Jack Geboortekaartje naam Jack j2

Betekenis Jack

God is genadig
Meer informatie

Geslacht

Jack wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jack is Engels

Jack is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Jack is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (j, c, k).

Populariteit van de naam Jack

Jack is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jack tussen 2000 en 2023. De naam Jack is minder populair geworden.

 • Jack is 246x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jack

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jack is een stoere en hippe jongensnaam. De naam Jack is een Engelse jongensnaam en betekent "God is genadig". Dat komt omdat Jack een afgeleide is van John, van Jan, van Johan, Jens en Jonas, maar uiteindelijk van de naam Johannes. Jack is dus een verkorte vorm van Johannes en niet van Jacob, zoals men wel meent. De vorm kan in het Engels gekomen zijn onder invloed van de Vlaamse wolwevers die in de Middeleeuwen in groten getale naar Engeland gingen. Dan zou de naam ontstaan kunnen zijn uit de Nederlandse vleivorm Janekin, Janekijn, die eerst tot Jankin werd aangepast. Dit wordt bevestigd door 'The History of St.-Augustine's Monastery' uit het begin van de 15e eeuw. Daarin wordt namelijk geconstateerd dat de 'Saxons' de naam Thomas veranderden in Tomme en Johannes in Hankin of Jacke. Jack is dus een afgeleide van John die zijn oorsprong vindt in het middeleeuwse Engeland. De naam ging van John naar Johnkin naar Jankin naar Jackin naar Jack. De naam was zo gebruikelijk in de Middeleeuwen dat Jack een algemene term voor een man werd. Dat het een van de meest gangbare namen werd (als zelfstandige naam), wordt ook bewezen door het voorkomen in allerlei Engelse kinderverhaaltjes en uitdrukkingen (Jack and Jill, Little Jack Horner); de Jack is ook de Engelse benaming van de boer in het kaartspel. Via de variant Jock leidde de naam ook tot de soortnaam jockey. Jack was, tot 2011, toen hij werd afgezet door Oliver, jarenlang de nummer 1 jongensnaam in Engeland en wordt ook veel gebruikt in Amerika, nadat hij in 1996 was teruggekeerd naar de Top 100 en gerangschikt als een van de meest populaire jongensnamen beginnend met J. Jack is al meer dan tien jaar een topnaam in de Engelssprekende wereld en is momenteel nog steeds een zeer populaire naam in Schotland en Ierland. De zwierige Schotse versie is Jock. Maar in Nederland, België en Scandinavische landen neemt de populairiteit ook al jaren toe. Blijkbaar zijn ouders in deze landen wel een beetje klaar met Jan of Jens. Jack is een duurzame, vrolijke, alledaagse vorm van John, en is gekozen voor hun zonen door tientallen beroemdheden, zoals Luke Perry, Meg Ryan en Kirk Cameron. Jack is vanaf de vroegste kinderjaren bij iedereen in Engelstalige landen bekend via Jack en Jill, Jack Sprat, Jack and the Beanstalk (bij ons Jaap en de Bonenstaak) en Little Jack Horner et al. Het is nog steeds een recente favoriet voor roman-, tv- en filmpersonages, waaronder "24"'s Jack Bauer, "Lost"'s Jack Shepard, "30 Rock"'s Jack Donaghy en Jack Sparrow (Pirates of the Carribean). In Nederland kennen we ook een lange lijst van bekende Jacks, van Jack van Gelder (presentator), Jack de Gier (voetballer), Jack van Lint (wetenschapper), tot Jack Middelburg (motorcoureur).

Beroemdheden met de naam Jack

Jack Palance
Acteur

Walter Jack Palance, geboren Volodymyr Palahniuk was een Amerikaans acteur. Alhoewel hij voornamelijk werd gecast als slechterik, kreeg hij in 1991 een Oscar voor zijn rol als goedaardige ijzervreter Curly Washburn in de komedie City Slickers.

Jack Middelburg
Motorcoureur

Jack Middelburg (Naaldwijk, 30 april 1952 – Groningen, 3 april 1984) was een Nederlands motorcoureur. Zijn beste seizoen was dat van 1981, toen hij de Britse Grand Prix won en als beste privérijder op de zevende plaats in de 500cc-klasse van het wereldkampioenschap wegrace eindigde. Zijn mooiste overwinning was wellicht die van de TT van Assen in het seizoen 1980.

Jack Nickelson
Acteur

John Joseph (Jack) Nicholson (Neptune City (New Jersey), 22 april 1937) is een Amerikaans filmacteur die bekendstaat om zijn karikaturale verschijning en zijn kenmerkende grijns. Hij won in zijn carrière meer dan zestig filmprijzen, waaronder drie Oscars, drie BAFTA Awards en zeven Golden Globes. Hij is een van de drie acteurs die een Oscarnominatie kreeg in vijf decennia. De anderen zijn Michael Caine en Paul Newman.

Jack van Gelder
Presentator

Jack van Gelder (Amsterdam, 27 december 1950) is een Nederlands sportverslaggever en televisiepresentator.

Jack Sparrow
Personage

Kapitein Jack Sparrow is een fictieve piraat en een hoofdpersonage uit de films Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006), Pirates of the Caribbean: At World's End (2007), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017). Ook komt hij voor in het computerspel Legend of Jack Sparrow (2006). Jack Sparrow wordt vertolkt door Johnny Depp.

Films met de naam Jack

Jack and Jill

Jack and Jill is een Amerikaanse filmkomedie uit 2011 onder regie van Dennis Dugan. Jack (Adam Sandler) is een succesvolle reclameman in Los Angeles, getrouwd met Erin (Katie Holmes) en vader van twee kinderen. Als zijn neurotische en aanzienlijk minder succesvolle tweelingzus Jill (ook Sandler) overkomt om Thanksgiving te vieren, ontstaan er al snel grote spanningen. Ondertussen heeft Jack de opdracht om Al Pacino te strikken voor een reclamefilmpje voor Dunkin' Donuts. Pacino blijkt op Jill te vallen en alleen mee te willen werken als hij een afspraakje met haar krijgt.

Namen die lijken op Jack

Jacco   -   Jace   -   Jackie   -   Jackson   -   Jacky   -   Jacob

Hoe spel ik de naam Jack?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • C Casablanca
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • C Celine
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • C Charlie
 • K Kilo

Zo spel je Jack met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Jack in braille

j
a
c
k

Zo sein je Jack in morsecode

· — — —
· —
— · — ·
— · —

Zo sein je Jack met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jack bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 4 letters