Clara Geboortekaartje naam Clara m2

Betekenis Clara

Helder, Blinkend, Glanzend
Meer informatie

Geslacht

Clara wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Clara is Latijn

Naamsopbouw

Clara is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (c, l, r).

Populariteit van de naam Clara

Clara is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Clara tussen 1951 en 2023. De naam Clara is minder populair geworden.

 • Clara is 19x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Clara maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Clara

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Clara (of Klara) is een Latijnse meisjesnaam. Het is de vrouwelijke vorm van de laat-Latijnse naam Clarus. De betekenis van de naam Clara is "helder, glanzend". Verschillende vroege mannelijke christelijke heiligen werden Clarus genoemd; de vrouwelijke vorm werd populair na de 13e-eeuwse Sint Clara van Assisi (Chiara genoemd in het Italiaans), een van de volgelingen van Sint Franciscus, die afstand deed van haar bevoorrechte achtergrond en de orde van de Clarissen stichtte. Clare was de belangrijkste Engelse vorm van de naam die in de Middeleeuwen werd gebruikt, maar de Latijnse spelling Clara werd populairder in de 19e eeuw. Later kwam Claire ook op als variant. Nu zouden velen zeggen dat de vintage chique Clara de meest stijlvolle van deze twee namen is. Andere Clara-variaties die u misschien wilt overwegen, zijn Clarissa en Clarina. Acteur Ewan McGregor was een vroege beroemdheid die de naam voor een van zijn dochters koos. Bekende dragers van de naam zijn de Duitse muzikant en componist Clara Schumann en Rode Kruis-oprichter Clara Barton, die werd geboren als Clarissa. Clara is geliefd vanwege haar hoofdrol in ballet De Notenkraker en als Heidi's invalide vriendin.

Beroemdheden met de naam Clara

Clara van Assisi
Heilige

Clara van Assisi (Assisi, Umbrië, 1193/1194 — San Damiano, Assisi, 11 augustus 1253), Santa Chiara in het Italiaans, gaf onder invloed van Franciscus van Assisi haar maatschappelijke positie op en stichtte de orde van de clarissen. Reeds in de middeleeuwen was haar naam in de Nederlandstalige gebieden als doopnaam zeer verbreid. Haar kerkelijke feestdag is 11 augustus.

Clara Cleymans
Actrice

Clara Cleymans is een Vlaamse actrice. Ze is de dochter van muzikant Jan Cleymans en actrice Karin Jacobs en is de zus van acteur Jelle Cleymans.

Clara Schumann
Componiste

Clara Schumann, geboren Clara Josephine Wieck was een Duitse pianiste, componiste, pianodocente en uitgever. In 1840 trouwde ze met, jawel, Robert Schumann.

Clara Barton
Activiste

Clara Barton, geboren Clarissa Harlowe Barton was een Amerikaans lerares, verpleegkundige en tevens een van de oprichters van het Amerikaanse Rode Kruis.

Marlous Fluitberg
Actrice

Maria Louise Clara Albertine (Marlous) Fluitsma (Zutphen, 12 december 1946) is een Nederlandse actrice.

Films met de naam Clara

Mara Clara: The movie

Mara Clara: The movie is een film van regisseurs Emil Cruz Jr.Jerry Lopez Sineneng uit 1996. Mara en Clara zijn bij de geboorte verwisseld en groeiden op in heel verschillende omgevingen. Mara leefde als de arme dochter van het echtpaar Susan en Gary Davis en Clara, hun echte dochter, werd opgevoed door de rijke Amanthe en Almira del Valle.

Natuurfenomenen

Clara (1738 - 1758) was een vrouwelijke Indische neushoorn die in het midden van de achttiende eeuw vanwege een zeventien jaar durende tentoonstelling door heel Europa beroemd werd. Zij betrad in 1741 in Rotterdam het Europese land en werd hiermee de vijfde levende neushoorn in Europa sinds Dürers Rhinocerus in 1515.

Namen die lijken op Clara

Elara

Hoe spel ik de naam Clara?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • L Liverpool
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • L Lorenzo
 • A Ali
 • R Ruben
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • L Lima
 • A Alfa
 • R Romeo
 • A Alfa

Zo spel je Clara met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Clara in braille

c
l
a
r
a

Zo sein je Clara in morsecode

— · — ·
· — · ·
· —
· — ·
· —

Zo sein je Clara met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Clara bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een C

Top 10 meisjesnamen met 5 letters