Unisex namen met een X

Unisex namen met een X

Een leuke manier om je kind een unieke naam te geven, is om te kiezen voor een unisex naam, maar wil je het nog unieker hebben, kies dan voor een unisex naam met een X. Deze letter komt weinig voor in het Nederlands, en het is dus te garanderen dat unisex namen met een X niet snel worden vergeten!

De X: uit het Grieks en als symbool

In het Grieks zien we geen X zoals wij hem kennen, maar wel komen we de Xi en de Chi tegen. De Etrusken hebben ervoor gezorgd dat we nu de X gebruiken: ze namen letters over uit het Grieks en maakten van de Xi en Chi de algemene X die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.
We gebruiken de letter X echter niet alleen voor namen of woorden. De X wordt ook gebruikt als opsommingsteken in lijstjes of als symbool om iets af te kruisen en als het Romeinse cijfer tien. Vergeet natuurlijk ook niet de X in de wiskunde, die je tegenkomt op een assenstelsel of in een formule.

De X in Nederland

Het is niet vreemd dat de X bij het spel Scrabble acht punten waard is: in de Nederlandse taal komt deze letter weinig voor, en vooral niet aan het begin van een woord. Je kindje een van onderstaande namen met de beginletter X geven, zal er dus zeker voor zorgen dat hij of zij op zal vallen.

Namen met een X

Een unieke naam voor je zoon of dochter is Xavie. De afgelopen jaren is de keren dat deze naam is gegeven op twee handen te tellen! Xavie is een stoere, Frans klinkende naam.
Een uniseks naam met een Hollandse klank is Xenne. Alhoewel deze naam vooral aan jongens gegeven wordt, is het ook prima te gebruiken voor meisjes. Xenne doet denken aan Senne of Senna, dus het is wel belangrijk om die X luid en duidelijk uit te spreken om verwarring te voorkomen.
En wat dacht je van Xanti, bijvoorbeeld? Dit is een Portugese naam die voor zowel jongens als meisjes wordt gebruikt, en heeft als betekenis “met gouden haren”.

Heb je de perfecte naam nog niet gevonden, of wil je je lijstje nog wat verder uitbreiden? Hieronder vind je andere opties. En twijfel je toch over de X als beginletter? Op de website zijn nog honderden andere unisex namen te vinden.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Unisex namen op alfabet