Leuke en stoere jongensnamen

jongensnaam waslijn met babykaartjes

Jongensnaam kiezen

Inspiratie nodig voor een jongensnaam? Babynamen zet de mooiste jongensnamen voor jullie op een rij! Je kunt meteen zelf zoeken tussen duizenden jongensnamen. Of je gebruikt onze jongensnamen inspiratie tool. Je kunt selecteren op betekenis, oorsprong van een naam, en begin en eindletters van een naam opgeven. Vervolgens vind je van elke naam leuke weetjes en details. Veel plezier bij het vinden van je perfecte jongensnaam!

Zoeken

Jongensnaam inspiratie

Jongensnamen op alfabet

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

De oorsprong van jongensnamen

Als we de oorsprong van de voornamen nagaan, hebben veel namen iets te maken met het geloof. Niet alleen namen zoals Jan, Piet of Klaas, maar ook moderne namen zoals Kevin, Martijn of Tim. Deze geschiedenis van de namen gaat ver terug tot aan de Middeleeuwen. Daarvoor werden er voornamelijk Germaanse namen gebruikt. Soms lijkt een naam in eerste instantie niets met een heilige te maken te hebben, maar blijkt het uiteindelijk toch een verkorting te zijn van een heilignaam uit het buitenland. Zo is bijvoorbeeld Lars de Zweedse tegenhanger van Laurens. Maar er zijn ook genoeg namen die niet bekend zijn geworden door een heilige. Namen van graven of andere belangrijke personen doen het ook altijd goed. Ook zijn er bepaalde namen vernoemd naar bloemen of vinden hun oorsprong in de literatuur.

Betekenis namen jongens

Veel aanstaande ouders zijn op zoek naar de betekenis en herkomst van de jongensnamen. Betekenissen lijken in populaire babynamenboeken misschien wel heel belangrijk, maar de vraag is hoe belangrijk een betekenis van een jongens naam voor jezelf nu uiteindelijk is.

Hoe vaak komt bijvoorbeeld de betekenis van je eigen naam in je leven naar voren? We denken bij babynamen.nl eigenlijk niet zo vaak. De meeste mensen zullen nooit de betekenis van hun kind zijn weten, noch zullen ze er iets om geven. Tijdens het geven van een naam aan je kind is het belangrijker om na te denken over alle andere factoren die daadwerkelijk invloed zullen hebben op zijn leven:

Hoe de naam jouw kind past bij die van zijn generatiegenoten?

Hoe de naam zal klinken samen met de tweede of derde naam, en achternaam?

Hoe de naam past bij de naam van jezelf en die van jouw partner en broers en zussen?

Welke associaties de naam heeft bij mensen?

Populaire jongensnaam met status?

Meestal zijn er bepaalde trends in namen, zo waren de (korte) namen Noah, Sem en Lucas de populairste babynamen voor jongens in 2017 en in 2018 zijn dat Lucas, Noah en Levi. In het jaar 2000 waren dat nog Thomas, Max en Tim. Aan sommige jongensnamen kleeft ook een bepaalde status, je komt vaker een kind in een rijke buurt tegen die Lodewijk heet, dan in een volksbuurt. Toch zie je hier ook een verschuiving. Waar je in eerste instantie de dure namen alleen in de dure buurten hoort, wordt de naam langzaam steeds algemener. Ouders willen ook graag een naam die ‘succesvol’ klinkt. Toch hou je vaak als toekomstige ouder ook rekening met andere dingen, heb je een naam voor zoon gekozen, maar ken je iemand met die naam die je helemaal niet zo aardig vindt? Dan wordt het hem toch vaak niet. Alle namen hebben meestal een associatie met iets of iemand en deze associatie moet een prettig gevoel geven. Bekijk ook onze meisjesnamen of namen met een zeldzame betekenis.

Korte jongensnamen

Korte jongens namen blijven onverminderd populair bij ouders. Denk bijvoorbeeld aan Luca, Finn, Sem en Levi. Korte namen met 1 of 2 lettergrepen en vaak niet meer dan 4 letters. Een nieuwe trend is dat veel ouders kiezen voor een unisex babynaam. Deze namen zijn extra stoer! Vooral namen als Noa en Dani zijn in opkomst voor een jongen.

Stoere jongensnamen

Misschien wil je jouw zoon graag vernoemen naar een familielid. Dit kan door het kind deze naam als tweede naam te geven, als roepnaam of in een afgeleide vorm van deze naam. Of je bent op zoek naar een stoere jongensnaam of één die je niet makkelijk kunt afkorten. Gelukkig zijn er jongensnamen genoeg, dus voor iedere voorkeur is wel een passende jongensnaam te vinden. Kies jij liever voor de middenweg? Ga dan voor een leuke unisex naam.

Populaire jongensnamen

Ga direct naar beginletter:

R Namen met een R
Rae
Raf
Rai
Rav
Ray
Rey
Rik
Rio
Riv
Rob
Roi
Ron
Roy