Josh Geboortekaartje naam Josh u2

Betekenis Josh

God is mijn redder (afgeleid van de Hebreeuwse naam Yehoshu'a, van de wortels yeho, verwijzend naar God, en yasha', wat 'redden' betekent)
Meer informatie

Geslacht

Josh wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Josh is Engels

Josh is afgeleid van de naam Joshua

Naamsopbouw

Josh is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 3 medeklinkers (j, s, h).

Populariteit van de naam Josh

Josh is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Josh tussen 2018 en 2023. De naam Josh is minder populair geworden.

 • Josh is 41x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Josh

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Josh is een mooie jongensnaam en meisjesnaam. In veel landen is Josh bijna altijd een naam voor een zoon, als verkorte versie van de naam Joshua. In Argentinië is het dan weer altijd een meisjesnaam. In Nederland kennen we fotomodel Josh Veldhuizen. De naam Josh is meestal dus de verkorte variant van de naam Joshua. En Joshua is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent "de Heer is mijn redding". Joshua is afgeleid van de Hebreeuwse naam Yehoshu'a, van de wortels yeho, verwijzend naar God, en yasha', wat 'redden' betekent. Joshua deelt de oorsprong met de naam Jezus, die afkomstig is van de Aramese variant Yeshu'a. Jozua, een belangrijke figuur in het Oude Testament, was de opvolger van Mozes die uiteindelijk de Israëlieten naar het Beloofde Land leidde, wat de hymne "Joshua Fit the Battle of Jericho" inspireerde. Joshua is en was een populaire joodse babynaam. Toch is het vanwege de recente populariteit moeilijk voor een nieuwe Joshua om op te vallen tussen de massa. Joshua behoudt zijn populariteit omdat het erin slaagt een ontspannen, aantrekkelijk imago neer te zetten, met een beetje van het Oude Westen vermengd met zijn bijbelse persoonlijkheid. Trouwens, basketbalster Tony Parker ging meteen naar de bijnaam Josh voor zijn zoon. Joshua's zacht klinkende midden- en klinkeruitgang maken het een van de nieuwe vriendelijke jongensnamen, samen met de bijbelse broers Noah en Asher. Als je van Joshua houdt, maar iets onderscheidends wilt, kun je Josh, Josiah of Jasper overwegen. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Josh Devine, drummer van One Direction en acteur en zanger Josh Groban. De meeste bekende Josh-en heten eigenlijk Joshua, zoals bijvoorbeeld zanger Josh Homme en acteur Joshua Ilan "Josh" Gad. Zoals aan het begin vermeld is Josh soms is Josh ook een meisjesnaam, zoals bij de Nederlandse ondernemer en fotomodel Josh van Veldhuizen. Verder is de naam Josh ook populair bij regisseurs en schrijvers. Josh Nichols is het hoofdpersonage in TV's "Drake & Josh", gespeeld door Josh Peck. Josh Goldberg is een hoofdpersonage in "Ziet mijn hoofd er groot uit hierin?" door Randa Abdel, Fattah en Josh Davenport een personage op TV's "American Gothic". Josh Plowman is het hoofdpersoon in de roman "Josh" van Ivan Southall en Hoofdpersoon Joshua "Josh" schittert in het korte verhaal "Nerdified" van de serie "Nerds Rule the School" van auteur Tina Tirrell.

Beroemdheden met de naam Josh

Josh Duhamel
Acteur

Joshua David Duhamel (Minot (North Dakota), 14 november 1972) is een Amerikaans acteur. Hij won in 2002 een Daytime Emmy Award voor zijn rol in de soapserie All My Children.

Josh Veldhuizen
Ondernemer

Josh Veldhuizen (2 september 1986), ook wel Josh Veldhuizen genoemd, is bekend van haar modelabel Josh V. Op 15-jarige leeftijd werd ze fotomodel nadat ze was gespot. Vervolgens liep ze veel couturier shows. Later, in 2011, startte ze haar eigen modelabel voor jonge vrouwen van eind 20, begin 30.

Josh Homme
Muzikant

Joshua Michael (Josh) Homme ([dʒɔːʃ ˈhɒmi]?[1] (Joshua Tree, 17 mei 1973) is een Amerikaanse zanger, songwriter, muzikant, producer en acteur. Hij is een van de oprichters van de rockband Queens of the Stone Age waarin hij zingt, gitaar speelt en soms ook piano, drum en basgitaar.

Josh Hutcherson
Acteur

Josh Hutcherson (Union (Kentucky), 12 oktober 1992) is een Amerikaans acteur. Hij is doorgebroken bij het grote publiek door zijn rol als Peeta Mellark in The Hunger Games.

Josh Groban
Zanger

Joshua Winslow Groban is een Amerikaanse zanger van lichte populaire en klassieke muziek, daarnaast is hij ook acteur.

Josh Lucas
Acteur

Joshua Lucas Easy Dent Maurer (Little Rock, 20 juni 1971) is een Amerikaans acteur. Hij werd in 2002 samen met de gehele cast van de film A Beautiful Mind genomineerd voor een Screen Actors Guild Award.

Films met de naam Josh

Drake & Josh

Drake & Josh is een Amerikaanse sitcom die op Nickelodeon werd uitgezonden. De première van deze serie was op 11 januari 2004 in de Verenigde Staten. Er zijn 64 afleveringen gemaakt, verdeeld over 4 seizoenen. Ook werden er 3 televisiefilms gemaakt, waarvan de laatste in december 2008 uitgezonden werd in de Verenigde Staten. De hoofdpersonen van de serie worden gespeeld door Drake Bell en Josh Peck.

Josh (2013)

Josh is een mooie film uit 2013 van regisseur Iram Parveen Bilal. Fatima, onderwijzeres en dochter van een advocaat, leidt een luxe leventje in de hogere kringen van Karachi. Haar wereld stort echter in wanneer haar babysitter Nusrat, die zij beschouwt als haar tweede moeder, niet terugkeert van een korte trip naar haar geboortedorp. Zeer tegen de zin van haar vader en haar vriend Adil gaat Fatima in het nog feodale binnenland van Pakistan zelf op onderzoek uit.

Joshua (2007)

Brad en Abby Cairn zijn de perfecte ouders die een perfect leventje leiden in hun perfecte appartementje in Manhattan. Dit leventje begint echter scheuren te vertonen als zij hun tweede kindje krijgen. Hun eerste zoon Joshua van 9 jaar blijkt namelijk niet alleen een wonderkind te zijn in de positieve zin van het woord, maar blijkt het ook vervelend te vinden dat ie de aandacht nu met een broertje of zusje moet delen.

Josh (2000)

Josh is een Indiase romantische actiefilm uit 2000, geregisseerd en mede geschreven door Mansoor Khan. De filmsterren Shah Rukh Khan, Aishwarya Rai Bachchan, Chandrachur Singh en Sharad Kapoor. In de stad Vasco in Goa bestaan ​​twee rivaliserende straatbendes: de Bichhoos (schorpioenen), lokale hindoes, en de adelaars, immigrantenchristenen. De leider van de Bichhoos is Prakash Sharma (Sharad Kapoor), terwijl de Eagles worden geleid door Max Dias (Shah Rukh Khan). Prakash is een lokale handhaver, die zijn bende gebruikt om zich bezig te houden met achterbakse activiteiten binnen de vastgoedmarkt van Vasco. Max, samen met zijn goed opgeleide tweelingzus Shirley (Aishwarya Rai Bachchan), zijn weeskinderen die samen met de andere leden van de Eagles tot een rumoerige motorploeg behoren. De bendes zijn gezworen vijanden en hebben de stad afgebakend om onenigheid te voorkomen. Ze worden meestal gestopt bij gevechten door pater Jacob of de politie-inspecteur van de stad (Sharat Saxena).

Namen die lijken op Josh

Jos   -   Jose   -   Josef   -   Joshua   -   Josie   -   Rosh

Hoe spel ik de naam Josh?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • S Santiago
 • H Havanna

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • S Samira
 • H Hidde

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • S Sierra
 • H Hotel

Zo spel je Josh met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter h

Zo schrijf je Josh in braille

j
o
s
h

Zo sein je Josh in morsecode

· — — —
— — —
· · ·
· · · ·

Zo sein je Josh met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter h

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Josh bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 17 unisex met 4 letters