Krijn Geboortekaartje naam Krijn j2

Betekenis Krijn

Lanszwaaier, Oorlogsgod Van De Sabijnen
Meer informatie

Geslacht

Krijn wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Krijn is Nederlands

Naamsopbouw

Krijn is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 4 medeklinkers (k, r, j, n).

Populariteit van de naam Krijn

Krijn is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Krijn tussen 2013 en 2023. De naam Krijn is minder populair geworden.

 • Krijn is 28x gegeven als voornaam in 2023

Krijn wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Krijn

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Krijn is een typische Nederlandse jongensnaam. Komt eigenlijk alleen in Nederland en Vlaanderen voor. De naam Krijn is waarschijnlijk afgeleid van de naam Quirinus. Quirinus was oorspronkelijk de oorlogsgod van de Sabijnen (wel verklaard als 'lanszwaaier'). De inwoners van de Sabijnse stad Cures werden Quirites genoemd. Quirinus werd later een bijnaam van Romulus en Augustus. Het voornaamste heiligdom van Quirinus lag op een van de Romeinse heuvels, daarom Quirinalis genoemd (hier ligt het tegenwoordige Quirinaal). Een ander voorbeeld van een Romeinse Quirinius is de stadhouder van Syrië in de tijd dat Christus geboren werd (zie de Bijbel, Lucas 2, 2). De naam Krijn komt ook voor als achternaam. Bekende dragers van de naam zijn onder andere Krijn Peter Hesselink (dichter) en Krijn van Kootwijk (atleet). Krijn is ook de naam gegeven aan een schedelfragment van een Neanderthaler uit de Steentijd, vernoemd naar de vindplaats Krijn.

Beroemdheden met de naam Krijn

Krijn Peter Hesselink
Dichter

Krijn Peter Hesselink (Utrecht, 22 augustus 1976) is een Nederlands dichter en schrijver. Hesselink begon als dichter met optredens bij poetry slams, wat leidde tot het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, dat hij in 2006 won. In 2008 werd de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor poëzie aan hem toegekend. In 2011 kreeg bij wederom de Hollands Maandblad Schrijversbeurs maar nu in de categorie essayistiek.

Krijn Van Koolwijk
Atleet

Krijn Van Koolwijk (Herk-de-Stad, 30 augustus 1981) is een Belgische atleet, die gespecialiseerd is in de 3000 m steeple. In deze discipline werd hij viermaal Belgisch kampioen en nam hij deel aan grote internationale wedstrijden. Ook vertegenwoordigde hij België verschillende keren op een EK of WK veldlopen.

Boeken met de naam Krijn

Krijn en Kaatje en de boomhut
Auteur: Jeanette Molema

Krijn en Kaatje zijn broer en zus en ze wonen naast een oud leeg huis met een enorme tuin waar ze vaak spelen. In hun ’geheime’ tuin hebben ze een supermooie boomhut gebouwd. De hut is hoog, met een ladder kunnen ze erin klimmen. Op een dag komen er opeens mensen in de tuin. Het blijken hun nieuwe buren te zijn! Verstopt in de boomhut horen Krijn en Kaatje ze praten. Ze schrikken van wat ze horen: buurjongen Jop vindt de boomhut niet mooi, en zijn vader wil de hut zelfs in de fik steken! Wat nu? Deel 1 in de serie 'Krijn en Kaatje'. Een spannend én vrolijk verhaal voor beginnende lezers.

Als kajuitwachter de wereld rond - Krijn
Auteur: Dirk Tang

Historische jeugdroman over de ontdekking van Kaap Hoorn Het is 25 mei 1615. Vanuit Hoorn vertrekken de Eendracht en de Hoorn richting het geheimzinnige Goudland, op zoek naar goud en rijkdom. Krijn, de nieuwe kajuitwachter van schipper Schouten, is er helemaal klaar voor; hij kan niet wachten om aan dit avontuur te beginnen. Het valt hem alleen niet mee. Als voormalig boerenknecht weet hij niets van het leven op zee: hij heeft al moeite met het onthouden van wat bakboord en wat stuurboord is. En dan wordt hij ook nog flink zeeziek... Gelukkig helpt koksmaat Tinus, als ervaren zeeman, hem om de kneepjes van het vak te leren. Samen met de rest van de bemanning varen ze letterlijk de hele wereld over. Langzaam maar zeker vindt Krijn zijn plek aan boord en wordt hij onderdeel van de geschiedenis van de ontdekking van Kaap Hoorn.

Films met de naam Krijn

Sjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn (1977)

Sjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn is een Nederlandse film uit 1977. Het is een familiefilm van Henk van der Linden. Sjors en Sjimmie zijn uitgenodigd op Schiermeeuwenoog. Ze ontmoeten daar Kolonel Brulgraag. Hij schrijft een boek over de geschiedenis van het eiland. De kolonel heeft een document gekregen met het testament van Koning Krijn. In het document staat dat diegene die het verborgen zwaard in bezit heeft al de bezittingen van de Koning krijgt. Ook zal hij koning worden. Hij vraagt aan Sjors en Sjmmie het zwaard te gaan zoeken voordat het in handen valt van de gemene Krispijn Notelaar. Hij wil ook koning worden. Zal het Sjors en Sjimmie, samen met de rebellenclub, lukken het zwaard te vinden, voordat het in de handen van de gemene schurk valt?

Natuurfenomenen

Krijn is de naam gegeven aan een schedelfragment van een Neanderthaler uit de Steentijd, vernoemd naar de vindplaats Krijn. Het kleine stuk (9,5 bij 6 cm) met karakteristieke dikke wenkbrauwboog werd begin 21e eeuw ontdekt en is vooralsnog het enige Neanderthalerfossiel uit de Noordzee. Het komt van de ('Middeldiepe') Zeelandbanken voor de Zeeuwse kust. 'Krijn' was een jongvolwassen man, toen hij tussen de 50.000 en 35.000 jaar geleden (Laat Pleistoceen) overleed. In 2021 werd een reconstructie gemaakt van het gezicht van Krijn door de paleo-artiesten Alfons en Adrie Kennis.[

Hoe spel ik de naam Krijn?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • R Roma
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • N New York

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • R Ruben
 • I Iris
 • J Jordi
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • R Romeo
 • I India
 • J Juliett
 • N November

Zo spel je Krijn met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Krijn in braille

k
r
i
j
n

Zo sein je Krijn in morsecode

— · —
· — ·
· ·
· — — —
— ·

Zo sein je Krijn met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Krijn bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 5 letters