Aart Geboortekaartje naam Aart j2

Betekenis Aart

Als een adelaar heersend, Beer
Meer informatie

Geslacht

Aart wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Aart is Anglo-Saxische naam

Naamsopbouw

Aart is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (r, t).

Populariteit van de naam Aart

Aart is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Aart tussen 1950 en 2023. De naam Aart is minder populair geworden.

 • Aart is 14x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Aart maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Aart

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Aart is een echte Nederlandse jongensnaam. De afkomst van de naam “Aart” is verschillend en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Aart kan zijn afgeleid van de naam Arnout, of van de naam Arthur. De naam Arnout is van origine een Germaanse naam. De naam is samengesteld uit de Germaanse stam arn ("arend") en wald ("heersen"). De naam betekent in geheel (als Arnoald, Arnwald, Arnvald, Arnbald of Arnbold) dus zoveel als "hij die heerst als een arend" (of adelaar). De volgende namen zijn ook varianten of afgeleiden van Arnout: Arend, Arne, Arno, Arnon, Arnold, Arnoldus, Nol, Noud, Nout, Aartje, Arna. De naam Aart kan zoals gezegd ook zijn afgeleid van Arthur. De naam Arthur is een veel voorkomende mannelijke voornaam uit Wales. De etymologie wordt betwist, maar het meest wordt aangenomen dat het is afgeleid van het Keltische Artos dat "beer" betekent. Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van de Romeinse clan Artorius. Meest bekende drager van de naam in Nederland is waarschijnlijk Aart Staartjes. Aart Vierhouten is een bekend wielrenner.

Beroemdheden met de naam Aart

Aart Vierhouten
Wielrenner

Aart Vierhouten (Ermelo, 19 maart 1970) is een voormalig Nederlands wielrenner. In 1996 werd hij professional bij de Rabobankploeg waar hij als neo-prof direct ingezet werd in de grote voorjaarsklassiekers de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix; hij reed beide wedstrijden uit. Na deelname aan zijn eerste Ronde van Spanje werd hij in 1997 geselecteerd voor het WK in San Sebastiaan waar hij samen met Léon van Bon de finale in ging. Van Bon eindigde op een 3e plaats en Vierhouten finishte als 15e. Vierhouten nam driemaal deel aan de Ronde van Frankrijk, in 1998, 2002 en in 2004. Hij reed vijfmaal de Giro en twee keer de Vuelta en nam in 1996 deel aan de Olympische Spelen in Atlanta. Hij reed 8 maal voor Nederland het Wereldkampioenschap voor beroepsrenners.Zijn favoriete klassiekers, de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, reed hij maar liefst 12 keer en finishte hij ook 12 keer. Met Rolf Sorensen bij de Rabobank en Peter van Petegem bij de Lotto ploeg was hij drie keer onderdeel van het winnende team in deze monumenten.

Aart Staartjes
Acteur

Aart Staartjes (Amsterdam, 1 maart 1938 – Groningen, 12 januari 2020[1]) was een Nederlandse acteur, regisseur, presentator, documentairemaker en schrijver. Het bekendst werd Staartjes als bedenker en samensteller van een aantal in Nederland baanbrekende kinderseries. In 1972 bedacht hij voor de VARA De Stratemakeropzeeshow. Thema van dit kinderprogramma was het doorbreken van een aantal taboes. Zo schreef Hans Dorrestijn het legendarische Poep en pies menuet. Er zou geen televisie worden gemaakt voor kinderen vanuit het gezichtspunt van volwassenen, maar kindertelevisie vanuit het gezichtspunt van het kind. Staartjes bracht een schrijverscollectief bijeen, met onder anderen Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Jan Riem en Karel Eykman, die teksten schreven die door Staartjes, Wieteke van Dort en Joost Prinsen werden uitgevoerd op muziek van Harry Bannink. Het tv-programma liep van 25 oktober 1972 tot 26 december 1974. In januari 1974 bedacht hij een tv-programma voor de allerkleinsten, De film van Ome Willem met Edwin Rutten in de hoofdrol. Staartjes heeft jarenlang voor de nationale televisie Sinterklaas in Nederland verwelkomd. In 1982 deed hij dit voor het eerst, in 1983 nam hij ook de presentatie voor zijn rekening. In 1984 deed Edwin Rutten het. Vanaf 1985 deed Staartjes het weer en dan elk jaar trouw tot 2001.

Boeken met de naam Aart

Stuurman Aart
Auteur: K. Norel

Aart 'Wessels b lijft na jaren varen een winter thuis. Hij volg t lessen bij Lucas Janszoon Wagenaar, om meer te leren over zeestromen, passaatwinden en de sterrenhemel. Aart heeft geen spijt van deze beslissing, want hij leert Klaartje kennen. Tussen Aart en Klaartje groeit een bijzondere vriendschap. Op een dag hoort Aart van reder Blauhulck dat hij als stuurman mag gaan varen op de Halve Maen. Groot is zijn vreugde als blijkt dat zijn schipper Barent Eriksz is, met wie hij enkele jaren daarvoor zo veel heeft meegemaakt op zijn reis naar verre landen. Met dit schip reist Aart naar Italië, Griekenland, Azië en Afrika. Hij beleeft veel avonturen, sluit vriendschap met een kleine jonker en gaat in gevecht met Moorse kapers. Terug in Enkhuizen is hij blij' om Klaartje weer te zien. Maar voordat Klaartje zich zijn vrouw mag noemen, zal Aart nog een reis maken. Haar tranen verdringend staat 'Klaartje aan de kade om haar Aart opnieuw uit te zwaaien, ditmaal voor een lange en gevaarlijke reis naar Indië,...

Films met de naam Aart

Aart (2016)

Aart is een film uit 2016 van regisseurs Dutta Gaykar en Rajendra Sali. Aart is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vrouw genaamd Kunda die behoort tot de adivasi-stamgroep, en over de vele offers die ze heeft gebracht voor haar familie.

Namen die lijken op Aart

Aaron   -   Art

Hoe spel ik de naam Aart?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • A Ali
 • R Ruben
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • A Alfa
 • R Romeo
 • T Tango

Zo spel je Aart met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Aart in braille

a
a
r
t

Zo sein je Aart in morsecode

· —
· —
· — ·

Zo sein je Aart met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Aart bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters