Ilias Geboortekaartje naam Ilias j2

Betekenis Ilias

Jahweh is (mijn) God (van Griekse Ηλίας)
Meer informatie

Geslacht

Ilias wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ilias is Arabisch, Grieks en Hebreeuws.

Ilias is afgeleid van de naam Elia

Naamsopbouw

Ilias is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, i, a) en 2 medeklinkers (l, s).

Populariteit van de naam Ilias

Ilias is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ilias tussen 1996 en 2023. De naam Ilias is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ilias is 41x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ilias

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ilias is een mooie, Griekse jongensnaam. Ilias is afgeleid van het Hebreeuws Elia dat "Jahweh is God" betekent. Ilias betekent dus "mijn God is Jahweh" (van Hebreeuws "el/אֵל" God + "yah/יָה" = verwijzend naar de Hebreeuwse God) en "zonlicht" of "kind van de zon" in het Grieks. De Ilias is een Grieks epos van de dichter Homerus. Ilias is in dit epos een andere naam voor de stad Troje. De Ilias beschrijft een episode aan het einde van de Trojaanse oorlog en bestaat uit 24 boeken, zoveel als er letters zijn in het Griekse alfabet. Typisch is dat Homerus veel gebruik maakt van sprekende vergelijkingen. Afgeleide namen zijn onder andere: Ilja, Illias, Ilya, Ilyas, Ilyasse, Ilia. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Griekse judoka Ilias Iliadis en Spaanse atleet Ilias Fifa. Verder kennen we natuurlijk de Marrokkaanse voetballer Ilias Chair en de Nederlader Ilias Bronkhorst en Ilias Haddad. De Ilias is een bekend boek uit de Griekse mythologie.

Beroemdheden met de naam Ilias

Ilias Chair
Voetballer

Ilias Chair (Antwerpen, 30 oktober 1997) is een Marokkaans voetballer die doorgaans als middenvelder speelt en sinds 31 januari 2017 uitkomt voor het Engelse Queens Park Rangers. Ilias Chair is als teamgenoot met Marrokko naar het Wk in Qatar 2022

Ilias Bronkhorst
Voetballer

Ilias Bronkhorst (Haarlem, 10 mei 1997) is een Nederlands voetballer die als verdediger voor N.E.C. speelt. Hij kwam in mei 2021 over van Telstar.

Ilias Fifa
Atleet

Ilias Fifa (Tanger, 16 mei 1989) is een Spaanse atleet van Marokkaanse komaf, die gespecialiseerd is in de 5000 m. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen.

Ilias Iliadis
Judoka

Ilias Iliadis (Achmeta, 10 november 1986) is een Grieks judoka. Iliadis werd geboren in de Sovjet-Unie maar kwam tijdens zijn gehele carrière uit voor Griekenland. Iliadis won tijdens de Olympische Zomerspelen 2004 de gouden medaille in het halfmiddengewicht, hiermee werd Iliadis op zeventienjarige leeftijd de jongste olympisch kampioen in het judo ooit.

Boeken met de naam Ilias

De Ilias
Auteur: Homeros

De Ilias (Oudgrieks: Ἰλιάς) is een vroeg-Grieks epos dat toegeschreven wordt aan de dichter Homeros, hoewel geleerden het erover eens zijn dat deze vorm van poëzie waarschijnlijk eerst mondeling overgedragen werd en pas later op schrift gesteld. De titel is ontleend aan Ilios of Ilion (Ἴλιον), de oude, Griekse naam voor Troje, een stad gesitueerd in Klein-Azië aan de noordwestkust van Anatolië. De Ilias vertelt over de wrok van Achilles en beschrijft slechts een korte episode van het einde van de Trojaanse Oorlog, die volgens de overlevering tien jaar geduurd heeft. Het is dan ook een misvatting te denken dat de Ilias de gehele Trojaanse Oorlog beschrijft. Uiteindelijk wordt de stad Troje, met behulp van het beroemde Paard van Troje, door de Grieken ingenomen. Hierover wordt echter in de Ilias niets verteld, wel in de Odyssee. Het bekende verhaal van het Trojaanse paard werd beschreven door de Romeinse dichter Vergilius. De Ilias is onderverdeeld in 24 boeken die genummerd zijn volgens de letters van het Griekse alfabet van Alfa tot Omega (hoofdletters). Elk boek bestaat uit gemiddeld 800 verzen.

Namen die lijken op Ilias

  -   Elias   -   Ellis   -   Elvis   -   Ilyas

Artikelen over de naam Ilias

Hoe spel ik de naam Ilias?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • I India
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Ilias met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Ilias in braille

i
l
i
a
s

Zo sein je Ilias in morsecode

· ·
· — · ·
· ·
· —
· · ·

Zo sein je Ilias met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ilias bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 5 letters