Balder Geboortekaartje naam Balder j2

Betekenis Balder

Prins, De licht verbreidende (Uit *bhal-tr 'de licht verbreidende'), God in de Noorse mythologie.
Meer informatie

Geslacht

Balder wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Balder is Scandinavisch

Naamsopbouw

Balder is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 4 medeklinkers (b, l, d, r).

Balder wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Balder

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Balder is een mooie, prinselijke jongensnaam. De naam Balder is afgeleid van de naam Baldur of Baldr. Baldur is een Noorse en IJslandse naam, die 'prins' betekent. Baldr is ook een god in de Noorse mythologie die wordt geassocieerd met licht, schoonheid, liefde en geluk. Baldr was in de Noorse mythologie de god van het licht en de lente. Uit *bhal-tr 'de licht verbreidende' (of bij -bald-?). Balder, de zoon van Odin en Frigg, neemt onder de Asen (de goden) een bijzondere plaats in. Balder stond bekend om zijn rechtvaardigheid en een goed humeur. De naam Balder is vooral populair bij ouders in Noorwegen, Denemarken en Zweden. Bekende drager van de naam is onder meer de hockey international Balder Bomans. De naam Balder komt ook veelvuldig voor als achternaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verzetsstrijder Jacob Balder.

Beroemdheden met de naam Balder

Balder Beyer
Acteur

Balder Beyer is een Duitse acteur. Hij werd geboren in 1984. Hij speelt in meerdere films en series, en is onder meer bekend van Wholetrain (2006), Hvidsten gruppen (2012) en Bis aufs Blut - Brüder auf Bewährung (2010).

Balder Bomans
Hockeyer

Balder Bomans (2 april 1983) is een Nederlands hockeyer. Bomans speelde in 2005 4 interlands voor de Nederlandse hockeyploeg. De middenvelder speelde mee tijdens de Rabobank Trophy van dat jaar. Hij won de Europacup I en werd in 2002 landskampioen. In 2003 verruilde Bomans Bloemendaal voor Amsterdam H&BC. Hier werd hij in 2004 landskampioen en in 2005 werd de Europacup I gewonnen. In 2009 maakte Bomans de overstap naar buurman Pinoké.

Organisaties met de naam Balder

Achtbaan: Balder

Balder is een houten achtbaan in het Zweedse attractiepark Liseberg in Göteborg. De achtbaan opende in 2003 en was sinds toen een groot succes. Balder is tweemaal, in 2003 en 2005, uitgeroepen als de beste houten achtbaan in de wereld

Motorfietsen fabrikant: Balder

Balder is een Zweeds merk dat in het begin van de twintigste eeuw hulpmotoren voor fietsen leverde. De motor werd boven het voorwiel gemonteerd en dreef dit via een ketting aan.

Kunst met de naam Balder

God uit Noorse Mythologie: Baldr

Baldr of Balder is een Asengod uit de Noordse mythologie. Hij werd bijgenaamd de Schone en de Goede. Baldr was de zoon van de oppergod Odin en zijn vrouw de godin Frigg en woonde in het paleis Breidablik samen met zijn vrouw Nanna. Zolang hij leefde zou het paleis waarin hij woonde licht over de aarde verspreiden. Daarom werd Baldr ook geëerd als god van het licht en de lente, van de wijsheid en de welsprekendheid. Zijn rechtvaardigheid en zijn goede humeur deden bij iedereen sombere tijden doen vergeten. In een droom werd voorspeld dat iemand Baldr zou vermoorden. Daarom liet Frigg iedereen een belofte afleggen hem geen kwaad te doen. Zowel de bomen als de dieren moesten de eed afleggen, niemand werd vergeten. Door deze maatregel vergat iedereen al gauw de doodsbedreiging en keerde de rust weer. Maar Loki, de onruststoker, was niet tevreden. Hij kwam te weten dat de maretak de eed niet had afgelegd en Baldr dus kon doden. Hij maakte van de maretak een pijl en liet die door Hodr, een blinde broer van Baldr, afvuren op Baldr. Zo doodde de nietsvermoedende Hodr zijn eigen broer. Baldr kan niet naar Valhöll omdat hij niet eervol op het strijdperk is gestorven, maar moet dus naar Hel (Folkvangr, de 'gewone' onderwereld). Frigg smeekt alles ter wereld om opnieuw Baldr weer naar de wereld te laten komen om daarna naar Valhöll te kunnen. Voorwaarde van Hel is dat dan iedereen, zonder uitzondering, op aarde moet treuren. Er is echter een reus die weigert te treuren, dit is een vermomming van Loki. Bij Baldrs verbranding springt zijn vrouw Nanna op het vuur, waarbij zij omkomt en samen met Baldr naar Hel gaat. Wanneer de nieuwe wereld zal ontstaan, dan zal Baldr het hoofdwezen zijn, na de Ragnarok. Baldr is ook degene die de reuzendochter Skadi had hopen te mogen kiezen uit de Asen ter vergoeding voor de dood van haar vader. Ze mocht enkel de voeten van de kandidaten zien en koos er de meest blanke voeten uit. Dat waren echter die van de zeegod Njord.

Hoe spel ik de naam Balder?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • A Alfa
 • L Lima
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Balder met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Balder in braille

b
a
l
d
e
r

Zo sein je Balder in morsecode

— · · ·
· —
· — · ·
— · ·
·
· — ·

Zo sein je Balder met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Balder bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 6 letters