Sophie Geboortekaartje naam Sophie m2

Betekenis Sophie

Heilige Wijsheid, Levenswijsheid
Meer informatie

Geslacht

Sophie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Sophie is Frans

Sophie is afgeleid van de naam Sophia

Naamsopbouw

Sophie is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, e) en 3 medeklinkers (s, p, h).

Populariteit van de naam Sophie

Sophie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sophie tussen 1989 en 2023. De naam Sophie is minder populair geworden.

 • Sophie is 578x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sophie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sophie is een meisjesnaam. De naam Sophie is van Franse herkomst en betekent "wijsheid". Sophie is de Franse vorm van de Griekse Sophia, waarvoor het ook vaak als bijnaam wordt gebruikt. Sophies zijn verspreid over de Europese koninklijke geschiedenis, met inbegrip van Sophie van Saksen Weimar Eisenach – dochter van koning Willem II, Sophie van Thüringen, Hertogin van Brabant, Prinses Sophie van Zweden, en in de moderne tijd, Sophie, Hertogin van Wessex, de vrouw van de Britse prins Edward. De in Duitsland geboren Catharina de Grote werd geboren als Sophie van Anhalt-Zerbst, maar veranderde haar naam in Catherine na haar bekering tot de Russisch-orthodoxe kerk. Sophie is Sophia's schattigere, meer oneerbiedige, bijna identieke tweelingzus. Welke heb je liever? En zie je ze als vrijwel dezelfde naam of heel anders? Sophie is misscien meer levendig en nuchter, terwijl Sophia meer verfijnd en dichtgeknoopt is. Sophie was de keuze van zowel Eric Clapton als Luke Perry, evenals van Bette Midler voor haar inmiddels volwassen dochter. Sophie Zawistowska is de Poolse heldin van de iconische William Styron-roman Sophie's Choice, gespeeld in de film uit 1982 van Meryl Streep, die decennia later de moeder van Sophie zou spelen in Mamma Mia!. In Nederland kennen we natuurlijk Sophie Hilbrand. De naam wordt soms afgekort tot Soof, Fie en Fietje. In sommige culturen wordt ook Saf of Safke gebruikt.

Beroemdheden met de naam Sophie

Sophie Stein
Cabaratier

Sophia Frederika Wilhelmina Stein ('s-Gravenhage, 9 september 1892 - Gouda, 2 juni 1973) was een Nederlands cabaretière en actrice.

Anna Sophia van Hessen-Darmstadt
Schrijfster

Landgravine Anna Sophia van Hessen-Darmstadt was een Duitse edelvrouw die regeerde als prinses-abdis van Quedlinburg onder de naam Anna Sophia II.

Sophie Verhoeven
Presentatrice

Sophie Verhoeven (Amsterdam, 20 maart 1970) is een Nederlands presentatrice en journaliste. Sinds 2016 is Verhoeven nieuwslezer op NPO Radio 1 en plaatsvervangend cohost bij het Radio 1 Journaal. Eind 2021 maakt ze de overstap naar Omroep Max.

Sophie Hilbrand
Presentatrice

Sophie Francine Hilbrand (Alkmaar, 5 oktober 1975) is een Nederlandse televisie- en radiopresentatrice en actrice.

Sophie B. Hawkins
Muzikante

Sophie Ballantine Hawkins (Manhattan, New York, 1 november 1964) is een Amerikaans singer-songwriter, multi-instrumentaliste en schilderes. Ze is vooral bekend van de hits Damn I wish I was your lover, Right beside you en As I lay me down. Veel van haar nummers gaan openlijk over seks en haar biseksualiteit (zelf prefereert ze de term omniseksualiteit) en hebben invloeden uit de jazz, rock en Afrikaanse muziek.

Sophie Turner
Actrice

Boeken met de naam Sophie

Sophie in Weimar
Auteur: Thera Coppens

Door haar verregaande bescheidenheid is groothertogin Sophie van Saksen Weimar Eisenach – dochter van koning Willem II – in onze vaderlandse geschiedenis totaal over het hoofd gezien. En toch is deze kleine Oranjeprinses een vrouw van wereldformaat, die voor de cultuur meer betekenis heeft gehad dan welke Oranjevorst ook. Na jarenlange studie in binnen- en buitenlandse archieven heeft Thera Coppens onthutsende feiten over het veelbewogen leven van groothertogin Sophie aan het licht gebracht. Ze zorgt met dit boek voor eerherstel van een indrukwekkende vrouw maar ook voor een verrijking van de Duits-Nederlandse geschiedenis, zoals die zich afspeelde tussen Den Haag, Brussel en Weimar.

Sophie
Auteur: Greetje van den Berg

Arianne Biezeveld is een fantastische moeder die zichzelf helemaal wegcijfert voor haar bijna tweejarige dochtertje Sophie. Haar man Sjako is internationaal vrachtwagenchauffeur en door de week niet thuis. Vandaar dat de verantwoording vrijwel volledig op haar schouders rust. Sophie is vaak ziek en wordt met grote regelmaat in het ziekenhuis opgenomen. Tijdens die opnames wijkt Arianne nauwelijks van het ziekbed van haar kind. Ze is een steun voor andere ouders, neemt taken van de verpleegkundigen over en toont zich uiterst bezorgd en liefdevol naar haar kind toe. Dan ontdekt de behandelend kinderarts, Philippe Tenhaeff, bepaalde tegenstrijdigheden. Hij durft zijn vermoedens nauwelijks uit te spreken, want Arianne is een fantastische moeder, een moeder uit duizenden. Of toch niet?

Films met de naam Sophie

Die göttliche Sophie

Die göttliche Sophie is een Duitse tv-film uit 2009, geregisseerd door Hajo Gies, met in de hoofdrollen Michaela May, Jan Fedder en Saskia Vester. De film speelt zich af in "Fischbach" in de omgeving van Rosenheim. Pastor Steffensen heeft zich van Hamburg naar Fischbach overgeplaatst omdat hij hoopt dat dit het voor hem gemakkelijker zal maken om zich aan het celibaatsgebod te houden. Daar ontmoet Steffensen de atheïstische weduwe Sophie Strohmayr, die hem later helpt met het huishouden. Ook haar vriendin Inge Schüssler, die ruzie heeft gekregen met haar man na een affaire met Sophie's zoon, trekt bij haar in de pastorie.

Sophie and the Rising Sun

Sophie and the Rising Sun is een film van Maggie Greenwald. In een dorpje in South Carolina verschijnt in 1941 een mysterieuze, gewonde man. Een Japanse Amerikaan. Tussen deze meneer Ohta (Yamaguchi) en Sophie Willis (Nicholson) ontstaat schoorvoetend iets moois. Dat valt, tegen de achtergrond van het oorlogsgeweld in Europa en de aanval op Pearl Harbor, niet goed in de gemeenschap.Hun relatie is de aanleiding voor onenigheid in het dorp.

Namen die lijken op Sophie

Sophia

Hoe spel ik de naam Sophie?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • O Oslo
 • P Paris
 • H Havanna
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • O Omar
 • P Patrick
 • H Hidde
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • O Oscar
 • P Papa
 • H Hotel
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Sophie met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter o
gebarentaal letter p
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Sophie in braille

s
o
p
h
i
e

Zo sein je Sophie in morsecode

· · ·
— — —
· — — ·
· · · ·
· ·
·

Zo sein je Sophie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter o
nautische vlag letter p
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sophie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 6 letters