Jongensnamen

Ga direct naar beginletter:

Q Namen met een Q
U Namen met een U
X Namen met een X

Kiezen van een jongensnaam

Op zoek naar een leuke naam voor jouw toekomstige kindje? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van namen, maar je wilt voor jouw kindje toch wel graag die ene hele speciale naam. Als je in verwachting bent van een jongen, ben je dus op zoek naar namen voor jongens, maar wat voor naam zoek je precies?

De oorsprong van namen

Als we de oorsprong van de voornamen nagaan, hebben veel namen iets te maken met het geloof. Niet alleen namen zoals Jan, Piet of Klaas, maar ook moderne namen zoals Kevin, Martijn of Tim. Deze geschiedenis van de namen gaat ver terug tot aan de Middeleeuwen. Daarvoor werden er voornamelijk Germaanse namen gebruikt. Soms lijkt een naam in eerste instantie niets met een heilige te maken te hebben, maar blijkt het uiteindelijk toch een verkorting te zijn van een heilignaam uit het buitenland. Zo is bijvoorbeeld Lars de Zweedse tegenhanger van Laurens. Maar er zijn ook genoeg namen die niet bekend zijn geworden door een heilige. Namen van graven of andere belangrijke personen doen het ook altijd goed. Ook zijn er bepaalde namen vernoemd naar bloemen of vinden hun oorsprong in de literatuur.

Trendy of een naam met status?

Meestal zijn er bepaalde trends in namen, zo waren de namen Noah, Sem en Lucas de populairste babynamen voor jongens in 2017 en in 2018 zijn dat Lucas, Noah en Levi. In het jaar 2000 waren dat nog Thomas, Max en Tim. Aan sommige namen kleeft ook een bepaalde status, je komt vaker een kind in een rijke buurt tegen die Lodewijk heet, dan in een volksbuurt. Toch zie je hier ook een verschuiving. Waar je in eerste instantie de dure namen alleen in de dure buurten hoort, wordt de naam langzaam steeds algemener. Ouders willen ook graag een naam die ‘succesvol’ klinkt. Toch hou je vaak als toekomstige ouder ook rekening met andere dingen, heb je een naam voor zoon gekozen, maar ken je iemand met die naam die je helemaal niet zo aardig vindt? Dan wordt het hem toch vaak niet. Alle namen hebben meestal een associatie met iets of iemand en deze associatie moet een prettig gevoel geven.

Stoere jongensnamen

Misschien wil je jouw zoon graag vernoemen naar een familielid. Dit kan door het kind deze naam als tweede naam te geven, als roepnaam of in een afgeleide vorm van deze naam. Of je bent op zoek naar een stoere jongensnaam of één die je niet makkelijk kunt afkorten. Gelukkig zijn er jongensnamen genoeg, dus voor iedere voorkeur is wel een passende jongensnaam te vinden.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet

Vind meer namen