Villani Scicolone. Sofia is ook de elegante keuze van verschillende celebs voor hun dochter; Lisa Remini, Felicity Huffman en William H. Macy noemden hun dochters allemaal Sofia.

Beroemdheden met de naam Sofia

Linn Berggren
Zangeres

Malin Sofia Katarina Berggren is een Zweedse singer-songwriter, vooral bekend als voormalig lid van de popmuziekband Ace of Base. Hun meest bekende nummer is "All that she wants". Geïnteresseerd en betrokken bij muziek sinds haar jeugd, richtte ze de band op in 1987, samen met haar zus Jenny, haar broer Jonas en hun vriend Ulf Ekberg.

Sofia Helin
Actrice

Sofia Helin (Hovsta, Örebro län, 25 april 1972) is een Zweedse actrice. Ze is gehuwd met voormalig acteur en dominee in de Zweedse Kerk Daniel Götschenhjelm. Ze speelde in meerdere films. Meest bekend is ze van haar hoofdrol in de serie The Bridge. In 2011, 2013, 2015 en 2018 was ze te zien in de televisieserie Bron/Broen (The Bridge), in de rol van politie-inspecteur "Saga Norén".

Sofia Vergara
Actrice

Sofía Margarita Vergara (Barranquilla, 10 juli 1972) is een Colombiaans actrice en fotomodel. Ze werd in zowel 2010, 2011, 2012 als 2013 genomineerd voor een Emmy Award en in zowel 2011, 2012, 2013 als 2014 genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol als Gloria Delgado-Pritchett in de komedieserie Modern Family.

Sofia Copolla
Actrice

Sofia Carmina Coppola (New York, 14 mei 1971) is een Amerikaanse actrice en filmregisseuse. Sofia Coppola, dochter van regisseur Francis Ford Coppola, werd geboren in 1971 en was nog maar een jaar oud toen ze optrad in 1972 op het witte doek als "de baby" (notabene een jongen) in de doopscène in The Godfather. In 2004 was Sofia Coppola de eerste Amerikaanse vrouw die een Oscarnominatie (2004) kreeg voor beste regisseur. Uiteindelijk won ze een Oscar voor het beste script voor haar film Lost in Translation. Haar film Somewhere won in 2010 de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Sofia Rotaroe
Zangeres

Sofia Michajlivna Rotaroe (Oekraïens: Софія Михайлівна Ротару) (Marsjyntsi, Oblast Tsjernivtsi, 7 augustus 1947) is een Oekraïense zangeres, componist/tekstdichter, film- en muziekproducente, danseres, toneelspeelster, zakenvrouw en Europese avant-gardiste. Ze is een van de rijkste en succesvolste artiesten uit de voormalige Sovjet-Unie.

Sofia Goebaidoelina
Componiste

Sofia Asgatovna Goebaidoelina (Tsjistopol (Tatarije), 24 oktober 1931) is een Russisch componiste. Haar werk wordt met regelmaat in Nederland uitgevoerd. Vooral ensembles als Nieuw Ensemble, Amsterdam Sinfonietta en Asko|Schönberg speelden haar werken. Goebaidoelina prijst het Nederlandse publiek voor zijn oprechte liefde voor muziek, en het vermogen om goed en slecht van elkaar te onderscheiden. Haar laatste werk, Über Liebe und Hass, is in Nederland onder leiding van Valeri Gergiev in première gegaan (2018).

Sophia Loren
Actrice

Sophia Loren, geboren als Sofia Villani Scicolone, is een Italiaans actrice. Ze won in 1962 een Academy Award voor haar hoofdrol in het Italiaans-Franse oorlogsdrama La ciociara. Daarnaast werden haar meer dan 45 andere acteerprijzen toegekend, waaronder verschillende Golden Globes, een BAFTA Award en de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes.

Sofía Vergara
Actrice

Films met de naam Sofia

Zina

Zina is een Nederlandse dramaserie van Michael Middelkoop. De serie gaat over Amal, Lamya, Sofia, Nisrine en Samira, vijf vriendinnen van Marokkaans-Nederlandse afkomst, die proberen om te gaan met hun positie tussen de Marokkaanse cultuur en de Hollandse polderrealiteit en hun onstilbare drang om te worden wie ze willen zijn.

Sofia, het prinsesje

Sofia het prinsesje (oorspronkelijke titel: Sofia the First) is een Amerikaanse computeranimatieserie die sinds 2012 door Disney Television Animation wordt geproduceerd. De serie bestaat uit korte afleveringen van 22 minuten en enkele langere afleveringen van 60 minuten. Sofia, een meisje van 8, is een gewoon meisje van het dorp. Haar leven verandert wanneer haar moeder met de koning van Toverije trouwt en ze opeens prinses wordt. Ze verhuist naar het paleis en beleeft magische avonturen in haar nieuwe leven als prinses. Ze krijgt les van Flora, Fauna en Mooiweertje, de drie goede feeën uit het verhaal van Doornroosje. De amulet dat ze van haar stiefvader cadeau krijgt beschermt haar en later geeft haar ook magische krachten (bijvoorbeeld als ze het amulet draagt kan ze met de dieren praten). De afleveringen worden geopend door Flora, Fauna en Mooiweertje. De andere bekende prinsessen zoals Assepoester en Ariël spelen soms een kleine rol in het verhaal.

Namen die lijken op Sofia

Safa   -   Safae   -   Sif   -   Sifra   -   Sofie   -   Soof   -   Zofia

Hoe spel ik de naam Sofia?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • O Oslo
 • F Florida
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • O Omar
 • F Fatima
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • O Oscar
 • F Foxtrot
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Sofia met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter o
gebarentaal letter f
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Sofia in braille

s
o
f
i
a

Zo sein je Sofia in morsecode

· · ·
— — —
· · — ·
· ·
· —

Zo sein je Sofia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter o
nautische vlag letter f
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sofia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 5 letters