Robin Geboortekaartje naam Robin u2

Betekenis Robin

Schitterend Door Roem
Meer informatie

Geslacht

Robin wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Robin is Engels

Robin is afgeleid van de naam Robert

Naamsopbouw

Robin is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, i) en 3 medeklinkers (r, b, n).

Populariteit van de naam Robin

Robin is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Robin tussen 1969 en 2023.

 • Robin is 92x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Robin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Robin is een meisjes en jongensnaam. Ouders in de VS geven de naam het vaakst, en meestal aan een dochter. Robin is een van de unisex-namen die een paar keer van overheersend geslacht wisselde in de VS. Aanvankelijk een jongensnaam, bereikte het zijn hoogtepunt voor beide geslachten in de jaren vijftig en werd het uiteindelijk populairder voor meisjes. Nu wordt Robin bijna gelijk gebruikt voor beide geslachten. In Frankrijk is Robin veel vaker de naam voor een zoontje. In België, Nederlnad en Zwitserland ook. In Tsjechië dan weer bijna altijd de naam voor een meisje. Robin is afgeleid van Robrecht en Robert. Robrecht is een Germaanse naam die is samengesteld uit ‘rod’, dat ‘roem’ betekent en ‘brecht’ of ‘bert’. Dit betekent ‘stralend, schitterend’. ‘Schitterend door roem’ is dus de totale betekenis van de naam. Varianten zijn Robbie, Robbin (minder vaak voorkomend), Robina (enkel als meisjesnaam) en Rob (de verkorte vorm). Spellingsvarianten die allemaal echt bestaan in Nederland en België zijn ook Róbin , Ròbin , Robîn , Robín , Rőbin , Rôbin en Róbìn. Bekende drager van de naam Robin is Robin Haase (tenniser) en Robin Martens (actrice). Leuke weetjes over de naam Robin: De naam Robin komt tevens voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de Franse actrice Dany Robin. Robin is tevens het Engelstalige woord voor roodborst. Robyn is de artiestennaam van de populaire Zweedse zangeres Robin Miriam Carlsson. Robin is ook een zeer populaire naam bij literaire grootheden. We kennen allemaal Robin Hood als Engelse volksheld. Christopher Robin is het jongentje uit de avonturen en serie "Winnie de Poeh". En Robin Goodfellow (ook bekend als Puck) is een Engelse volksfiguur en personage in Shakespeare's "A Midsummer Night's Dream". Verder is Robin ook populair bij regisseurs. Robin is de sidekick van Batman en leider van de Teen Titans in de DC Comics, Robin De Noira is een personage in de film: The Secret of Moonacre & een personage in het boek: The Little White Horse. Robin John Blake is een karakter in de film "The Dark Knight Rises" en Robin Wood een personage in de TV serie "Buffy the Vampire Slayer". Robin is ook nog eens de naam van een Zweedse animatieserie, en daarin de hoofdpersoon!

Beroemdheden met de naam Robin

Robin Wright
Actrice

Robin Virginia Gayle Wright (Dallas, 8 april 1966) is een Amerikaanse actrice, regisseuse en producent. Ze won in 2014 een Golden Globe voor haar hoofdrol als Claire Underwood in de dramaserie House of Cards, waarvoor ze tevens de regie van enkele afleveringen op zich nam. Ze werd eerder voor eenzelfde Globe genomineerd in 1995, voor haar bijrol als Jenny Curran in de dramafilm Forrest Gump. Wright maakte in 1983 haar acteerdebuut als Barbara Anderson in de dramaserie The Yellow Rose. Haar filmdebuut volgde in 1986 als Lori Stanton in de misdaadkomedie Hollywood Vice Squad.

Daniël de Ridder
Voetballer

Daniel Robin Frederick de Ridder is een Nederlands voormalig profvoetballer met een Nederlandse vader en een Israëlische moeder. Hij speelde doorgaans op een aanvallende positie. De Ridder kwam dertig keer uit voor Jong Oranje, waarmee hij Europees kampioen werd in 2006 en 2007.

Robin Martens
Actrice

Robin Martens is een Nederlands actrice, zangeres, danseres en model, voornamelijk bekend door haar rol als Rikki de Jong in de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden. Ze is eveneens bekend van haar rol als Floor van Rossum in de speelfilm Radeloos en als model voor modereportages in onder andere de Vriendin.

Robin Haase
Tennisser

Robin Haase is een Nederlands tennisser. Zijn vader is Duits en zijn moeder is Nederlands.

Robin van Persie
Voetballer

Robin van Persie (Rotterdam, 6 augustus 1983) is een Nederlands profvoetballer die als centrumspits, schaduwspits, middenvelder of vleugelspeler speelde. Hij speelde tussen 2001 en 2019 voor Feyenoord, Arsenal, Manchester United, Fenerbahçe en weer Feyenoord.

Boeken met de naam Robin

De grote Robin
Auteur: Sjoerd Kuyper

Wie kent hem niet? Robin, de kleuter over wie Sjoerd Kuyper de mooiste verhalen schreef. In het met een Zilveren Griffel bekroonde Robin en Suze heeft Robins moeder een heel dikke buik. Robin raadt zelf wat dat betekent: er komt een broertje of zusje aan! Robin en God won de Gouden Griffel. Robin ziet een ster waarvan hij zeker weet dat God er woont. Maar papa en mama geloven niet in God. Opa wel, dus gaat Robin bij hem te rade. Want wie is God eigenlijk? In Robin is verliefd - ook bekroond met een Zilveren Griffel - is Robin... verliefd. Op Nellie. Op oud omaatje. Op de juf. Op mama. Op alle meisjes in de wereld. En al lezend in De grote Robin word je ook verliefd op hem. Een liefde die nooit meer overgaat.

Films met de naam Robin

Cristopher Robin (2018)

"Don't underestimate the value of doing nothing." Christopher Robin, het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen, is opgegroeid tot een verantwoordelijke man die zich op zijn werk en gezin met zijn vrouw Evelyn richt. Door de jaren heen is hij echter zijn verbeelding kwijtgeraakt waardoor hij wordt opgezocht door zijn oude vriend Winnie de Poeh. Deze wil hem weer in contact brengen met de kinderjaren en de warm gekoesterde herinneringen van de man. Samen keren ze terug naar het Honderd Bunderbos om de verloren vrienden van Poeh-beer terug te vinden en het jongetje dat nog steeds ergens in Christopher Robin schuilt.

Organisaties met de naam Robin

Vliegtuig fabrikant: Robin Aircraft

Robin Aircraft is een Franse fabrikant van lichte vliegtuigen. De organisatie is ontstaan uit Centre-Est Aéronautique, Avions Pierre Robin en Apex Aircraft.

Namen die lijken op Robin

Robijn   -   Robine   -   Robinetta   -   Robinette   -   Robyn   -   Ruben   -   Tobin

Hoe spel ik de naam Robin?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • B Baltimore
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • B Bo
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • B Bravo
 • I India
 • N November

Zo spel je Robin met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter b
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Robin in braille

r
o
b
i
n

Zo sein je Robin in morsecode

· — ·
— — —
— · · ·
· ·
— ·

Zo sein je Robin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter b
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Robin bekijken?

Top 4 unisex met een R

Top 20 unisex met 5 letters