Sofie Geboortekaartje naam Sofie m2

Betekenis Sofie

Levenswijsheid, Heilige Wijsheid
Meer informatie

Geslacht

Sofie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Sofie is Grieks

Sofie is afgeleid van de naam Sophia

Naamsopbouw

Sofie is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, e) en 2 medeklinkers (s, f).

Populariteit van de naam Sofie

Sofie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sofie tussen 1996 en 2023. De naam Sofie is minder populair geworden.

 • Sofie is 328x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sofie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sofie is een meisjesnaam. De naam Sofie is een afgeleide van de naam Sophia. Sophia komt van het Griekse sophia en betekent '(levens)wijsheid', vergelijk met het Latijnse sapientia. In oude tijd werd het begrip 'heilige wijsheid' (in Grieks hagia sophia) wel als omschrijving van Christus gebruikt en daarna soms als naam voor kerken. Ten slotte werd het ook een vrouwennaam, die ook heiligennaam werd en zich daardoor verbreidde. Volgens een Latijnse passio was de heilige Sophia een voorname christin in Milaan tijdens keizer Hadrianus. Na de dood van haar man verdeelde zij met haar drie dochters (niet met name genoemd, maar later verbonden met de begrippen 'geloof', 'hoop' en 'liefde': fides, spes en caritas, en het Griekse pistis, elpis en agapè, waarvan enkele het ook tot naam brachten) haar bezit onder de armen; De naam en variant Sofie is vooral populair bij ouders in Scandinavische landen als Denemarken, Noorwegen, Zweden, in België en Nederland. Varianten van de naam zijn onder anderen Safia, Sofy, Sofya, Sophie, Zofi en Zofia.

Beroemdheden met de naam Sofie

Sofie Verbruggen
Zangeres

Sofie Thérèse Verbruggen (Antwerpen, 8 mei 1956) is een Belgische zangeres. Ze is het meest bekend onder haar artiestennaam (en tevens voornaam) Sofie.

Sofie van den Enk
Presentatrice

Sofie van den Enk (Heemskerk, 23 augustus 1980) is een Nederlands presentatrice voor zowel radio als televisie. Ze is werkzaam bij KRO-NCRV.

Boeken met de naam Sofie

De wereld van Sofie
Auteur: Jostein Gaarder

De wereld van Sofie is een boek van Jostein Gaarder. De oorspronkelijke uitgave verscheen in 1991 in het Noors, onder de titel Sofies verden. Het boek werd een internationaal succes en er verschenen onder meer een film, een musical, een bordspel en een cd-rom over het boek. De wereld van Sofie handelt voornamelijk over de geschiedenis van de westerse filosofie en een gedeelte van de Oosterse filosofie die (gedeeltelijk) overeenkomstig is met de westerse en beschrijft deze op een luchtige manier. Het boek vertelt een verhaal over een veertienjarig meisje, Sofie Amundsen, dat in Noorwegen woont. Zij woont bij haar moeder. Haar vader is kapitein van een olietanker en brengt het grootste deel van zijn tijd buitenshuis door; hij speelt verder geen rol in het boek.

Films met de naam Sofie

Jackie (2012)

Jackie is een Nederlandse film van regisseur Antoinette Beumer. De tweeling Sofie en Daan (33) is opgevoed door twee vaders. Wanneer er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika komt, storten ze zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

Namen die lijken op Sofie

Safa   -   Safae   -   Sif   -   Sifra   -   Sofia   -   Sofieke   -   Soof

Hoe spel ik de naam Sofie?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • O Oslo
 • F Florida
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • O Omar
 • F Fatima
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • O Oscar
 • F Foxtrot
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Sofie met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter o
gebarentaal letter f
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Sofie in braille

s
o
f
i
e

Zo sein je Sofie in morsecode

· · ·
— — —
· · — ·
· ·
·

Zo sein je Sofie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter o
nautische vlag letter f
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sofie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 5 letters