Maria Geboortekaartje naam Maria m2

Betekenis Maria

Geliefde, Schone, Welgevormd, Druppel van de zee, Bitterheid
Meer informatie

Geslacht

Maria wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Maria is Hebreeuws

Naamsopbouw

Maria is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Maria

Maria is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Maria tussen 1950 en 2023. De naam Maria is minder populair geworden.

 • Maria is 221x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Maria maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Maria

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Maria is Hebreeuwse meisjesnaam. De naam Maria is 1 van de meest gegeven namen ter wereld. Ook in Nederland is de naam eeuwenlang zeer populair geweest bij ouders. En de betekenis van Maria is veel besproken... Er zijn wel meer dan 60 verklaringen van de naam. De meest voorkomende verklaringen zijn: Maria is van oorsprong Egyptische naam, die ‘welgevormd’, ‘schoon’; door (de Oud-Egyptische) god (Amon) bemind betekende. Hiëronymus († 420) veronderstelt dat Maria: ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee, verbasterd tot ‘stella maris’ = ‘sterre der zee’ of ‘verhevene (over de zee) betekent. Verder lees je bij veel namen dat Maria van oorsprong Hebreeuws is: dan houdt het verband met ‘bitter’ of met ‘weerspannigheid’. Die laatste lijkt ons minder waarschijnlijk, omdat nagenoeg alle naam betekenissen een positieve insteek hebben. De naam Maria heeft zijn oorsprong ook als de vrouwelijke vorm van de Romeinse naam Marius. En nadat het christendom zich over het Romeinse rijk had verspreid, werd het de gelatiniseerde vorm van de naam Miriam: Maria, moeder van Jezus. Maria (Grieks: Μαρία) is een vorm van de naam die wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, naast Mariam (Μαριάμ). Het weerspiegelt de Syro-Aramese naam Maryam, die op zijn beurt is afgeleid van de bijbels Hebreeuwse naam Miriam. Als resultaat van hun gelijkenis en syncretisme, combineerden de Latijnse oorspronkelijke naam Maria en de van Hebreeuws afgeleide Maria tot één enkele naam. Zoals al aangegeven zijn veel namen afgeleid van Maria. Je kunt hierbij ook denken aan Maaike, Marian, Marie, Mariëlle, Mariëtte, Marije, Marijke, Marina, Miek, Mieke, Mie, Ria en Riet. Deze wijdverbreide naam heeft begrijpelijkerwijs opmerkelijke naamgenoten voortgebracht op bijna elk gebied, en in nagenoeg elk land - opera's Maria Callas (geboren Sophia Cecelia), tennisster Sharapova, onderwijs Montessori, tot in het oneindige. En ze is ook gevierd in liederen, van Ave Maria tot het gelijknamige lied in West Side Story tot "How Do You Solve a Problem Like Maria?" in The Sound of Music.

Beroemdheden met de naam Maria

Belle Pérez
Zangeres

María Isabel (Belle) Pérez Cerezo (Achel, 29 januari 1976) is een Belgisch-Spaans zangeres. Pérez werd geboren uit Spaanse ouders. Ze is vooral bekend door haar Spaans getinte, opzwepende nummers. De Vlaamse latin-diva kent behoorlijk succes in Nederland, Vlaanderen en in Duitsland. Ze is vooral bekend met het nummer Que viva la vida, dat in de Benelux de soundtrack was voor de animatiefilm Madagascar.

Marie Antoinette van Oostenrijk
Koningin

Maria Antonia Josepha Jeanne, in het Frans bekend als Marie-Antoinette, was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk, en dus de laatste koningin van Frankrijk.

Marijke Vos
Politica

Maria Bernardina (Marijke) Vos (Leidschendam, 4 mei 1957) is een Nederlandse politica voor GroenLinks.

Sterre der Zee
Heilige

Sterre der Zee of Stella Maris is een naam voor Maria, de moeder van Jezus. De titel "Sterre der Zee" is in de katholieke eredienst terechtgekomen door de verklaring van de naam "Maria" door de heilige Hiëronymus. Hij deelde de Hebreeuwse naam "Maryam" op in "Mar" en "Yam," wat in het Latijn neerkomt op "Stilla Maris" oftewel "druppel der Zee." Dit werd verbasterd tot "Stella Maris" oftewel "Sterre der Zee." Deze titel kwam weer in de Litanie van Loreto terecht. "Stella Maris" of Ster der Zee was eveneens een epitheton van de godinnen Isis, Ishtar, Aphrodite en Venus. Het begrip komt in de antieke oudheid dus reeds voor en is in feite afgeleid van de functie van de planeet Venus (als ochtend- en avondster, richtpunt voor schippers), of van de Poolster (zelfde functie) die de axis mundi markeert, of ook nog van de ster Sirius die de Pleiaden aanvoert en door de Egyptenaren werd benut om de seizoenen, het tijdstip van het opkomend Nijlwater, te bepalen en hun kalender te ijken. Tussen de verering uit de oudheid en de katholieke Mariatitel is aldus geen rechtstreeks verband.

Lia Roefs
Politica

Cornelia Wilhelmina Josepha Maria (Lia) Roefs (Oss, 27 april 1955) is een Nederlands politica namens de PvdA. Sinds 2 juli 2021 is zij lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg. Van 27 oktober 2004 tot 17 juni 2010 was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Paus Pius XII
Paus

Paus Pius XII, geboren als Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli (Rome, 2 maart 1876 – Castel Gandolfo, 9 oktober 1958), was een Italiaanse paus van 1939 tot aan zijn dood in 1958. Aan het begin van zijn pontificaat brak de Tweede Wereldoorlog uit en in de laatste jaren ervan dreigde het gevaar van de Koude Oorlog, die er enkele jaren later dan ook zou komen. Theologisch belangrijk is zijn plechtige definitie van het dogma van Maria-Tenhemelopneming met ziel en lichaam in 1950.

Eugénie de Montijo
Keizerin

María Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, 9de gravin van Teba (Granada, 5 mei 1826 - Madrid, 11 juli 1920) was een Spaanse gravin die door haar huwelijk met Napoleon III de laatste keizerin der Fransen werd.

Lio
Zangeres

Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos (geboren 17 juni 1962), professioneel bekend als Lio, is een Portugees-Belgische zangeres en actrice die in de jaren tachtig een popicoon was in Frankrijk en België.

Mia Farrow
Actrice

Maria (Mia) de Lourdes Villiers-Farrow (Los Angeles, 9 februari 1945) is een Amerikaans actrice. Ze won in 1965 een Golden Globe als meest veelbelovende nieuwkomer. Daarnaast won ze onder meer een Premi David di Donatello voor Rosemary's Baby en een National Board of Review Award voor Alice. Farrow is naast actrice tevens ambassadeur voor Unicef.

Geografie met de naam Maria

Plaats: Johanna Maria

Johanna Maria is een plaats, ressort en voormalige katoenplantage in het district Coronie in Suriname. Het dorp Johanna Maria ligt aan de Oost-Westverbinding, dicht bij de zeedijk, tussen Belladrum (oostelijk) en Novar (westelijk). Deze dorpen hebben allen hun naam ontleend aan voormalige plantages. Johanna Maria heeft een eigen slagbalvereniging.[3] Verder staan er verschillende, slecht onderhouden traditionele huizen die niet op de erfgoedlijst staan.

Kunst met de naam Maria

Schilderij: Portret van Maria Trip (1639)

Portret van Maria Trip is een schilderij van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het stelt waarschijnlijk Maria Trip voor, zus van Jacobus Trip en latere echtgenote van Balthasar Coymans, en daarna met Pieter Ruysch. Ze was de dochter van Elias Trip (1570-1636) en Aletta Adriaensdr. (1570-1656). Deze identificatie is gebaseerd op de herkomstgegevens van het werk en werd gedaan op basis van onderzoek door Isabella Henriette van Eeghen (1913-1996). In 1639 schilderde Rembrandt ook het portret van haar moeder. In het British Museum bevindt zich een voorstudie van het portret. Omdat deze voorstudie een veel groter beschilderd oppervlak laat zien denken leden van het Rembrandt Research Project dat het schilderij aan alle zijden is ingekort. Wanneer dit gebeurde is echter onbekend.

Namen die lijken op Maria

Daria   -   Mara   -   Mare   -   Maren   -   Maret   -   Margo   -   Mariam   -   Mariana   -   Marianne   -   Marie   -   Marije   -   Marijn   -   Marin   -   Marina   -   Marion   -   Marit   -   Marith   -   Marja   -   Marly   -   Marne   -   Marre   -   Marta   -   Marwa   -   Mercy   -   Merel   -   Merle   -   Merve   -   Mira   -   Miray   -   Mirna   -   Miro   -   Mirre   -   Mirte   -   Mirza   -   Mora   -   Myra   -   Zaria

Hoe spel ik de naam Maria?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Maria met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Maria in braille

m
a
r
i
a

Zo sein je Maria in morsecode

— —
· —
· — ·
· ·
· —

Zo sein je Maria met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Maria bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters