Samuël Geboortekaartje naam Samuël j2

Betekenis Samuël

De Naam Is God (van Hebreeuwse שם האלוהים Shem HaElohim), Van God Gebeden (van Hebreeuwse (שמע אלוהים Sh'ma Elohim)
Meer informatie

Geslacht

Samuël wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Samuël is Hebreeuws

Naamsopbouw

Samuël is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, u, e) en 3 medeklinkers (s, m, l).

Populariteit van de naam Samuël

Samuël is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Samuël tussen 2013 en 2023. De naam Samuël is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Samuël is 31x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Samuël

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Samuel is een klassieke, en ook populaire jongensnaam. Klassiek, want de naam komt al voor in de bijbel, en populair omdat de naam wereldwijd veel voorkomt. In Nederland staat de naam al langere tijd in de top 10 jongensnamen met die beginnen met een S. Maar ook in de Verenigde Staten, Brazilië, Frankijk, Australië en Nieuw-Zeeland is de naam Samuël erg populair bij ouders. En dan spreken we nog niet eens van alle varianten en verkortingen van de naam. In Nederland alleen al bestaan de volgende spellingsvarianten (die apart worden geregistreerd: Samuël , Samuél , Samüel , Samuèl , Samúel , Sámuel en Sâmuel. Verkortingen van de naam zijn onder meer Sam, Sammie, Sammy, Samu, Sami en Samppa, De naam Samuel is verder populair onder zwarte Afrikanen, maar ook onder Afro-Amerikanen. De naam is ook wijdverbreid onder de moderne Joodse gemeenschappen, vooral Sefardische Joden. In de Arabische wereld kiezen ouders eerder voor de naam Ismaeel, Isma'il of Ismail. Oke, terug naar de naam! Samuel (soms gespeld als Samuil) is een mannelijke voornaam en een achternaam van Hebreeuwse oorsprong die ofwel "naam van God" (שם האלוהים Shem HaElohim) of "God heeft gehoord" (שמע אלוהים Sh'ma Elohim) betekent. Een net andere vertaling is dat de naam Samuel waarschijnlijk van het werkwoord 'horen' (sjama) en dan betekent ‘gehoord/verhoord door God’. Samuel is al lang een populaire bijbelklassieker en is nog steeds een zeer populaire keuze voor jongens. Het voortdurende gebruik ervan wordt enigszins aangedreven door de sympathie van de vriendelijke bijnaam Sam, die opnieuw in de gunst kwam samen met collega-voormalige sigarenkauwende filmmagnaten Max en Jake. Sam wordt nu vaak alleen gebruikt, zowel voor meisjes als voor jongens. Samuels moeder Hanna leek eerst geen kind te kunnen krijgen, maar zij bood tot God, waarna zij een kind kreeg. Samuël was de laatste van de regerende rechters in het Oude Testament. Hij zalfde Saul tot de eerste koning van Israël en zalfde later David. Als voornaam kwam Samuel algemeen in gebruik na de protestantse Reformatie. Beroemde dragers zijn onder meer de Amerikaanse uitvinder Samuel F. B. Morse (1791-1872), de Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989) en de Amerikaanse auteur Samuel Clemens (1835-1910), die schreef onder het pseudoniem Mark Twain. Bekende Amerikanen die Samuel hebben gekozen voor hun zonen zijn onder meer Jennifer Garner en Ben Affleck, Jack Black en Naomi Watts en Liev Schreiber. Bekende dragers van de achternaam Samuël zijn onder meer presentatrice Julia Samuël en atlete Jamile Samuel. Verder is de San Samuele een mooi kerkgebouw in Venetië.

Beroemdheden met de naam Samuël

Billy Wilder
Regisseur

Samuel Wilder was een Amerikaans filmmaker van Joodse komaf. Wilder was meervoudig Oscarwinnaar en geldt als een van de belangrijkste regisseurs uit de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Samuël, de profeet
Heilige

Samuel (Hebreeuws: שְׁמוּאֵל, Šəmū’el, betekenis onbekend, mogelijk afgeleid van שם האלוהים, Shem Alohim, "naam van God" of שמע אלוהים, Sh'ma Alohim, "God werd gehoord") was volgens de Hebreeuwse Bijbel een profeet die sterk betrokken was bij de vorming van het koninkrijk Israël, in de periode rond 1000 v.Chr. Samuel is de laatste richter in het Oude Testament en tegelijk de eerste echte profeet. Samuels ouders Hanna en Elkana gaan jaarlijks naar de tabernakel in Silo om offers te brengen. Hanna is al lange tijd kinderloos en bidt God om een kind. Ze belooft God om dat kind aan Hem te geven. Als Samuel een jaar later wordt geboren, brengt zijn moeder hem dan ook naar de tempel. Samuel groeit in de tempel op, in een tijd waarin visioenen en Godsspraken zeldzaam zijn. Hij wordt als kind door God geroepen, en God verschijnt vervolgens vaker in Silo. Samuel volgt priester Eli op als bestuurder van het volk nadat Eli overlijdt. Samuel is de profeet die, in opdracht van God, Saul en David tot koning heeft gezalfd.

Jamile Samuel
Atlete

Jamile Sara Samuel (Amsterdam, 24 april 1992) is een Nederlandse atlete. Haar specialisatie ligt op de sprintafstanden. Zij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en bereikte bij die gelegenheid eenmaal de finale op de 4 x 100 m estafette. Op dit onderdeel veroverde zij in 2016 op de Europese kampioenschappen in Amsterdam de gouden medaille in de nationale recordtijd van 42,04 s.

Julia Samuël
Presentatrice

Julia Elisabeth Samuël (Paterswolde, 20 juli 1959) is een Nederlandse oud-televisie- en radiopresentatrice. Ze werkt sinds 2006 voornamelijk voor de Drive Against Malaria ter bestrijding en preventie van malaria, door samen met oprichter David Robertson in met name Afrika geïmpregneerde muskietennetten te verspreiden. Daarnaast zorgen zij voor diagnose en medicatie.

Samuel Taylor Coleridge
Dichter

Samuel Taylor Coleridge was een Engels dichter, denker en literatuurcriticus. Coleridge was de jongste van tien kinderen van de dominee John Coleridge. Gezien hun literaire verwantschap en hun woonplaats in het Lake District worden Coleridge, de beroemde Wordsworth en Southey vaak de Lake Poets genoemd.

Samuel Leroy Jackson
Acteur

Samuel Leroy Jackson (Washington D.C., 21 december 1948) is een Amerikaans filmacteur. Jacksons faam begon aan het begin van de jaren negentig. Toen speelde hij onder meer in GoodFellas en Jungle Fever. Veel mensen kennen hem echter vooral van zijn rol als Jules Winnfield in Pulp Fiction (1994). Later speelde hij nog onder meer in Jackie Brown, The Negotiator, Unbreakable, Rules of Engagement, Shaft (2000), Changing Lanes, Kill Bill, Django Unchained en The Hateful Eight.

Sem Dresden
Schrijver

Samuel (Sem) Dresden (Amsterdam, 5 augustus 1914 – Leiden, 6 mei 2002) was een Nederlandse literatuurwetenschapper, romanist en essayist. Hij was een neef van de componist Sem Dresden (1881-1957).

Samuel West
Acteur

Samuel Alexander Joseph West is een Engelse acteur, theaterregisseur en stemacteur. Hij regisseerde op toneel en radio, en werkte als acteur in theater, film, televisie en radio. Hij treedt vaak op als voordrager met orkesten en trad op tijdens de Last Night of the Proms in 2002.

Films met de naam Samuël

Samuel, the boy Profet (1993)

Samuel the Boy Prophet is een film van regisseur Richard Rich uit 1993. Eli, de hogepriester van Israël, is bewust ongehoorzaam aan de Heer, en hij en zijn zonen worden gestraft. Hanna vervult haar belofte aan God en geeft haar zoon over aan Zijn dienst. In ruil daarvoor zegent God Hanna door haar zoon, Samuël, de uitverkoren profeet van het volk van Israël te maken. Bij de tabernakel van de Ark des Verbonds bidt Hanna om een ​​zoon. Ze belooft God dat ze de jongen zal opofferen voor Zijn dienst. Eli, de hogepriester, hoort haar gebed en stuurt haar weg met vage beloften. Eli's zonen misbruiken hun positie en stelen van degenen die komen om offers te brengen. Op een nacht verscheen er een man van God aan Eli. Hij deelt hem mee dat, omdat Eli heeft toegestaan ​​dat zijn zonen de spot drijven met heilige dingen, de veroordeling op dit huis rust. Ik zal een getrouwe priester doen opstaan. Hij zal over Israël regeren.' In antwoord op haar gebeden heeft Hannah een zoon, die ze Samuël noemt. Ze brengt haar jonge zoon naar de tabernakel. Ze vertelt Eli dat zijn belofte is vervuld, en dus zal ze haar gelofte vervullen door Samuël aan de dienaar van God over te geven. Hannah belooft elk jaar een bezoek te brengen en Samuël vertelt zijn moeder dat hij God alle dagen van zijn leven zal dienen. 's Nachts hoort Samuel een stem die hem roept. Hij denkt dat het Eli is, maar de hogepriester, een goede man voor al zijn fouten, weet dat het God is die Samuël roept. Eli vertelt hem dat als hij de stem weer hoort, hij moet zeggen: "Spreek Heer, uw dienaar hoort u." God vertelt Samuël dat Hij Eli en zijn zonen heeft gewaarschuwd zich te reinigen. God zegt: "Er zal een dag des oordeels over hen komen." Er komt bericht dat Eli's zonen zijn verslagen en gedood, en dat de Filistijnen de ark hebben ingenomen. In shock valt Eli ten onder. Elia's profetie is uitgekomen, en de jonge Samuël is nu de hogepriester en de ware profeet van Israël. Grote zegeningen rusten op hem en zijn trouwe moeder, Hannah.

Samuel: The Birth of a Prophet (2016)

Samuel: The Birth of a Prophet is een film uit 2016 van regisseur Arthur de la Rambelje. In het oude Israël is een jonge vrouw, Hanna genaamd, onvruchtbaar, maar wil bovenal een zoon hebben. In een wanhopige smeekbede roept ze in haar verdriet tot God en belooft dat als Hij haar een zoon schenkt, ze hem voor alle dagen van zijn leven aan de Heer zal teruggeven. God beantwoordt haar gebed en Samuel wordt geboren, maar na drie jaar bij het kind te zijn geweest, houdt Hannah echt van haar zoon en kan ze het niet verdragen om van hem te scheiden. Ze moet nu beslissen of ze haar belofte nakomt of wegloopt uit haar gemeenschap om haar zoon te houden.

Kunst met de naam Samuël

Kerkgebouw: San Samuele

De San Samuele (17e eeuw laatste versie) is een kerk in Venetië, hoofdplaats van de Noord-Italiaanse regio Veneto. De kerk is toegewijd aan Samuel, een profeet uit het Oude Testament. Volgens Roomse traditie wordt hij als heilige vereerd en bevindt er zich in de kerk een relikwie van hem, afkomstig uit het Heilig Land. De verering van Samuel ontstond onder Byzantijnse invloed.

Hoe spel ik de naam Samuël?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • U Uppsala
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • A Ali
 • M Mila
 • U Ursula
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • A Alfa
 • M Mike
 • U Uniform
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Samuël met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter u
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Samuël in braille

s
a
m
u
e
l

Zo sein je Samuël in morsecode

· · ·
· —
— —
· · —
·
· — · ·

Zo sein je Samuël met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter u
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Samuel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 6 letters