Dian Geboortekaartje naam Dian u2

Betekenis Dian

Die goddelijke kracht heeft. Hemels Schijnen, Goddelijk (van Latijnse Dius/Dia), Kaars (Indonesisch)
Meer informatie

Geslacht

Dian wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

Naamsopbouw

Dian is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (d, n).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dian maak je ook deze 3 babynamen:
Adin - Dina - Dani

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dian

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dian is 1 van die meisjesnamen en jongensnamen die steeds meer in trek komt. De naam Dian is in de VS, Australië en Canada vooral in trek als naam voor een dochter. In Brazilië, Denemarken, Frankrijk en Duitsland dan weer vooral een jongensnaam. In Nederland veel vaker een meisjesnaam, in België vaker een jongensnaam. De naam Dian is volgens de Nederlandse Voornamen Bank afgeleid van de naam Diana. En Diana is een Latijnse meisjesnaam. Diana herinnert aan de Griekse en Romeinse godin Diana. De Griekse godin Artemis - door de Romeinen Diana genoemd - was een dochter van Leto en Zeus, de oppergod. Haar tweelingbroer was Apollo. Als godin van de jacht wordt Artemis of Diana vaak afgebeeld met pijl en boog. Ze woonde in het bos, in gezelschap van haar metgezellinnen, de nimfen. De naam Diana is terug te voeren op de Proto-Indo-Europese wortel dyeu of dyeus en div, wat "schijnen" of "hemel" betekent, dius, deus en diwio, "godheid, god, goddelijk" en dium betekent heelal. De betekenissen zijn daarom "hemels", "heilig", "goddelijk", "demonisch", "hemels", "kosmisch", "vaag", "chaotisch", "afgrond", "leegte", "lichtgevend", "stralend". ", en in bredere zin "die de dag brengt", "die licht heeft", "die goddelijke kracht heeft", "die tot de leegte/afgrond/chaos behoort" en "die uit het heelal/buiten ruimte". Diana was al in gebruik als voornaam in het oude Rome, maar uitsluitend buiten christelijke kringen, waarin het als een heidense naam werd gezien. In Italië is de variant "Daiana", een aanpassing op basis van de Engelse uitspraak, ook gebruikelijk. De Franse variant "Diane" won aan populariteit in de 19e eeuw. De meisjesnaam Dian betekent dus "goddelijk", "godinachtig", "hemels" en "lichtgevend" (van het Latijnse "dius/dia" = goddelijk, of Indo-Europees "deiwo" = God/licht/dag of "*dei-" = schijnen). In het Indonesisch betekent de unisex-naam Dian "kaars". Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse wetenschapper Dian Fossey, de Indonesische actrice Dian Sastrowardoyo en Amerikaanse acteur Dian Bachar. In Nederland kennen we onder meer actrice Dian Biemans.

Beroemdheden met de naam Dian

Dian Biemans
Actrice

Dian Biemans is een Nederlandse actrice en tv-presentatrice. Biemans begon haar modellencarrière in 2007 op 17-jarige leeftijd. Na haar modellenwerk zette ze haar carrière voort als actrice en presentatrice. Ze is 1 van de sterspelers in de serie Slave Markets.

Dian Bachar
Acteur

Dian Bachar is een Amerikaanse acteur die het meest bekend staat om zijn rollen in verschillende films van of met zijn vrienden Trey Parker en Matt Stone, zoals Cannibal! The Musical, Orgazmo en zijn beroemdste rol als Kenny "Squeak" Scolari in BASEketball uit 1998, en ook af en toe in South Park.

Dian Fossey
Wetenschapper

Dian Fossey was een Amerikaanse etholoog en mammaloog die jarenlang gorillagroepen observeerde in de bergwouden van Rwanda. Haar werk is te vergelijken met dat van Jane Goodall met chimpansees. Bij het grote publiek werd Fossey bekend door de postume verfilming van haar boek Gorillas in the Mist.

Dian Sastrowardoyo
Actrice

Dian Paramita Sastrowardoyo is een Indonesische actrice en model van Javaanse afkomst. Ze maakte haar hoofdrol als Cinta in de Indonesische film Ada Apa Dengan Cinta? uit 2001, die haar vijf prijzen voor beste actrice won.

Namen die lijken op Dian

Cian   -   Daan   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dean   -   Deen   -   Diana   -   Diane   -   Diara   -   Diaz   -   Dina   -   Dion   -   Don   -   Dyon   -   Kian   -   Lian   -   Rían

Hoe spel ik de naam Dian?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • I India
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Dian met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Dian in braille

d
i
a
n

Zo sein je Dian in morsecode

— · ·
· ·
· —
— ·

Zo sein je Dian met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dian bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters