Iwan Geboortekaartje naam Iwan j2

Betekenis Iwan

God is genadig (van Johannes), Boogschutter
Meer informatie

Geslacht

Iwan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Iwan is Nederlands

Naamsopbouw

Iwan is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (w, n).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Iwan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Iwan is een mannelijke voornaam en een achternaam. De betekenis van de naam “Iwan” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Iwan is een Welshe en Cornish naam gerelateerd aan Ifan en afgeleid van het Latijnse Johannes, wat betekent: "God is genadig." Een Welshe vorm van "John" is Ieuan. De naam komt ook voor in Germaanse en Slavische talen als een variant van Ivan (naam), die een gemeenschappelijke oorsprong heeft. Een andere Welshe voornaam die hiermee verband houdt, is Ioan. Nieuwere vorm van de oude Slavische naam Іѡаннъ (Ioannu), afgeleid van het Grieks Ioannes (zie Johannes). Dit was de naam van zes Russische heersers, waaronder de 15e-eeuwse Ivan III de Grote en de 16e-eeuwse Ivan IV de Verschrikkelijke, de eerste tsaar van Rusland. Het werd ook gedragen door negen keizers van Bulgarije. Andere opmerkelijke dragers zijn de Russische auteur Ivan Toergenjev (1818-1883), die Vaders en Zonen schreef, en de Russische fysioloog Ivan Pavlov (1849-1936), die vooral bekend is vanwege zijn ontdekking van de geconditioneerde reflex. Als laatste is een iwan, aiwan of liwan (Perzisch:ayvān) is een begrip uit de islamitische bouwkunst. Het is een overdekte ruimte, met drie zijden afgesloten en één zijde open. Het dient als toegangspoort van een gebouw. Bekende dragers van de naam in de hedendaagse tijd zijn onder meer de acteur Iwan Rheon uit Wales, de Belgische dichter Iwan Gilkin, en de zanger Iwan Esseboom uit Suriname.

Beroemdheden met de naam Iwan

Iwan Smirnoff
Piloot

Iwan Smirnoff (Russisch: Иван Васильевич Смирнов, Ivan Vasiljevitsj Smirnov) (Vladimir, 30 januari 1895 - Palma de Mallorca, 28 oktober 1956) was een Russisch-Nederlands verkeersvlieger bij de KLM in een periode waarin de KLM vele historische vluchten uitvoerde. Dit had tot gevolg dat ook de piloten een heldenstatus verkregen. Smirnoff is bekend geworden als de gezagvoerder van de beroemde Kerstvlucht van de Pelikaan in 1933.

Iwan Esseboom
Zanger

Iwan Esseboom (20 december 1959) is een Surinaams singer-songwriter in de stijlen kaseko en kawina. Hij is bekend om zijn optredens in De Vrolijke Jeugd, Bontjie Stars, The Funmasters, The Cosmo Stars en Esse & Friends. Drie hits waren goed voor een gouden single.

Iwan Thomas
Atleet

Iwan Gwyn Thomas MBE (Farnborough, 5 januari 1974) is een voormalige Britse sprinter, die gespecialiseerd was in de 400 m. Hij werd Europees kampioen en won ook op de Gemenebestspelen in deze discipline. Met een persoonlijk record van 44,36 s op de 400 m heeft hij het Britse record in handen en is hij achter Thomas Schönlebe de tweede snelste Europeaan ooit. Hij was ook succesvol als estafetteloper op de 4 x 400 m estafette. Op dit nummer is hij mede-Europees recordhouder. Na zijn succesvolle seizoen 1998 werd hij tot MBE benoemd. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en veroverde hierbij eenmaal een zilveren medaille.

Iwan Gilkin
Dichter

Florimond Jean ("Iwan") François Thomas Gilkin (Brussel, 7 januari 1858 - aldaar, 28 september 1924) was een Belgisch Franstalig dichter, toneelschrijver en journalist. Zijn werk wordt tot het symbolisme gerekend.

Iwan Rheon
Acteur

Iwan Rheon (Carmarthen, 13 mei 1985) is een Welsh acteur en zanger. In 2008 werd hij gecast in de rock-musical Spring Awakening waar hij speelde van januari tot mei 2009. Vlak daarna begon hij te acteren in de televisieserie Misfits tot in december 2011. Sinds 2012 speelde hij Ramsay Bolton in de fantasy-televisieserie Game of Thrones van HBO. Sinds 2017 is de acteur te zien in serie Riviéra. Deze thrillerserie van Sky Atlantic wordt in Nederland uitgezonden door het ondemandplatform Videoland.

Boeken met de naam Iwan

Iwan en Anne
Auteur: Kalle Güettler

Iwan zit op een middelbare school in een vreemde omgeving en zijn zusje zit net in de brugklas. Toch heeft zij meteen veel vrienden. Iwan niet. Iwan ontmoet Anne. Zij neemt hem mee naar de sportclub. Anne doet aan freerunnen. Dat wil Iwan ook leren! Iwan en Anne vinden elkaar erg leuk. Als hij laat zien dat hij goed is in de sport freerunning, verandert zijn leven. En krijgt hij het meisje waar hij stiekem al een tijdje verliefd op is. Een verhaal over onzekerheid, maar ook hoe je jezelf daaraan kunt onttrekken.

Films met de naam Iwan

Iwan der Schreckliche (2014)

Deze documentaire gaat over de onstuimige 16de-eeuwse tsaar Ivan IV. Met zijn visie en meedogenloosheid breidde hij de omvang, macht en cultuur van Rusland uit. Tsaar Ivan, die als kind wees werd en door hogergeplaatste Boyars slecht werd behandeld, was een wispelturige heerser die op 13-jarige leeftijd zijn eerste moord pleegde en gevreesd werd om zijn willekeurige gewelddaden.

Kunst met de naam Iwan

Toegangspoort: Iwan (Islamitische bouwkunst)

Een iwan, aiwan of liwan (Perzisch:ayvān) is een begrip uit de islamitische bouwkunst. Het is een overdekte ruimte, met drie zijden afgesloten en één zijde open. Het dient als toegangspoort van een gebouw. De iwan ontstond onder het Parthische Rijk, en was afgeleid van de Achaemenidische apadana en van de vorm van de tenten van de van oorsprong nomadische Parthen. Een voorbeeld is de tempel van Hatra (2e - 3e eeuw).[1] Iwans werden overgenomen in de Sassanidische architectuur van het Perzische Rijk. Tijdens de periodes van het Seltsjoekenrijk en van het Safavidenrijk werd het een vast kenmerk van (religieuze) gebouwen. De Perzische moskeeën uit die tijd, zijn vaak opgebouwd uit een centraal plein met daaromheen vier gebouwen met elk een grote iwan. De vrijdagmoskee van Isfahan was de eerste moskee die op die manier gebouwd is. Iwans zijn vaak gedecoreerd met muqarnas.

Namen die lijken op Iwan

Ewan   -   Owen

Hoe spel ik de naam Iwan?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • W Washington
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • W Wendy
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • I India
 • W Whiskey
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Iwan met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter w
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Iwan in braille

i
w
a
n

Zo sein je Iwan in morsecode

· ·
· — —
· —
— ·

Zo sein je Iwan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter w
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Iwan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 4 letters