Florian Geboortekaartje naam Florian j2

Betekenis Florian

In Aanzien, Bloeiend, Bekoorlijk, Met blond haar.
Meer informatie

Geslacht

Florian wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Florian is Latijn

Naamsopbouw

Florian is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, a) en 4 medeklinkers (f, l, r, n).

Populariteit van de naam Florian

Florian is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Florian tussen 2003 en 2023. De naam Florian is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Florian is 92x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Florian

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Florian is een heel bekoorlijke en mooie jongensnaam. Florian is een mannelijke voornaam die is ontleend aan de oude Romeinse naam Florianus. De naam is afgeleid van Florus, van het Latijnse flōrus (oorspronkelijk "geel, blond", later "bloeiend"), gerelateerd aan flāvus ("geel, blond"); vergelijk ook Roemeense flor ("blond, met blond haar"). Ondanks dat, door de populaire etymologie, is het vaak gekoppeld aan flōs ( "bloem"; genitief enkelvoud flōris). Florian is de naam van een patroonheilige van Polen en de patroonheilige van Opper-Oostenrijk. Florian (of een lokaal equivalent) blijft een veel voorkomende naam in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Nederland, België en Polen. In Duitsland is Florian heel soms een meisjesnaam. Meestal kiezen ouders dan echter voor Florien. En nu Roos, Flora en Florence volledig zijn teruggekeerd als naam, zou ook Florian, met zijn trendy Latinate einde, een kans kunnen maken. De naam is in ieder geval populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland - hij was de vereerde beschermheilige van degenen die gevaar liepen door water en van brandweerlieden. De Romeinse martelaar St. Florian uit de tweede eeuw komt voor in Tennysons gedicht 'The Princess' en ook in Gilbert & Sullivan's komische opera 'Princess Ida'. Sir Florian Eustace is een personage buiten het podium in Trollope's roman The Eustace Diamonds, Florian Fortescue runt een ijssalon in Harry Potter en Florian is de echte voornaam van zanger Dido.

Beroemdheden met de naam Florian

Florian Avoux
Acteur

Florian Avoux is een Belgische (musical)acteur, die zowel in België als in Nederland op de planken staat. In het theaterseizoen 2021-2022 speelt hij in Disney's Aladdin - de musical.

Florian Thauvin
Voetballer

Florian Tristan Mariano Thauvin is een Frans voetballer die doorgaans als flankaanvaller speelt. Hij verruilde Olympique Marseille in mei 2021 voor Tigres UANL, waar hij samen ging spelen met zijn landgenoot André-Pierre Gignac. Thauvin debuteerde in 2017 in het Frans voetbalelftal.

Anton Florian van Liechtenstein
Vorst

Anton Florian, vorst van Liechtenstein (Wilfersdorf, 28 mei 1656 - Wenen, 11 oktober 1721), was de vorst van Liechtenstein van 1718 tot zijn dood in 1721.

Florian van Lorch
Heilige

Floriaan van Lorch was een officier in het Romeinse leger als militaire bestuurder van een stad in de Romeinse provincie Noricum. Hij was een christen, maar hield zijn geloof verborgen. Hij zou een dorp gered hebben van een brand door te bidden en door één emmer water over de vlammenzee te werpen; vandaar dat hij ook wordt geassocieerd met brandbestrijders en diegenen die ons beschermen tegen vuur, waaronder de schoorsteenvegers. Toen hij tijdens de vervolgingen van Diocletianus opdracht kreeg om een groep christenen te executeren, weigerde hij en kwam hij uit voor zijn geloof. Vervolgens werd hij omgebracht door verdrinking in de Enns met een steen om zijn nek. Hij is de patroon van Polen, van Linz (Oostenrijk), van schoorsteenvegers en van brandbestrijders. Zijn feestdag is 4 mei. Hij is ook patroon van Opper-Oostenrijk, samen met de heilige Leopold.

Boeken met de naam Florian

Ridder Florian
Auteur: Marjet Huiberts

Ridder Florian de Bange moet vandaag een draak gaan vangen. Is die draak misschien niet thuis? Mooi, dan gaat hij nú naar huis! Ridder Florian is niet bepaald een held. Behalve voor draken is hij ook nog bang voor rovers, toverheksen, grote heren, stoere ridders, jonkvrouwen voor alles en iedereen eigenlijk. Maar gelukkig is de wereld niet zo eng als Florian vreest. Marjet Huiberts houdt de vaart erin en laat Florian maar liefst zes avonturen beleven waarbij kinderen op het puntje van hun stoel zullen zitten. En Florian beleeft die avonturen in stijl, want met de sfeervolle illustraties van Philip Hopman komt de ridderwereld vol draken, toernooien en jonkvrouwen echt tot leven.

Films met de naam Florian

Florian (1940)

Florian is een film uit 1940 van regisseur Edwin L. Marin. Florian is een Lippizaner veulen op de fokkerij van keizer Franz Jozef van Oostenrijk. Staljongen Anton Ervan traint het dier, in samenwerking met jeugdvriendin gravin Diana. Tussen Diana en Anton bloeit de liefde op, maar door hun zo van elkaar verschillende afkomst, kunnen ze daar niet aan toe geven.

Geografie met de naam Florian

Gemeente: Sankt Florian

Sankt Florian is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk, gelegen in het district Linz-Land (LL). De gemeente heeft ongeveer 6000 inwoners.

Namen die lijken op Florian

Hoe spel ik de naam Florian?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • L Liverpool
 • O Oslo
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • L Lorenzo
 • O Omar
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • L Lima
 • O Oscar
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Florian met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Florian in braille

f
l
o
r
i
a
n

Zo sein je Florian in morsecode

· · — ·
· — · ·
— — —
· — ·
· ·
· —
— ·

Zo sein je Florian met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Florian bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 7 letters