Brent Geboortekaartje naam Brent j2

Betekenis Brent

Vlammend zwaard, Van een steile heuvel, Hoge Plaats
Meer informatie

Geslacht

Brent wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Brent is Iers

Brent is afgeleid van de naam Brenda

Naamsopbouw

Brent is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 4 medeklinkers (b, r, n, t).

Populariteit van de naam Brent

Brent is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Brent tussen 1996 en 2023. De naam Brent is minder populair geworden.

 • Brent is 46x gegeven als voornaam in 2023

Brent wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Brent

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Brent is een hippe en stoere jongensnaam. Voor ons in Nederland is Brent een afgeleide van Brand. Brand is een eenstammige verkorting van Germaanse namen op -brand '(vlammend) zwaard'. Denk daarbij vooral aan een veel voorkomende naam als Hildebrand. Brent is ook een Oud-Engelse voornaam en achternaam. Veel Engelse voornamen zijn afgeleid van familienamen of achternamen. En die familienamen of achternamen zijn vaak weer te herleiden naar een locatie (regio, stad of dorp), een omschrijving van een locatie (in bos, bij water, op de hei), een beroep of een uiterlijk kenmerk (rood haar, donkere huid, grote neus (ja, echt waar)). Zo ook bij Brent. Brent is eerst als Engelse achternaam ontstaan met referentie naar de plaatsnaam Brent Hill. Brent Hill is de locatie van een oud heuvelfort in Devon, Engeland en Brent Knoll is een prominente heuvel in Somerset, Engeland. Het is niet verrassend dat de naam Brent uiteindelijk afkomstig is van een Keltisch woord dat "heuvel" betekent. De plaatsnaam kan afkomstig zijn van Keltische woorden die "heilige" betekenen (als het verwijst naar de rivier de Brent), of "hoge plaats", letterlijk, "van een steile heuvel" (als het verwijst naar de dorpen in Somerset en Devon). De achternaam geeft vaak aan dat iemands voorouders woonden in een plaats genaamd Brent. Wanneer Brent tegenwoordig als voornaam wordt gebruikt, is het soms een korte vorm van Brenton, maar dit was waarschijnlijk niet de oorspronkelijke inspiratie voor het gebruik van Brent als voornaam, aangezien Brenton's eigen regelmatige gebruik als voornaam vele jaren nadat Brent in die rol. In Ierland werd de naam ook wel opgevat als een vrouwelijke vorm van Brendan, een naam die mogelijk ‘hij die bij de vuurtoren woont’ betekent. Bekendste drager van de naam is waarschijnlijk Brent W. Jett, een Amerikaanse astronaut. In België kennen we verder de wielrenner Brent van Moer en korfballer Brent Struyf. De naam Brent komt ook nog steeds regelmatig voor als achternaam in Engelstalige landen. Verder kennen we Brent ook van de Brent Olie, en is Brent een plaats in meerdere landen, een Borough in Londen en tevens een rivier.

Beroemdheden met de naam Brent

Brent Bookwalter
Wielrenner

Brent Bookwalter (Albuquerque, 16 februari 1984) is een voormalig Amerikaans wielrenner die van 2008 tot en met 2018 elf seizoenen voor BMC Racing Team uitkwam, voor hij in 2019 de overstap maakte naar Team BikeExchange.

Brent Gabriël
Voetballer

Brent Gabriël (Sint-Niklaas, 27 januari 1999) is een Belgische doelman die sinds 2019 uitkomt voor Waasland-Beveren.

Brent Struyf
Korfballer

Brent Struyf (Deurne, 21 juni 1995[1]) is een Belgisch korfballer. Hij won meerdere prijzen met Boeckenberg. Ook speelde Struyf een aantal jaar in de Nederlandse competitie, de Korfbal League. Struyf is tevens een huidig speler van het Belgisch korfbalteam.

Brent van Moer
Wielrenner

Brent Van Moer (Beveren, 12 januari 1998) is een Belgisch wielrenner, die anno 2022 voor Lotto Soudal rijdt.

Brent Spiner
Acteur

Brent Jay Spiner (Houston (Texas), 2 februari 1949) is een Amerikaans acteur. Spiner kreeg veel bekendheid met zijn optreden als de androïde Data in de serie Star Trek - The Next Generation. Ook trad hij op in een aantal Star Trekfilms. Hij speelde ook de excentrieke Dr. Brackish Okun in de film Independence Day en het vervolg hiervan Independence Day: Resurgence en heeft een groot aantal optredens in films en series op zijn naam staan (onder andere Night Court, Cheers, Frasier, Friends, Hill Street Blues en The Big Bang Theory).

Brent Briscoe
Acteur

Brent Briscoe (Moberly, 21 mei 1961 – Los Angeles, 18 oktober 2017) was een Amerikaans acteur en scenarioschrijver. Hij was in zijn loopbaan voornamelijk te zien in bijrollen en deed mee in films als U Turn, A Simple Plan, The Green Mile, Mulholland Drive, National Treasure: Book of Secrets en The Dark Knight Rises.

Boeken met de naam Brent

Opgejaagd! Brent is op de vlucht
Auteur: Dirk Nielandt

Opgejaagd! Brent is op de vlucht is een kinderboek van schrijver Dirk Nielandt. Brent is 13 jaar en heeft regelmatig last van een vreselijke fluitton in zijn hoofd, die minder wordt als hij naar het zuiden reist. Onderweg ontmoet hij Ozan. Op hun reis beleven ze allerlei avonturen.

Films met de naam Brent

David Brent: Life on the Road (2016)

David Brent: Life on the Road is een film uit 2016 van regisseur Ricky Gervais, die ook de hoofdrol speelt. Een cameraploeg haalt David Brent in, de voormalige ster van de fictieve Britse tv-serie The Office (2001), aangezien hij zichzelf nu een rockster op de weg waant.

Natuurfenomenen

Misschien moeilijk een Natuurfenomeen te noemen, toch is het ook in onze natuur... De Brent olievelden liggen op 186 km ten noordoosten van Lerwick, Schotland. De Brentolievelden zijn ontdekt in juli 1971 en de eerste tanker is geladen op 13 december 1975. Brentolie of Brent is een benchmark voor aardolie, een oliesoort die in de internationale oliehandel wordt gebruikt om olie met verschillende eigenschappen te classificeren. Iedere oliesoort heeft zijn eigen prijs. De naam is afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee. Dit olieveld van Royal Dutch Shell was ooit een van de productiefste olievelden van Groot-Brittannië, maar nadert nu het einde van zijn productie.

Geografie met de naam Brent

Rivier: River Brent

De rivier de Brent is een rivier in het westen en noordwesten van Londen, Engeland, en een zijrivier van de rivier de Theems. 27,9 mijl lang, ontspringt in de Borough of Barnet en stroomt in een over het algemeen zuidwestelijke richting voordat het zich bij het Tideway-gedeelte van de Theems bij Brentford voegt.

Plaats: Brent (Florida)

Brent is een plaat in de Amerikaanse staat Florida, en valt bestuurlijk gezien onder Escambia County. Brent kent ongeveer 23.000 inwoners.

Borough: Brent (Londen)

Brent (London Borough of Brent) is een Engels district of Borough in de regio Groot-Londen, gelegen in het noordwesten van de metropool. De borough telt 329.104 inwoners en heeft een oppervlakte van 43 km².

Organisaties met de naam Brent

Metro station: Brent Cross

Station Brent Cross is een station van de metro van Londen aan de Northern Line dat is geopend in 1923. Na de opening van station Golders Green kwamen plannen op tafel om de lijn verder naar het noorden door te trekken om ook, in het toen nog landelijke gebied in Middlesex, tussen Golders Green en Edgware nieuwe woonwijken te combineren met metrostations. Het station op de plaats waar de lijn de rivier de Brent zou kruisen verscheen als Woodstock in de plannen. Verwacht wordt dat Brent Cross in de komende decennia zal uitgroeien van het huidige major centre naar de categorie metropolitan centre in 2039.

Namen die lijken op Brent

  -   Brenn

Artikelen over de naam Brent

Hoe spel ik de naam Brent?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • R Roma
 • E Edison
 • N New York
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • R Ruben
 • E Eva
 • N Naomi
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • R Romeo
 • E Echo
 • N November
 • T Tango

Zo spel je Brent met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Brent in braille

b
r
e
n
t

Zo sein je Brent in morsecode

— · · ·
· — ·
·
— ·

Zo sein je Brent met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Brent bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 5 letters