Hedda Geboortekaartje naam Hedda m2

Betekenis Hedda

Iemand die de strijd aangaat, Tevreden strijder
Meer informatie

Geslacht

Hedda wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Hedda is Scandinavisch

Hedda is afgeleid van de naam Hedwig

Naamsopbouw

Hedda is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 3 medeklinkers (h, d, d).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Hedda

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Hedda is een stoere Scandinavische meisjesnaam. De naam Hedda is een verkleinwoord van de naam Hedvig. Zo heet de heldin van het toneelstuk Hedda Gabler (1890) van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. En de naam Hedvig is weer een afgeleide van de meer bekende naam Hedwig. En nu komen we bij de bron: Hedwig is afgeleid van de Germaanse naam Hadewig. Deze naam is afgeleid van de Oudhoogduitse naam "Haduwig", samengesteld uit twee Oud-Germaanse elementen: "*haþuz" (strijd, vecht) en "wīg" (vechten, strijd, vechter, in staat om te vechten), wat betekent "iemand die wil gevecht". Heilige Hedwig van Silezië (Pools: Święta Jadwiga Śląska), was hertogin van Silezië vanaf 1201 en van Groot-Polen vanaf 1231, evenals hoge hertogin-gemalin van Polen van 1232 tot 1238. 2) Jadwiga was vorst van Polen van 1384 tot haar dood. Haar officiële titel was 'koning' in plaats van 'koningin', wat weerspiegelde dat ze een soevereine in haar eigen recht was en niet alleen een koninklijke gemalin. Ze was een lid van het Capetiaanse huis van Anjou, de dochter van koning Lodewijk I van Hongarije en Elizabeth van Bosnië. De naam Hedda komt vooral voor in Noorwegen, Zweden en Denemarken, maar zeker ook in Frankrijk en Duitsland. In Nederland en België wordt de naam minder dan 25 keer per jaar gegeven. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Hedda Østberg Amundsen (skier) en Hedda Hjortsberg (ballerina). De leukste naam is wellicht Hedda Hopper (actrice). In Noorwegen kent men verder de Hedda Award. Deze toneelprijs is vernoemt naar het bekende Noorse toneelsstuk Hedda Gabler. Van het stuk is ook een film gemaakt.

Beroemdheden met de naam Hedda

Hedda Sterne
Kunstenaar

Hedda Sterne was een Roemeense kunstenares. Ze staat vooral bekend vanwege het feit dat ze, als enige vrouw, bij de abstract expressionistische kunstgroep The Irascibles zat. Deze groep bestond uit kunstenaars zoals Jackson Pollock, Mark Rothko en Willem de Kooning.

Hedda Hopper
Actrice

Hedda Hopper geboren als Elda Furry was een Amerikaanse roddelcolumniste en actrice. Op het hoogtepunt van haar invloed in de jaren veertig bedroeg haar lezerspubliek 35 miljoen.

Kunst met de naam Hedda

Toneelstuk: Hedda Gabler

Hedda Gabler is een toneelstuk geschreven door de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen . De wereldpremière vond plaats op 31 januari 1891 in het Residenztheater in München. Ibsen was zelf aanwezig, hoewel hij backstage bleef. Het stuk is heilig verklaard als een meesterwerk binnen de genres literair realisme, negentiende-eeuws theater en werelddrama. Het stuk gaat over Hedda, de dochter van een generaal, die vastzit in een huwelijk en een huis dat ze niet wil. Over het algemeen wordt het titelpersonage voor Hedda Gabler beschouwd als een van de grote dramatische rollen in het theater.

Award: Hedda Award

De Hedda Award (Heddaprisen) is een Noorse theaterprijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 1998. Het is vernoemd naar het personage "Hedda" uit Ibsens toneelstuk Hedda Gabler. Onder de categorieën, die in de loop der jaren zijn gevarieerd, zijn: Beste Theaterproductie, Beste Regie, Beste Toneelvoorstelling en af ​​en toe een ereprijs. De prijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Noorse Theaters en Orkesten (Norsk teater- og orkesterforening) in samenwerking met het Norwegian Theatre Leaders' Forum (Norsk teaterlederforum).

Namen die lijken op Hedda

Fedda

Hoe spel ik de naam Hedda?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • D Danemark
 • D Danemark
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • D Daniël
 • D Daniël
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • D Delta
 • D Delta
 • A Alfa

Zo spel je Hedda met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter d
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Hedda in braille

h
e
d
d
a

Zo sein je Hedda in morsecode

· · · ·
·
— · ·
— · ·
· —

Zo sein je Hedda met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter d
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Hedda bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een H

Top 10 meisjesnamen met 5 letters