Douwe Geboortekaartje naam Douwe j2

Betekenis Douwe

Duif of Vriend, Lieveling
Meer informatie

Geslacht

Douwe wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Douwe is Fries

Naamsopbouw

Douwe is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, u, e) en 2 medeklinkers (d, w).

Populariteit van de naam Douwe

Douwe is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Douwe tussen 1996 en 2023. De naam Douwe is minder populair geworden.

 • Douwe is 23x gegeven als voornaam in 2023

Douwe wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Douwe

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Douwe is een mooie vrienden naam. Douwe is een Friese voornaam die nu vooral als jongensnaam wordt gebruikt. De naam komt waarschijnlijk van het Friese do (duif). De naam Douwe kwam vroeger ook in Holland voor, soms als vrouwelijke naam. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam soms verlatijnst tot Dominicus. Varianten van de naam zijn Daauw, Daauwe, Dauwe, Doewe, Dotsen, Douk, Doutzen en Douke. Vrouwelijke vormen zijn Dautsen, Dautsje, Deauke, Doukje, Doutina, Doutsen, Doutsje, Doutzen en Douwina. De vormen Daauw, Daauwe en Douk zijn Gronings. De naam werd in Nederland tussen 1890 en 2022 jaarlijks tussen de 50 en 100 maal per jaar gegeven. De naam werd in 2021 43 maal gegeven, enkel als jongensnaam. Er zijn ongeveer 6000 inwoners van Nederland de de naam Douwe als eerste naam dragen. De naam komt ongeveer 3400 maal voor als vervolgnaam. Bekende dragers vind je natuurlijk vooral in Nederland. Toch vind je ze wel in het buitenland. Vast Nederlandse voorouders. Douwe Blumberg is een Amerikaans kunstenaar. 1 van de mooiere namen in Nederland vinden we Douwe Juwes de Dowe. Douwe Juwes de Dowe was een kunstschilder uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Douwe Amels is een bekende hoogspringer. En oud DJ Jan Douwe Kroeske heeft de naam als vervolgnaam. Verder was Douwe Dabbert een stripreeks die de naam droeg. De naam komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij Egbert Douwes, de grondlegger van het koffie imperium Douwe Egberts.

Beroemdheden met de naam Douwe

Egbert Douwes
Ondernemer

Egbert Douwes (Idskenhuizen, 1723-1802) was een Nederlands ondernemer, die bekend is geworden als oprichter van het bedrijf dat nationaal en later wereldwijd beroemd werd onder de naam van zijn zoon, Egbert junior, die rond 1780 bij het bedrijf in dienst trad. Oorspronkelijk verkocht Douwes alleen aan de plaatselijke bevolking. Junior bouwde later een regionale reputatie op door de producten van het bedrijf ook elders te leveren aan winkeleigenaren. Zo verbreidde hij langzamerhand de merknaam Douwe Egberts, het latere D.E. Master Blenders 1753, over het land. Geleidelijk aan bouwde de familie Douwes een bedrijf op dat uitgroeide tot Nederlands marktleider in koffie- en theeproducten.

Jan Douwe Kroeske
Radio - DJ

Jan Douwe Kroeske (Harderwijk, 8 november 1956) is een Nederlands programmamaker en presentator van televisieprogramma's, maar hij is ook regelmatig op de radio te horen. Sinds 2011 is hij in commercials op radio en tv de spreekbuis van verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden en XS4all.

Douwe Blumberg
Kunstenaar

Douwe Blumberg is een Amerikaans kunstenaar die bronzen standbeelden maakt. Hij is vooral bekend van zijn beeld America's Response Monument die een Amerikaanse veteraan te paard afbeeldt. Hij is al aan het werk sinds 2000.

Douwe Amels
Atleet

Douwe-Jorn Amels (Drachten, 16 september 1991) is een Nederlandse atleet, die zich heeft toegelegd op het hoogspringen. Op dit atletiekonderdeel veroverde hij twee Nederlandse jeugdtitels en evenaarde hij in 2010 met 2,16 m het Nederlandse indoorrecord bij de junioren, daterend uit 1992. In 2011 werd hij voor de eerste maal kampioen bij de senioren, zowel in- als outdoor. In 2013 veroverde hij het Nederlandse record voor neo-senioren met 2,28 m.

Douwe Bob
Zanger

Douwe Bob Posthuma (Amsterdam, 12 december 1992) is een Nederlands singer-songwriter. Hij won in augustus 2012 de eerste editie van de talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland. In 2016 vertegenwoordigde hij Nederland op het Eurovisiesongfestival, waar hij elfde werd.

Boeken met de naam Douwe

Douwe Dabbert
Auteur: Piet Wijn en Thom Roep

Douwe Dabbert is een Nederlandse stripreeks rond een dwerg met een magische knapzak. De strip is gemaakt door tekenaar Piet Wijn en scenarist Thom Roep. Douwe Dabbert beleeft allerlei vreemde avonturen, vaak met bovennatuurlijke wezens. Hij heeft een toverknapzak waarmee hij zichzelf uit de meest benarde posities kan redden, omdat er bijna altijd dingen in zitten die hem uit de brand helpen als dat nodig is. Als dat niet zo is, houdt dat in dat er een andere oplossing mogelijk is.

Organisaties met de naam Douwe

Koffie en thee producent: Douwe Egberts

Douwe Egberts (of DE) is een Nederlandse onderneming die koffie, thee en andere levensmiddelen verwerkt en verhandelt. Het bedrijf werd opgericht in 1753. In 1978 is het bedrijf na een aantal stappen uiteindelijk volledig in handen gekomen van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee. Medio 2012 werd het bedrijf verzelfstandigd onder de naam D.E. Master Blenders 1753 NV. Eind 2019 fuseerde het met Peet's Coffee en de twee gaan verder onder de nieuwe naam JDE Peet's.

Namen die lijken op Douwe

Bouwe

Hoe spel ik de naam Douwe?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • O Oslo
 • U Uppsala
 • W Washington
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • O Omar
 • U Ursula
 • W Wendy
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • O Oscar
 • U Uniform
 • W Whiskey
 • E Echo

Zo spel je Douwe met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter o
gebarentaal letter u
gebarentaal letter w
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Douwe in braille

d
o
u
w
e

Zo sein je Douwe in morsecode

— · ·
— — —
· · —
· — —
·

Zo sein je Douwe met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter o
nautische vlag letter u
nautische vlag letter w
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Douwe bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 5 letters