Romy Geboortekaartje naam Romy m2

Betekenis Romy

Dauw Van De Zee, Rozemarijn
Meer informatie

Geslacht

Romy wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Romy is Duits

Naamsopbouw

Romy is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 1 klinkers (o) en 3 medeklinkers (r, m, y).

Populariteit van de naam Romy

Romy is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Romy tussen 1991 en 2023. De naam Romy is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Romy is 135x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 15x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Romy

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Romy is een meisjesnaam. Romy is een vleivorm van Rosemarie. Er zijn meerdere verklaringen mogelijk voor de herkomst van Rosemarie. Rosemarie kanontstaan zijn uit de plantnaam ‘rozemarijn’. De Latijnse naam hiervan is ‘rosmarinus’, dit betekent ‘dauw van de zee’.De naam Romy is afgeleid van de naam Rosemarie. De naam Rosemarie kan een combinatie zijn van Rosa en Maria. Rosa betekent ‘roos’ of komt van een Germaanse naamstam met de betekenis ‘roem’. De betekenis van Maria is onzeker, mogelijk is dit 'schoonheid' of ‘bitterheid’. Varianten zijn ook Ramona, Romana, Romina. De naam is bekend geworden door de Oostenrijkse actrice Romy Schneider. Ook al is het een Germaanse afgeleide, en is de meest bekende drager afkomstig uit Oostenrijk, de naam wordt het vaakst gegeven in Frankrijk. En heel soms ook aan een jongentje. Verder geven ouders in andere franstalige landen zoals België en Quebec ook deze naam graag aan een dochter. En net als andere Ro-namen Roman, Rowan en Romeo, is ook Romy populair geworden bij een bultje beroemdheden. Matt Lauer heeft een dochter genaamd Romy, net als regisseur Sofia Coppola en Phoenix-frontman Thomas Mars. De Britse premier Boris Johnson en zijn vrouw Carrie noemden hun dochter in 2021 Romy. Romy Rosemont vinden we de leukste combinatie drager van de naam. Sommigen herinneren verder zich misschien de komedie Romy and Michelle's High School Reunion (uit 1997), met Mira Sorvino als Romy. Als laatste is er natuurlijk de superleuke Nederlandse film met als titel Kapsalon Romy.

Beroemdheden met de naam Romy

Romy Rosemont
Actrice

Romy Rosemont is een Amerikaanse actrice, scenarioschrijfster en filmproducente. Ze speelde onder meer in de film The Avengers en The Bachelor.

Romy Müller
Atlete

Romy Müller (geboren als Romy Schneider; Lübbenau, 26 juli 1958), is een voormalige Duitse sprintster, die was gespecialiseerd op de 100 m en de 200 m. Haar grootste prestaties leverde ze echter bij het estafettelopen. Ze won olympisch goud en liep zesmaal een wereldrecord (vijfmaal 4 x 100 m en eenmaal 4 x 200 m).

Romy Schneider
Actrice

Romy Schneider, pseudoniem van Rosemarie Magdalena Albach, (Wenen, 23 september 1938 – Parijs, 29 mei 1982) was een Duitse actrice, die doorbrak met de vertolking van de rol van Elisabeth van Oostenrijk in Ernst Marischka's filmcyclus Sissi.

Romy Monteiro
Actrice

Romy Monteiro, artiestennaam van Romy Truggelaar (Utrecht, 13 november 1992), is een Nederlandse zangeres, musicalactrice en presentatrice. Nadat zij in 2014 deelnam aan de talentenjacht The voice of Holland brak ze in 2015 door met de hoofdrol in de Nederlandse musical The Bodyguard.[

Boeken met de naam Romy

Zeg het maar Romy
Auteur: C. M. Putter

Zeg het maar Romy, van C.M. de Putter-Dekker is een kinderboek. Romy is een vluchtelingetje dat met haar moeder en broertje in Nederland een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Romy is een meisje van vijf jaar en heeft het moeilijk met de kinderen op school. Ze moet vaak terugdenken aan haar land waar ze vandaan komt en waar haar vader nog is. Zou haar vader nog leven? Hoe moet dat nu allemaal verder?

Muziek met de naam Romy

Romy
Artiest: Julien Doré

Romy is een lied van Julien Doré uit 2016

Films met de naam Romy

Kapsalon Romy

Een hartverwarmende film van Mischa Kamp, naar het scenario van Tamara Bos. Met Beppie Melissen, Noortje Herlaar en Vita Heijmen. De band tussen de 10-jarige Romy en haar strenge oma, kapster Stine, is broos, maar verandert ingrijpend als oma steeds vergeetachtiger wordt. Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Namen die lijken op Romy

  -   Rima   -   Romée   -   Rumi

Hoe spel ik de naam Romy?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • M Madagaskar
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • M Mila
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • M Mike
 • Y Yankee

Zo spel je Romy met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter m
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Romy in braille

r
o
m
y

Zo sein je Romy in morsecode

· — ·
— — —
— —
— · — —

Zo sein je Romy met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter m
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Romy bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 4 letters