Gloria Geboortekaartje naam Gloria m2

Betekenis Gloria

Glorie, roem, Onoverwinnelijke glorie (van de Latijnse naam 'gloriae')
Meer informatie

Geslacht

Gloria wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Gloria is Latijn en Latijns-Amerika.

Naamsopbouw

Gloria is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, a) en 3 medeklinkers (g, l, r).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Gloria

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Gloria is een mooie en glorieuze meisjesnaam. Gloria is een variatie op de Latijnse naam gloriae, dat "onoverwinnelijke glorie" betekent. De naam is zeer populair bij ouders in de VS, maar ook in Brazilië en Italië zijn ze dol op de naam. Er zijn veel bekende dragers van de naam, waaronder designer Gloria Vanderbilt en actrice Gloria Swanson. Gloria blijft een hippe naam, meest recentelijk dankzij de glamoureuze jonge Hollywood-ouders Maggie Gyllenhaal en Peter Sarsgaard, die de naam voor hun tweede dochter kozen. Gyllenhaal zei dat ze waren geïnspireerd door Patti Smith's vertolking van het Van Morrison-nummer "Gloria" tijdens een concert en dachten: "We zullen onze dochter die ene dag zo noemen." George Bernard Shaw was een van de eersten die deze vorm van de oude Latijnse naam GLORIANA gebruikte in zijn toneelstuk You Never Can Tell uit 1898. Meest prominente huidige volwassen dragers zijn onder meer Gloria Steinem en Gloria Estefan. De naam Gloria is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Gloria is het nijlpaard in de Disney kaskraker Madagascar. De naam heeft ook een prominente rol gespeeld in tv-sitcoms - als het enige kind van Archie en Edith in All in the Family en Gloria words als personage ook neergezet door Sofia Vergara in Modern Family. Verder is Gloria ook de naam van diverse voetbalclubs en andere organisaties, en zijn er ook diverse steden en gemeentes zo vernoemd.

Beroemdheden met de naam Gloria

Gloria Vanderbilt
Modeontwerpster

Gloria Laura Morgan Vanderbilt was een telg uit de steenrijke Amerikaanse familie Vanderbilt. Ze werd vooral bekend als artieste, designer, socialite en vanwege o.a. de naar haar genoemde jeans- en parfumlijn. Ze was het enige kind van Reginald Claypoole Vanderbilt en zijn tweede vrouw Gloria Morgan.

Gloria Estefan
Zangeres

Gloria Estefan, artiestennaam van Gloria María Milagrosa Fajardo García, is een Cubaans-Amerikaanse zangeres, die vooral in de jaren 80 en jaren 90 veel hits scoorde. Ze geldt als de succesvolste Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden, en wordt door sommigen ook wel gezien als de "Queen of Latin Pop".

Gloria Steinem
Activiste

Gloria Marie Steinem is een feministe, journaliste en activiste uit de Verenigde Staten, actief sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Ze was columniste voor het tijdschrift New York en grondlegger van het tijdschrift Ms.

Gloria Swanson
Actrice

Gloria Swanson was een Amerikaans actrice uit de tijd van de stomme film. Gloria groeide op in Chicago en begon haar carrière in een filmstudio in Chicago, toen ze uit het publiek werd gehaald om een figurantenrol te spelen in de film The fable of Elvira and Farina and the meal ticket.

Gloria von Schönburg-Glauchau
Ondernemer

Mariae Gloria Ferdinanda Joachima Josephine Wilhelmine Huberta Gräfin und Herrin von Schönburg-Glauchau (Stuttgart-Degerloch, 23 februari 1960) is een Duitse ondernemer, bewoonster van Slot Sankt Emmeram.

Boeken met de naam Gloria

Gloria
Auteur: Erika Cotteleer

Ze zijn met zessen, Staf en zijn bende. Gloria is hun geplaag en gezeur beu. Ze vlucht naar haar toren. In haar toren waait de wind. Daar kan niemand komen. Daar kan haar niks gebeuren. Maar dan hoort ze op een dag het gemiauw van een kat. Een oranje kat in de boom voor haar raam. Ze neemt haar mee de toren in en geeft haar een naam. Met Violet voelt ze zich de koning te rijk. Maar dan valt er een briefje door de brievenbus, Staf is zijn kat kwijt. Gloria moet van mama Violet aan Staf teruggeven...

Muziek met de naam Gloria

Gloria (mis)
Artiest: Gloria in excelsis Deo

Het Gloria (ook wel bekend als Gloria in excelsis Deo, letterlijk "Eer aan God in de hoogste") is in de katholieke liturgie de naam van het tweede gezang van het ordinarium in het rituaal van de Heilige Mis. Het eerste gedeelte van het Gloria bestaat uit een Latijnse vertaling van de lofprijzing op de H. Drie-eenheid die de engelen volgens Lucas 2:14 gesproken zouden hebben nadat een van hen de geboorte van Jezus Christus had aangekondigd aan de herders die zich op dat moment met hun kudden ophielden in de omgeving van Bethlehem. Een andere naam is de grote doxologie (Een doxologie (Grieks: doxa - heerlijkheid) is een liturgische formule ter afsluiting van een gebed of een voorlezing. Een doxologie bezingt de heerlijkheid van God). De afsluitende acclamatie in de vespers heet ook wel kleine doxologie.

Films met de naam Gloria

In de Gloria

In de gloria was een Vlaams, komisch televisieprogramma dat in de periode 2000-2001 te zien was op Canvas. De serie was bedoeld als een satire op reality-tv en hoe televisie gewone mensen soms misbruikt voor haar eigen sensatiezucht. De reeks bestond uit twee seizoenen, waarvan er in totaal twintig afleveringen beschikbaar zijn. Het programma werd geschreven en geregisseerd door Jan Eelen en geproduceerd door Woestijnvis. In de gloria kende in Vlaanderen een grote waardering en kreeg meerdere malen positieve kritieken en bekroningen. Inhoud

Geografie met de naam Gloria

Gemeente: Gloria (Oriental Mindoro)

Gloria is een gemeente in de Filipijnse provincie Oriental Mindoro op het eiland Mindoro. De gemeente gemeente heeft ongeveer 41 duizend inwoners.

Organisaties met de naam Gloria

Voetbalclub: FC Gloria Buzău

FC Gloria Buzău is een Roemeense voetbalclub uit Buzău.

Voetbalclub: Gloria-UC

Gloria-UC is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Baarle-Nassau in Noord-Brabant, opgericht in 1945. Het eerste elftal van de club speelt in de Vierde klasse zondag (2020/21). De club speelt op Sportpark Boschoven in Baarle-Nassau.

Hoe spel ik de naam Gloria?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • L Liverpool
 • O Oslo
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • G Guus
 • L Lorenzo
 • O Omar
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • L Lima
 • O Oscar
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Gloria met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Gloria in braille

g
l
o
r
i
a

Zo sein je Gloria in morsecode

— — ·
· — · ·
— — —
· — ·
· ·
· —

Zo sein je Gloria met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Gloria bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een G

Top 10 meisjesnamen met 6 letters