Javier Geboortekaartje naam Javier j2

Betekenis Javier

Nieuw huis, Kasteel (van het Baskische woord "Etcheberria")
Meer informatie

Geslacht

Javier wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Javier is Spaans

Naamsopbouw

Javier is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 3 medeklinkers (j, v, r).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Javier

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Javier is een mooie jongensnaam die staat als een nieuw huis. De naam Javier is afgeleid van de naam Xavier. Die naam is op zijn beurt weer afgeleid van Xaverius. Xaverius is oorspronkelijk een Spaanse familienaam, een gelatiniseerde vorm van Javier. Om nog preciezer te zijn: De naam Xavier komt van een Baskische achternaam die als plaatsnaam is ontstaan, van het Baskische woord "Etcheberria" dat ook "het nieuwe huis" betekent. Ok, nog preciezer? Hij is afkomstig van Jaberri, dat teruggaat op het woord exaberri/etchaberri of etxe berri wat nieuw huis betekent ((van Baskisch “etxe” = huis + “berri” = nieuw). Xavier is de sterk gemuteerde Spaanse vorm van Etcheberria die in de Middeleeuwen is ontstaan. In de 16e eeuw werd de naam gedragen door Sint Franciscus Xavier, een van de medeoprichters van de Sociëteit van Jezus (beter bekend als de jezuïeten). Xavier werd uiteindelijk gebruikt als een persoonlijke naam ter ere van Francisco de Xavier zoals hij bekend staat in Spaanssprekende landen. De naam Xavier wordt bijna uitsluitend gebruikt door Spaanse katholieken De naam Javier word het meest gegeven in Spanje. En daarnaast in de Verenigde Staten en Nederland! Ook in België neemt de populariteit toe. Ook in de VS trouwens wordt de naam Javi voornamelijk gebruikt door Latijns-Amerikanen als een informele, informele vorm van Xavier. In Nederland en België zijn ook de spellingsvarianten Javiër , Javiér , Javièr , Javíer , Jávier en Javïer ooit door ouders ingeschreven in de gemeentelijke registers. Populaire verkorte versie van de naam is de naam Javi. Daarnaast kennen we ook diverse (Catalaanse) varianten zoals Xavi en Xavier. Bekende dragers van de naam vind je natuurlijk vooral in Spaanstalige landen. Maar natuurlijk ook in de VS (waar veel Spaans talige mensen wonen). Javier is een van de meest populaire Spaanse jongensnamen in de VS. De naam wordt voor veel Amerikanen belichaamd in de magnetische persoonlijkheid van de in Spanje geboren Oscar-genomineerde acteur Javier Bardem. Andere bekende dragers van de naam zijn onder meer de Argentijnse voetballer Javier Adelmar Zanetti en Spaanse zanger Javier "Javi" Mota. In Nederland kennen we cabaretier Javier Guzman en voetballer Javier Vet. Leuke trivia's over de naam Javier: De naam is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Zo kennen we Javier Sandoski uit de film "Deuce Bigalow: European Gigolo", Javier "Don Quixote" Sanchez als personage uit "The Man Who Killed Don Quixote", Javier Esposito als personage gespeeld door Jon Huertas in het tv-programma "Castle" en Javier Delgado als personage gespeeld door Benjamin Bratt op TV's "Modern Family". Verder is Javier Pena een bekend personage op Netflix's "Narcos". Javier is ook een plaats en gemeente in Spanje, waar ook het kasteel waar de naam is geboren te zien is.

Beroemdheden met de naam Javier

Javier Vet
Voetballer

Javier Vet (Amsterdam, 9 september 1993) is een Nederlands voetballer die doorgaans speelt als middenvelder. In de zomer van 2022 verruilde hij N.E.C. transfervrij voor NAC Breda.

Javier Guzman
Cabaretier

Javier Guzmán (Spaanse uitspr.: /xaˈβjeɾ ɡuθˈman/; Las Palmas, 13 april 1977) is een Spaans-Nederlands stand-upcomedian, cabaretier en (stem)acteur.

Javier Martínez
Voetballer

Javier Martínez Aginaga (Estella, Navarra, 2 september 1988) - alias Javi Martínez - is een Spaans betaald voetballer die doorgaans in de verdediging speelt. Hij tekende in juni 2021 bij Qatar SC, dat hem transfervrij overnam van Bayern München. Javier Martínez debuteerde in mei 2010 in het Spaans voetbalelftal.

Javier Clemente
Voetbaltrainer

Javier Clemente Lázaro (Barakaldo, 12 maart 1950) is een Spaanse voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Clemente speelde van 1968 tot 1971 bij Athletic de Bilbao. Onder zijn leiding werd deze club tweemaal de Spaanse landstitel (1983, 1984), de Copa del Rey (1984) en de Supercopa de España (1984) gewonnen.

Javier Bardem
Acteur

Javier Ángel Encinas Bardem is een Spaans acteur. Hij won in 2008 een Oscar voor zijn bijrol als koude huurmoordenaar in No Country for Old Men. Daarnaast werden hem meer dan zestig andere acteerprijzen toegekend, waaronder een European Film Award, een BAFTA Award, een Golden Globe en een Saturn Award.

Javi Moreno
Voetbaltrainer

Javier Moreno Valera (Silla, 10 september 1974), bekend als Javi Moreno, is een Spaans voormalig profvoetballer en huidig trainer. In 2001 debuteerde hij in het Spaans voetbalelftal.

Javi Gracia
Voetbaltrainer

Javier "Javi" Gracia Carlos (Pamplona, 1 mei 1970) is een Spaans voormalig voetballer en huidig voetbaltrainer. Anno 2023 is hij de hoofdtrainer van Leeds United.

Javi García
Voetballer

Francisco Javier García Fernández (Mula, 8 februari 1987) – alias Javi García – is een Spaans voetballer die doorgaans als verdedigende middenvelder speelt. Hij verruilde FK Zenit Sint-Petersburg in augustus 2017 voor Real Betis. Javi García debuteerde in 2012 in het Spaans voetbalelftal.

Geografie met de naam Javier

Gemeente: Javier (Navarra, Spanje)

Javier (Baskisch: Xabier) is een plaats en gemeente in de Spaanse regio en provincie Navarra met een oppervlakte van 47 km². Javier telt ongeveer 10o inwoners. De gemeente is vooral bekend om het Kasteel van Javier, waar de in 1622 heilig verklaarde pater jezuïet en missionaris Franciscus Xaverius (1506-1552) geboren werd.

Gemeente: Javier (Leyte, Filipijnen)

Javier is een gemeente in de Filipijnse provincie Leyte op het eiland Leyte. De gemeente Javier kent ongeveer 25.000 inwoners.

Namen die lijken op Javier

Xavier   -   Zavier

Hoe spel ik de naam Javier?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • V Valencia
 • I Italia
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • V Valentijn
 • I Iris
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • V Victor
 • I India
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Javier met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Javier in braille

j
a
v
i
e
r

Zo sein je Javier in morsecode

· — — —
· —
· · · —
· ·
·
· — ·

Zo sein je Javier met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Javier bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 6 letters