Pim Geboortekaartje naam Pim j2

Betekenis Pim

De Standvastige Beschermer
Meer informatie

Geslacht

Pim wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Pim is Germaans

Naamsopbouw

Pim is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 2 medeklinkers (p, m).

Populariteit van de naam Pim

Pim is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Pim tussen 1986 en 2023. De naam Pim is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Pim is 153x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Pim

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Pim is een populaire en zeer korte jongensnaam. Populair want Pim staat samen met onder meer Sem, Sam en Max in de top 10 meest populaire 3 letternamen. En de naam Pim staat ook steevast in de top 10 jongensnamen die beginnen met een P. De naam Pim is een vleivorm uit de kindertaal voor Wim of Willem. En dat is een naam met geschiedenis.... Willem, en dus Pim is een naam van Germaanse oorsprong. Het is een variant van de in het Nederlands taalgebied weinig voorkomende naam Wilhelm. Deze naam bestaat uit twee delen: wil en helm. Wil betekent 'de wil', 'het willen', 'het streven', en helm betekent 'bedekker, beschermer'. De Latijnse variant is Gulielmus. De volgende namen zijn varianten of afgeleiden van Willem: Helmus, Wil, Wilhelm, Wilhelmus, Will, Willelmus, Willeminus, Willie, Willy, Wilm, Wiel en Wim. En dan zijn we er nog niet. De naam Willem komt ook in veel andere landen en talen voor, bijvoorbeeld: - Catalaans: Guillem - Chinees: 威廉 (wēi lián) - Duits: Wilhelm, Willi, Wilm - Engels: Bill, Billy, Will, William, Willie, Willy - Frans: Guillaume - Hongaars: Vilmos - Iers: Liam - IJslands: Vilhjálmur - Italiaans: Guglielmo - Japans: ウィレム - Koreaans: 빌럼 - Latijn: Gulielmus, Wilhelmus - Lets: Vilis - Portugees: Guilherme - Spaans: Guillelmo, Guillermo - Tsjechisch: Vilém, Viliam en tenslotte - Welsh: Gwylim. Het Nederlands vorstenhuis heeft rijkelijk gebruik gemaakt (en nog steeds natuurlijk) van de naam Willem en ook het vrouwelijke Wilhelmina. Terug naar Pim: Er zijn heel wat bekende dragers van deze naam. Onder meer Pim Doesburg (voetballer), Pim Fortuyn (politicus), Pim Jacobs (pianist) en Pim Wessels (acteur). De naam Pim doet het ook goed bij schrijves en regisseurs. Pim en Pom is een bekend kindeboek van Fiep Westendorp. Pim Diffy is een personage in de Disney film "Phil of the Future". En Pim Versteeg is een van de hoofdrolspelers uit de serie Het Huis Anubis En De Vijf Van Het Magische Zwaard. En wist je dat Pim ook een speciale Nederlandse film is? Speciaal, want de film zelf bestaat weer uit 5 films.

Beroemdheden met de naam Pim

Pim de la Parra
Regisseur

Pim de la Parra (Paramaribo, 5 januari 1940) is een Surinaams-Nederlands filmregisseur. In 2008 ontving hij in Paramaribo de Gouden Kalf-speld van het Nederlands Film Festival. Hij maakte onder meer de films 'Lost in Amsterdam' en 'De Nacht van de Ezel'.

Pim van Lommel
Wetenschapper

Pim van Lommel (Laren, 15 maart 1943) is een Nederlandse cardioloog, onderzoeker en schrijver, die wereldwijde bekendheid kreeg door zijn grootschalige klinische studie naar bijna-doodervaringen die in 2001 gepubliceerd werd in het medische tijdschrift The Lancet.[1] Verdere bekendheid verwierf hij met zijn boek Eindeloos Bewustzijn (2007)

Pim Jacobs
Pianist

Willem Bernard (Pim) Jacobs (Hilversum, 29 oktober 1934 – Tienhoven, 3 juli 1996) was een Nederlands jazzpianist en televisiepresentator. Hij was getrouwd sinds 1960 met Europe's first lady of jazz Rita Reys, die in 2004 een cd opdroeg aan haar echtgenoot onder de titel Beautiful Love: A tribute to Pim Jacobs.

Pim Doesburg
Voetballer

Willem (Pim) Doesburg (Rotterdam, 28 oktober 1943 – Berkel en Rodenrijs, 18 november 2020) was een Nederlands voetballer die fungeerde als doelman. Hij speelde van 1962 tot en met 1987 onder meer 687 Eredivisiewedstrijden voor Sparta en PSV en is daarmee recordhouder. Doesburg kwam acht keer uit voor het Nederlands voetbalelftal.

Boeken met de naam Pim

De avonturen van Pim en Roos
Auteur: Anne Lotte Wenning

Pim is vijf jaar zijn zus Roos is zeven jaar. Samen wonen ze bij hun vader en moeder. Ze beleven allerlei avonturen. In het circus gaat het helemaal mis met de apen, vader moet plosteling naar het ziekenhuis en Roos gaat naar haar eerste zwemles. Een prachtig boek over vriendschap, verdriet en geluk.

Pim Piloot
Auteur: Ruth Wielockx

Pim Piloot houdt van vliegen. Het liefst vliegt hij in zijn stuntvliegtuig. Maar hij helpt ook graag. Als de brandweer hem belt, stijgt hij op in zijn rode blusvliegtuig. Als de bakker geen fruit meer heeft voor de taart, gaat hij met de jumbo fruit halen. Is er een ongeluk in de bergen, dan komt de reddingshelikopter uit de loods. Pim helpt iedereen, zodat hij maar weinig tijd overheeft om met zijn stuntvliegtuig te vliegen. Als het eindelijk toch lukt, gaat het fout en stort hij neer. Natuurlijk heeft hij intussen veel vrienden gemaakt, die hem allemaal komen bezoeken in het ziekenhuis. Een leuk en stoer boek voor jongens en meisjes die van techniek en vliegtuigen houden. Met krachtige en gedetailleerde illustraties, om lang naar te kijken.

Het grote Pim en Pom voorleesboek
Auteur: Fiep Westendorp

Pim en Pom beleven elke dag een nieuw avontuur. Ze gaan kamperen, verjagen een muis, worden verliefd en ’s nachts reizen ze zelfs naar de maan. Elk avontuur eindigt gelukkig veilig thuis in de mand, nadat ze sardientjes hebben gekregen van de Vrouw. Maar dan heeft de Vrouw opeens een vriend. Een vriend die een hekel heeft aan poezen. Die man moet zo snel mogelijk de deur uitgewerkt worden. Pim en Pom komen in actie!

Films met de naam Pim

Pim & Pom, het grote avontuur

Pim & Pom: Het Grote Avontuur (ook wel Pim en Pom) is een Nederlandse animatiefilm. De personages van de film zijn gebaseerd op de getekende versies van Fiep Westendorp. Pim en Pom wonen in een huis samen met hun baasje. Wanneer diens brutale nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze Pim en Pom stiekem mee om met ze te gaan picknicken in het park. De nichtjes willen Pim en Pom houden als hun nieuwe huisdieren. Pim en Pom ontsnappen, maar daarbij raken ze verdwaald en moeten ze samen buiten op straat overleven om weer veilig thuis te komen. Tijdens hun avontuur ontmoeten ze een bende straatkatten die hun vriendschap flink op de proef stelt...

Pim

Pim is een Nederlandse film uit 1983 van Orlow Seunke samengesteld uit vijf korte films. In 1979-1980 maakte Seunke vijf korte films over de onhandige kamerbewoner Pim:
1979 - Pim en zijn hospita (18 minuten)
1980 - Pim en de film (20 minuten)
1980 - Pim en zijn familie (20 minuten)
1980 - Pim geeft een feest (20 minuten)
1980 - Pim en zijn vriend (20 minuten)
Pim en zijn hospita: Pim is eerstejaarsstudent. Hij heeft voor het eerst zijn eigen kamer en maakte ook voor het eerst kennis met de grote stad. Maar Pim is vooral onder de indruk van zijn hospita. Hij probeert bij haar in de gunst te komen en denkt uiteindelijk dat zij net zo voor hem is gevallen als hij voor haar.
Pim en de film: Pim wordt gevraagd om mee te spelen in een reclamefilmpje. Een jongensdroom gaat in vervulling. Hij droomt ervan dat hij hiermee beroemd wordt en stelt zich voor hoe de film eruit zal zien. Bij de opnamen blijkt allemaal toch wat moeilijker te zijn dan hij had verwacht. Hij komt van de ene situatie in de andere. Tot slot ervaart Pim in de bioscoop dat je film op vele manieren kunt gebruiken: hij ziet zichzelf terug als antiheld.
Pim en zijn familie: Pims ouders zijn 35 jaar getrouwd. De hele familie is uitgenodigd voor een gezellige dag. Pim houdt niet van dit soort opgelegde feestdagen. Hij onttrekt zich aan de verplichtingen door plezier te maken met zijn vijfjarige neefje. Maar je onttrekken aan de feestelijkheden heeft ook zijn consequenties.
Pim geeft een feest: Pim moet op het huis van zijn oma passen. Eindelijk de ruimte en een mooie gelegenheid voor een feest. Helaas komen de mensen die hij heeft uitgenodigd niet opdagen, maar er komt wel een groep jongelui die hij geheel niet kent. Het wordt een wild feest, maar of oma het aleemaal zal waarderen als ze terugkomt is nog maar de vraag. Pim en zijn vriend Pim wil een racefiets. Dat is zijn hobby, zijn leven geworden. Hij ontmoet op zonderlinge wijze iemand die aardig voor hem is. Eindelijk een vriend. Samen delen ze veel lief en leed en samen delen ze het geld dat Pim heeft gespaard.
De films werden uitgezonden door de VPRO en daarna verzameld in een film (Pim), die op 4 augustus 1983 in première ging. In de korte films draait het vooral om fysieke grappen en aardige bijrollen.

Namen die lijken op Pim

Jim   -   Kim   -   Pico   -   Pier   -   Piet   -   Pip   -   Tim

Hoe spel ik de naam Pim?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • I Italia
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • I Iris
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • I India
 • M Mike

Zo spel je Pim met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter i
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Pim in braille

p
i
m

Zo sein je Pim in morsecode

· — — ·
· ·
— —

Zo sein je Pim met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter i
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Pim bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 3 letters