Merlijn Geboortekaartje naam Merlijn u2

Betekenis Merlijn

Zeefort (van Welsche Myrddin)
Meer informatie

Geslacht

Merlijn wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Merlijn is Nederlands

Naamsopbouw

Merlijn is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 5 medeklinkers (m, r, l, j, n).

Populariteit van de naam Merlijn

Merlijn is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Merlijn tussen 1999 en 2023. De naam Merlijn is minder populair geworden.

 • Merlijn is 15x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Merlijn

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Merlijn is een mooie jongens en meisjesnaam. De naam Merlijn is populair bij ouders in België en Nederland. In Nederland geven ouders de naam 4 van de 5 keer aan een zoontje. Als mannelijke naam gaat de naam terug op Merlijn de tovenaar uit de Arthurromans, in het Engels Merlin. Oorspronkelijk was zijn naam Myrddin Emrys (Welsh), maar deze naam werd gelatiniseerd tot Merlin Ambrosius. Oorspronkelijk stamt de naam dus af van de Welsche naam Myrddin/Merddin, wat 'zeefort' betekent. Bij ons zijn de meeste namen op -lijn vrouwelijk (vergelijk Katelijn, Erlijn en Carolijn), vandaar dat Merlijn ook als vrouwelijke naam voorkomt. Merlijn is, net als de naam Marlijn, ook een Nederlandse vleivorm van Maria. Verwacht je dat jullie kindje een creatieve bengel wordt? Diverse dragers van de naam Merlijn, worden componist (Merlijn Twaalfhoven), filmcomponist (Merlijn Snitker) of regisseur (Merlijn Passier). Merlijn is ook een personage uit de stripboeken rond de Rode Ridder. Hij is gebaseerd op de mythische tovenaar Merlijn.

Beroemdheden met de naam Merlijn

Merlijn Passier
Regisseur

Merlijn Passier (Nuenen, 8 juli 1972) is een Nederlandse regisseur, presentator en media-innovator. Eigenaar van Cutjongens, een productiemaatschappij voor film- en videoproducties.

Merlijn Gerritsen
Scheidsrechter

Merlijn Gerritsen (Best, 7 februari 1985) is een Nederlands professioneel voetbalscheidsrechter. Hij was in dienst van de KNVB en leidde voornamelijk wedstrijden in de Eerste divisie.

Merlijn Twaalfhoven
Componist

Merlijn Twaalfhoven (Wapserveen, 14 februari 1976) is een Nederlandse componist en organisator van muziekevenementen. In 2021 werd Twaalfhoven benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Merlijn Snitker
Componist

Merlijn Snitker (Heemstede, 1970) is een Nederlands filmcomponist. Snitker studeerde lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium Alkmaar. Als componist voegde hij zich bij het duo Melcher Meirmans en Chrisnanne Wiegel. Hij schreef met Meirmans en Wiegel mee aan een aantal succesvolle Nederlandse en Vlaamse films, waaronder Alles is Liefde, Komt een vrouw bij de dokter en Nova Zembla.[1] In 2014 ging Snitker verder zonder Meirmans en Wiegel. Snitker componeerde zowel de Vlaamse film Smoorverliefd uit 2010 als de Nederlandse remake Smoorverliefd uit 2013. Dat was tevens zijn laatste samenwerking met Meirmans en Wiegel.

Merlijn (De Rode Ridder)
Personage

Merlijn is een personage uit de stripboeken rond de Rode Ridder. Hij is gebaseerd op de mythische tovenaar Merlijn. Merlijn is een wijze tovenaar en de waarzegger aan het hof van Koning Arthur, hij kan probleemloos de toekomst voorspellen. Door deze speciale krachten heeft hij zijn vrienden meermaals van een gewisse dood kunnen redden. Door deze krachten in dienst van het goede te stellen is hij vijand nummer een voor al wat slecht is. Merlijn speelt in heel wat verhalen een belangrijke rol. Hij is dan ook het meest gebruikte nevenpersonage in de Rode Ridder stripreeks.

Merlijn
Mythologisch figuur

Merlijn (voluit Merlijn Ambrosius; Welsh: Myrddin Emrys) was de tovenaar en Keltische druïde die volgens de sage, zoals beschreven in Geoffrey van Monmouths Historia regum Britanniae, een rol heeft gespeeld bij de opvoeding en in het leven van koning Arthur, de zoon van de Engelse koning Uther Pendragon. Vermoed wordt dat Van Monmouth twee verschillende druïden 'samensmolt' tot de Merlijn zoals wij die nu kennen: Myrddin Wyltt en Myrddin Emrys. Volgens verschillende (onder andere Bretonse) overleveringen was Merlijn een zoon van de duivel en een vrouw, en was hij op een vergelijkbare wijze als Jezus verwekt. Men gaf waarschijnlijk op deze manier een verklaring voor zijn magische krachten. Ook werd hiermee een verklaring gegeven voor het onbekend zijn van Merlijns ouders. In een andere versie is de moeder van Merlijn wel bekend, ze is de dochter van de prins van Dyfed. Koning Vortigern wil de jongen zonder vader offeren om de vernietiging van zijn toren te voorkomen...

Muziek met de naam Merlijn

Merlijn, de Musical
Artiest: Musical

Merlijn en het mysterie van Koning Arthur is een musicalproductie van Affolter Productions in het seizoen 2005/2006 en ging op 9 oktober 2005 in première in Venlo. Wanneer de koning van Engeland op het slagveld wordt vermoord, ontstaat in het land totale chaos en begint de strijd tussen de hogere machten. Zal er een nieuwe troonopvolger komen of zal Albion (het oude Engeland) beheerst worden door de tovenaars. Merlijn steekt het machtige zwaard Excalibur in een steen en alleen degene die van koninklijken bloede en puur is, kan het zwaard lostrekken. Zo moet er een nieuwe koning komen die het land naar betere tijden zal leiden. Dit is de basis van de musical.

Films met de naam Merlijn

Merlijn de Tovenaar (1963)

Merlijn de Tovenaar (Engels: The Sword in the Stone) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1963 van Walt Disney Feature Animation. Het is de achttiende lange tekenfilm van Disney. Tevens was dit de laatste animatiefilm die Walt Disney nog persoonlijk produceerde. Het verhaal van de film is gebaseerd op het boek The Sword in the Stone; het eerste deel uit de reeks The Once and Future King. Dit boek zelf is losjes gebaseerd op de legende van Koning Arthur.

Organisaties met de naam Merlijn

Voetbalclub: TSVV Merlijn

TSVV Merlijn is een studentenvoetbalvereniging uit Tilburg. Het lidmaatschap van de vereniging staat alleen open voor studenten en pas-afgestudeerden. Het eerste elftal speelt in de Derde klasse zaterdag van het Nederlands amateurvoetbal (2020/21). Daarnaast is zij ook vertegenwoordigd met lagere elftallen in de zondag competitie en telt zij eveneens vrouwenteams en zaalvoetbalteams.

Namen die lijken op Merlijn

Marlijn

Artikelen over de naam Merlijn

Hoe spel ik de naam Merlijn?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • E Edison
 • R Roma
 • L Liverpool
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • N New York

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • E Eva
 • R Ruben
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • J Jordi
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • E Echo
 • R Romeo
 • L Lima
 • I India
 • J Juliett
 • N November

Zo spel je Merlijn met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Merlijn in braille

m
e
r
l
i
j
n

Zo sein je Merlijn in morsecode

— —
·
· — ·
· — · ·
· ·
· — — —
— ·

Zo sein je Merlijn met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Merlijn bekijken?

Top 5 unisex met een M