Stijn Geboortekaartje naam Stijn j2

Betekenis Stijn

De verhevene (van Augustijn), De standvastige (van Constatijn), Stenen Wapen, Steen (van Stein)
Meer informatie

Geslacht

Stijn wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Stijn is Nederlands

Stijn is afgeleid van de naam Stein

Naamsopbouw

Stijn is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 4 medeklinkers (s, t, j, n).

Populariteit van de naam Stijn

Stijn is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Stijn tussen 1991 en 2023. De naam Stijn is minder populair geworden.

 • Stijn is 207x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Stijn

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Stijn is een populaire Nederlandse jongensvoornaam (heel soms ook gebruikt voor meisjes). Stijn wordt een Nederlandse naam genoemd, maar is nog meer populair bij ouders in België, natuurlijk vooral in het Vlaamse deel. De naam Stijn is in de eerste plaats ontstaan als verkorting van andere namen waaronder:Augustijn, of Augustinus, afgeleid van het Latijnse 'augere', met de betekenis 'vermeerderen'. Deze naam betekent 'de verhevene'. De naam Stijn is ook een afgeleide van de naam Constantijn. Deze naam betekent "de standvastige". Stijn kan ook worden gezien als variant van de naam Stein. En Stein is een Germaanse naam die overeenkomt met Nederlands steen, met de oude betekenis 'stenen wapen'. Er zijn een aantal namen die hetzelfde klinken als Stijn maar anders geschreven worden. De al genoemde Stein komt het meeste voor. De spellingswijze hangt vooral af van de provincie en het plaatselijke dialect; in Friesland heten veel mensen Steyn met -ey- De meisjesvoornaam Stijntje is een variant van Christina. De populariteit van de naam Stijn bij Belgische ouders is terug te vinden in het aantal BB-ers (Bekende Belgen) met de naam. Stijn Bex is een bekend politicus, Stijn de Smet een voetballer, Sijn Devolder een wielrenner en Stijn Helsen een mode ontwerper. Stijn was zelfs een Vlaamse politieke partij, een eenmansfractie van Stijn Tormans. In Nederland kennen we vooral de acteur Stijn Westenend (oa Pietje Bel) en honkballer Gabriëls. Stijn Fransen is een bekende actrice met de naam. Stijn De Belder is een personage uit de Vlaamse soap Thuis.

Beroemdheden met de naam Stijn

Stijn Streuvels
Schrijver

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver. Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. Zijn De oogst, De vlaschaard en De teleurgang van dewaterhoek gelden als klassieke Vlaamse romans waarin de strijd van de mens met de natuur en zijn worsteling met God en religie centraal staan.

Stijn Coninx
Regisseur

Augustijn Robert Marguerite (Stijn) baron Coninx (Neerpelt, 21 februari 1957) is een Belgisch cineast. In 1993 verleent koning Boudewijn hem de adellijke titel baron. Na deze grote successen bekwaamt Coninx zich verder in biopics zoals Licht over Heleen van der Laan, To Walk Again over Marc Herremans, Sœur Sourire over Jeannine Deckers en Marina over Rocco Granata. Behalve films regisseert hij ook televisieseries. Zo werkt hij samen met Hugo Matthysen voor Het Peulengaleis, Nefast voor de feestvreugde en Anneliezen en met Marc Didden voor De Kavijaks.

Stijn Westenend
Acteur

Stijn Westenend (Eersel, 10 april 1972) is een Nederlands acteur. Hij speelde in meerdere series en films, onder meer in Flikken Maastricht en Spangas. Hij is vooral bekend van zijn rol als Jozef Geelman, in de twee films van Pietje Bell.

Stijn Bex
Politicus

Stijn Maurits Hendrik Bex (Diest, 15 juni 1976) is een Belgisch politicus voor Groen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2019 werd hij aangesteld als lijsttrekker van de Groen-lijst in de kieskring Brussel-Hoofdstad. Hij werd effectief verkozen in het Vlaams Parlement en werd ook afgevaardigd naar de Senaat als deelstaatsenator. Hij zetelde in de Senaat tot in oktober 2020 en was er tevens tweede ondervoorzitter.

Stijn Helsen
Modeontwerper

Stijn Helsen (Hasselt, 1973) is een Belgisch (Vlaams) modeontwerper en designer. In 2010 voorzag Helsen Keanu Reeves, Danny Huston en zanger Lenny Kravitz van gepaste outfits voor de rode loper van de Oscaruitreiking. In 2011 ontwierp Helsen de collectie voor het Belgisch olympisch team voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Hierbij gebruikte hij de kleuren van de Belgische vlag: rood, geel en zwart. Na de opening van de 'çoncept store' in Hasselt (2007) en de outletwinkel in Maasmechelen (2012) is in 2016 een winkel geopend in Antwerpen.

Stijn Schaars
Voetballer

Stefanus Johannes 'Stijn' Schaars (Gendt, 11 januari 1984) is een Nederlands voormalig profvoetballer die doorgaans als middenvelder speelde. Hij was van 2003 tot en met 2019 actief voor achtereenvolgens Vitesse, AZ, Sporting Lissabon, PSV en sc Heerenveen. Schaars was van 2006 tot en met 2016 international in het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij 24 interlands speelde.

Boeken met de naam Stijn

De reis van Stijn
Auteur: Gisette van Dalen

Stijn straalt. 'Wij gaan naar de zoo. Weet u wat dat is? Dat is de dierentuin.' 'Gaaf,' vindt mam. 'Mag ik ook mee?' 'Dat kan niet,' lacht Stijn. 'Het is een reis voor groep drie.' In de zoo gebeurt iets ergs. Er is een show. Met een uil. Maar de uil vliegt weg! Wat nu?

Stijn vind het uit!
Auteur: René van der Velde

De hond uitlaten als het regent zonder zelf nat te worden? Geen punt. Een vervelende pestkop een lesje leren? Zo gepiept. Verse croissantjes halen in het dorp aan de andere kant van de berg? Dat kan veel makkelijker! Je kunt het zo gek niet bedenken, of Stijn vindt er wel een oplossing voor uit in dit dikke boek vol grappige verhalen. Drie boeken in één: Stijn, uitvinder, Bommetje! en Stijn, uitvinder zet een tent op.

Namen die lijken op Stijn

Hoe spel ik de naam Stijn?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • T Tripoli
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • N New York

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • T Tamara
 • I Iris
 • J Jordi
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • T Tango
 • I India
 • J Juliett
 • N November

Zo spel je Stijn met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter t
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Stijn in braille

s
t
i
j
n

Zo sein je Stijn in morsecode

· · ·
· ·
· — — —
— ·

Zo sein je Stijn met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter t
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Stijn bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 5 letters