Olaf Geboortekaartje naam Olaf j2

Betekenis Olaf

Zoon Van De Voorvaderen
Meer informatie

Geslacht

Olaf wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Olaf is Scandinavisch

Naamsopbouw

Olaf is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (l, f).

Populariteit van de naam Olaf

Olaf is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Olaf tussen 1971 en 2023. De naam Olaf is minder populair geworden.

 • Olaf is 66x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Olaf

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Olaf is een populaire jongensnaam. De naam Olaf is afkomstig uit Scandinavië. Olaf of Olav (of Brits /ˈoʊlæf/; Oudnoors: Áleifr, Ólafr, Óleifr, Anleifr) is een Scandinavische voornaam. Het is vermoedelijk van Proto-Noorse oorsprong, gereconstrueerd als * Anu-laibaz, van anu "voorouder, grootvader" en laibaz "erfstuk, afstammeling". Oud-Engelse vormen worden getuigd van lāf, Anlāf. De corresponderende Oud Novgorod dialectvorm is Uleb. Een latere Engelse vorm van de naam is Olave. De betekenis is dus "zoon, of relikwie van de voorouder". In de Noorse taal komen Olav en Olaf even vaak voor, maar Olav wordt traditioneel gebruikt bij het verwijzen naar Noorse royalty's. De Zweedse vorm is Olov of Olof. Het werd geleend in het Oud-Iers en Schots met de spellingen Amlaíb en Amhlaoibh, wat aanleiding gaf tot de moderne versie Aulay. De naam is gelatiniseerd als Olaus. De naam is niet alleen populair in Scandinavië (vooral Noorwegen), maar ook in Polen en de VS. In Nederland kiezen ouders 4 keer zo vaak voor Olaf, dan voor Olav. Olafs solide Scandinavische geschiedenis omvat verschillende koningen van Noorwegen, van de elfde-eeuwse St. Olaf (vaak genoemd door het personage Betty White op Golden Girls) tot de recente koning Olaf V (dus daarvoor waren ook nog Olaf I, Olaf II, Olaf III en Olaf IV koning). Olaf the White was een bekende Viking koning uit de 9e eeuwe. Olaf is ook bekend van vele boeken, series en films. Natuurlijk kennen we Olaf als sneeuwpop uit de Disney film Frozen, en is Olaf een personage in de populaire game "League of Legends".

Beroemdheden met de naam Olaf

Olaf
Personage

Olaf is een personage dat voor het eerst verscheen in Frozen, de succesvolle animatiefilm van Walt Disney Animation Studios. Olaf verscheen voor het eerst als een geanimeerde sneeuwpop, gemaakt door Elsa en Anna in hun kindertijd. Hij verschijnt opnieuw als een antropomorf karakter in de (eerste) film wanneer Anna op zoek gaat naar haar weggelopen zus in de hoop de zomer te herstellen. Olaf is teruggekomen wanneer Elsa Arendelle per ongeluk in een winterse afgrond verandert. Olaf helpt Anna en Kristoff bij het vinden van Elsa en reist met hen helemaal terug naar het koninkrijk, waar hij deel blijft uitmaken van het leven van de zussen en opnieuw verschijnt in de tweede film.

Olaf de Zwarte
Koning

Óláfr Guðrøðarson, ook wel bekend als Olaf de Zwarte, was een dertiende-eeuwse koning van de eilanden en lid van de Crovan-dynastie. Hij was een zoon van Guðrøðr Óláfsson, King of the Isles en Fionnghuala Nic Lochlainn.

Olaf Zinke
Schaatser

Olaf Zinke is een voormalig Duits langebaanschaatser. Zijn met afstand grootste overwinning was zijn verrassende winst op de 1000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992.

Olaf de Witte
Koning

Olaf the White was een viking-zeekoning die in de tweede helft van de 9e eeuw leefde. Olaf werd geboren rond 820, in Ierland. Zijn vader was de Hiberno-Noorse krijgsheer Ingjald Helgasson. Olaf en zijn vrouw Auðr hadden een zoon, Thorstein de Rode (Þorsteinn rauðr), die in de jaren 870 probeerde Schotland te veroveren. Op een gegeven moment kreeg Olaf ruzie met de clan van Ketil en stuurde Auðr en hun zoon terug naar het huis van haar vader. Volgens Landnámabók zijn Olaf en Þorsteinn Rauðr beide omgekomen op de Britse eilanden.

Olaf Thon
Voetballer

Olaf Thon is een Duits voormalig professioneel voetballer die tussen 1983 en 2002 als middenvelder en verdediger actief was voor Schalke 04, Bayern München en opnieuw Schalke 04. In 1984 debuteerde hij in het Duits voetbalelftal en hij speelde uiteindelijk tweeënvijftig interlands, waarin hij tot drie doelpunten kwam.

Boeken met de naam Olaf

Waar is Olaf?
Auteur: Disney

Waar is Olaf? kleurboek is een variant op de Waar is Wally? boeken. Dit keer ga je niet opzoek naar Wally, maar naar Olaf en andere Frozen figuren en items uit de Frozen films. Naast zoeken kun je ook kleuren. De pagina’s moeten nog voorzien worden van kleur. Het boek bevat 12 verschillende zoekprenten.

Waar is Olaf?
Auteur: Magriet de Graaf

'Sanne,' roept Niels. 'Olaf ligt in een waterplas.' 'Wat?' Sanne draait zich om. Niels wijst naar het water. Er drijft een bobbel in de waterplas. Leuk kinderboek van Magriet de Graaf

Olaf en Giraf
Auteur: Marijke Aartsen

“Oma…. Kun je de volgende keer een grotere tas meenemen? Eentje waar een echte giraf in past…..?!” Olaf en Giraf krijgen een bijzondere vriendschap. Dat gebeurt vaker, zul je denken. Dat klopt. Er is alleen één verschil: Olaf spreekt Nederlands en Giraf spreekt Engels... Lees de avonturen van deze twee vrienden en leer spelenderwijs de Engelse taal.

Films met de naam Olaf

Olaf presenteert (2021)

Olaf, de beroemde en grappige sneeuwpop uit de Disney film Frozen, krijgt zijn eigen filmserie. Olaf toont de showman in zichzelf bij zijn hervertelling van vijf favoriete verhalen van Walt Disney Animation Studios. De charismatische en veelzijdige Olaf toont theatrale flair in zijn vertolking van iconische rollen als zeemeermin, geest, leeuwenkoning en vrijwel alles wat daar tussenin ligt, terwijl hij Arendelle vermaakt met zijn verkorte versies van deze geliefde verhalen.

Geografie met de naam Olaf

Plaats: St. Olaf (Iowa)

St. Olaf is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Iowa, en valt bestuurlijk gezien onder Clayton County.

Namen die lijken op Olaf

  -   Olof

Hoe spel ik de naam Olaf?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • A Amsterdam
 • F Florida

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • A Ali
 • F Fatima

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • A Alfa
 • F Foxtrot

Zo spel je Olaf met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a
gebarentaal letter f

Zo schrijf je Olaf in braille

o
l
a
f

Zo sein je Olaf in morsecode

— — —
· — · ·
· —
· · — ·

Zo sein je Olaf met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a
nautische vlag letter f

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Olaf bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters