53 moaie Friese namen voor jullie lytse poppe

Hollandse namen
7 november 2022

Fryslân boppe! Vandaag gaan we op namenjacht in de provincie van de Elfstedentocht, Sneekweek, fierljeppen, sûkerbôle en de waddenzee. Want Friesland kent enorm veel mooie babynamen. Friese namen zijn de laatste jaren hartstikke hip, maar er zijn nog genoeg onontdekte pareltjes. Daarom zochten we in het Hoge Noorden naar de allerleukste Friese namen voor jullie kindje. Bêst genôch!

Hippe Friese namen

Heb jij Friese roots? Of ben je gewoon benieuwd welke mooie babynamen uit onze noordelijke provincie komen? Neem dan zeker een kijkje in deze rijtjes Friese babynamen. We trappen af met de Friese namen top 10. Deze Friese babynamen zijn op dit moment het meest populair.

  1. Fenna
  2. Fedde
  3. Silke
  4. Benthe
  5. Jente
  6. Jelle
  7. Femke
  8. Jinte
  9. Seppe
  10. Fos

Fenna
De meest populaire Friese naam van dit moment is Fenna. Deze meisjesnaam heeft de prachtige betekenissen ‘vrede’ en ‘bescherming’. Vorig jaar werden er meer dan 300 kleine Fenna’s geboren, en dat waren lang niet allemaal Friese baby’s! Ook Fenne is een toffe variant van de naam.

Fedde
Er zijn natuurlijk ook veel hippe Friese namen voor jongens, zoals Fedde! De betekenis van Fedde is net als bij Fenna ‘bescherming’ en ‘vrede’. Dat komt omdat beide namen afstammen van het Oudfriese ‘frethe’ en ‘ferd’. De zeldzame variant Fedda is tof voor meisjes!

Silke
De Friese naam Silke betekent ‘zege’ en ‘overwinning’. Een ontzettend krachtige naam dus! Silke kwam voor 1980 bijna niet voor, maar sinds 2000 zijn er steeds meer Silkes bij gekomen. 

Benthe
Benthe klinkt bijna Scandinavisch, maar is toch echt Fries! Toch komt de naam ook in Noorwegen en Denemarken voor. Benthe heeft verschillende mooie betekenissen, zoals ‘geluk’, ‘gezegende’ en ‘beer’.

⛸ Leestip: De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje.

Jinte
Zowel Jente als Jinte zijn echte hippe namen. De betekenissen van de Friese namen zijn moeilijk te achterhalen. Beide namen kunnen een Friese afgeleide van Johannes zijn, wat ‘God is genadig’ betekent. 

Jelle
De naam Jelle is een absolute Fryske klassieker. Jelle betekent ‘waarde’, ‘betaling’ en ‘offerfeest’. Perfect voor succesvolle mini’s! Jelte is een mooie afgeleide van de naam.

Femke
Wij zijn fan van Femke! Deze mooie Friese meisjesnaam betekent ‘vrede’ en ‘beroemde beschermer’. Het is ook een echte vrouwelijke naam, omdat Famke in het Fries ‘meisje’ betekent. 

Seppe
Seppe is een van de hipste Friese namen. En wist je dat het eigenlijk een Bijbelse Friese naam is? Seppe is namelijk afgeleid van Jozef, wat ‘God voegt toe’ betekent. Een andere betekenis van Seppe is ‘overwinning’.

Fos
Hoe leuk is de naam Fos? Deze korte Friese naam betekent ‘volk’ en ‘strijder’. Superkrachtig dus! Maar we denken natuurlijk ook aan een gezellig vosje in het bos. Ook Fosse en Foss staan hoog in ons favorietenlijstje van Fryske nammen.

Geboortekaartje neutraal

Friese jongensnamen

Zoek je een mooie Fryske naam voor jullie jonkje? Dan zit je hier goed, want we hebben de allerleukste Friese jongensnamen voor je verzameld. Van hippe korte namen tot typisch Friese namen: dit zijn onze favorieten!

Korte Friese jongensnamen

Jorn
Ben je gek op dieren? Dan wordt je kindje vast een echte dierenvriend. En in dat geval is Jorn een superleuke Friese naam. Jorn betekent namelijk ‘vriend van de everzwijnen’ en ‘moedige vriend’. Jort is een stoere variant met dezelfde betekenis.

Ole
Olé olé, we gaan voor Ole! Deze Friese naam heeft stiekem ook een Scandinavisch tintje, want Ole komt in Noorwegen en Denemarken vrij veel voor. De betekenis van Ole is ‘rijkdom’. Fun fact: de uitvinder van LEGO heette ook Ole!

Pier 
Speels, kort en pittig: dat is de naam Pier! Pier is net als Pierre afgeleid van de Bijbelse naam Petrus, die ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ betekent. Maar voor Friezen heeft Pier ook een extra lading, want Grutte Pier is een van de grootste Friese volkshelden. Wist je trouwens dat ook de Friese naam Pyt een afgeleide is van Petrus? Weer eens wat anders dan Piet!

Abe
Het zou haast crimineel zijn om de naam Abe niet op te nemen in het lijstje Friese namen voor jongens. Topvoetballer Abe Lenstra heeft namelijk menig Fries hart gestolen in zijn tijd. De man was zo geliefd, dat het voetbalstadion van Heerenveen naar hem werd vernoemd. De betekenis is ook prachtig, namelijk ‘door adel schitterend’.

⚽️ Ook leuk om te lezen: 21 voetbal namen voor jongens en meisjes.

Jitse
De Friese naam Jitse heeft iets cools en eigenzinnigs. De betekenis van Jitse is waarschijnlijk ‘rijke voogd’ of ‘adel’. De meeste Jitses wonen – hoe kan het ook anders – in het noorden van Nederland.

Mink 
Ben je op zoek naar stoere Friese namen voor jullie mini? Dan is Mink zeker het overwegen waard. Deze Fryske naam betekent namelijk ‘kracht’. Dat draagt helemaal bij aan de stoere klank. De babynaam Mink is best populair in Nederland. De afgelopen 3 jaar zijn hier zo’n 100 kleine Minkjes geboren. 

Ulbe
Ulbe is een echte Friese klassieker die voornamelijk in Noord-Nederland voorkomt. De betekenissen van Ulbe zijn ‘erfgoed’, ‘stralend’ en ‘schitterend’. Een eeuw geleden was Ulbe nog redelijk bekend, maar vandaag de dag is de naam hartstikke zeldzaam.

Pelle 
Als mama of papa een echte voetbalfan is, dan is de link met Graziano Pellè snel gemaakt. Toch is de betekenis van Pelle iets minder sportief, namelijk ‘rots’. De naam Pelle is in Nederland niet onbekend. In 2021 kregen nog 59 jongetjes deze naam.

Jurre
Jurre! Deze krachtige Friese jongensnaam komt in het hele land voor. En vorig jaar werden er zelfs meer dan 250 kleine Jurres geboren! De betekenis van Jurre is ‘strijder’, ‘vorst’. 

Hidde
Ook Hidde is net als Jurre lekker krachtig. Hidde betekent namelijk ‘strijd’ en ‘de strijdvaardige’. Toch klinkt de naam ook zacht en vrolijk. Vorig jaar kwamen er in ons land meer dan 230 Hiddes bij. 

Teije
We eindigen dit rijtje met de bijzondere naam Teije. Deze Friese jongensnaam heeft de prachtige betekenis ‘geschenk van God’. Andere betekenissen van Teije zijn ‘volk’ en ‘vreugde’. Daar word je toch vrolijk van?

Oude Friese jongensnamen

Jesse
De naam Jesse kent de Hebreeuwse betekenis ‘gift’, maar heeft ook een Friese herkomst. Vanuit die oorsprong is de naam mogelijk afgeleid van het woord ‘asen’, wat ‘goden’ betekent in de Germaanse mythologie. Een andere betekenis is ‘zwaard’. 

Douwe
Vogelaars opgelet! Douwe staat namelijk voor ‘duif’. Toepasselijk, want Friesland kent veel mooie vogelspotplekken. Naas ‘duif’ betekent Douwe ook ‘vriend’ en ‘lieveling’. Aahw…

🦉 Lees ook ons artikel over de 35 leukste vogelnamen!

Lieuwe
Weet je zeker dat jullie mini het allerliefste kindje van de wereld zal zijn? Dan is Lieuwe de perfecte Friese naam. Lieuwe betekent namelijk ‘lief’. Toch doet de naam stiekem ook denken aan ‘leeuw’. Lief én stoer dus!

Tibbe
Friese jongensnamen zijn vaak lekker simpel en stoer. Zo ook Tibbe. Deze toffe jongensnaam betekent ‘moedig onder het volk’ en ‘schitterend onder het volk’. Dat wordt vast een populair jongetje!

Jelmer
Ben je op zoek naar typisch Friese namen? Dan is Jelmer een mooie optie. Jelmer betekent ‘door adel beroemd’. De naam komt vooral in Friesland voor, maar hij is ook bekend in Zweden en Denemarken.

Hedzer
Hedzer is een echte oude Friese jongensnaam die vandaag de dag ontzettend zeldzaam is. De betekenissen van Hedzer zijn ‘strijd’ en ‘speer’. Hedzer komt voornamelijk in Friesland en Drenthe voor.

Wessel 
‘Beschermer van het leger’, dat is de betekenis van Wessel! Deze Friese jongensnaam komt inmiddels in heel Nederland voor, en dat snappen we helemaal. Wessel kan ook nog eens heel makkelijk afgekort worden tot Wes. Lekker stoer! 

💙 Leestip: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Sjoerd
Ook Sjoerd is een typisch Friese naam. De korte naam wordt al eeuwen gegeven en betekent waarschijnlijk ‘overwinning’ en ‘beschermer’. Wij zijn fan van deze krachtige naam.

Siebe
Met Friese namen raak je al snel in de winning mood, want betekenissen als ‘overwinning’ en ‘zege’ komen opvallend vaak voor. En dat geldt ook voor Siebe! Sieb, Siep en Syb zijn trouwens leuke varianten van de naam.

Friese babynamen

Friese meisjesnamen

Er zijn natuurlijk ook hartstikke veel Friese namen voor famkes! Laat je dus lekker inspireren door de onderstaande rijtjes met frisse Fryske nammen. Welke Friese meisjesnaam vind jij het mooist?

Vrolijke Friese meisjesnamen

Yfke
Bij de naam Yfke zien we meteen een leaf famke voor ons. De betekenis van Yfke is ‘taxusboom’ en ‘de buigzame’. Dit komt doordat ‘ijf’ of ‘yf’ vroeger de benaming was van de taxusboom, die voor buigzaam hout zorgde. Hét recept voor een lenig kind dat volop in bomen klautert!

Nine
De Friese naam Nine betekent onder andere ‘rein’ en ‘zuiver’. Ook Niene en Nynke zijn leuke Friese varianten met dezelfde betekenissen. Nine is sinds 2010 steeds populairder geworden en komt in heel Nederland voor.

Mare 
Mare is officieel geen Friese naam, maar is in Friesland behoorlijk populair. De naam is afgeleid van Maria en betekent ‘druppel van de zee’ en ‘geliefde’. Maar Mare staat ook voor de zee en voor het Friese woord ‘mar’, dat ‘meer’ betekent. Een mooie naam voor waterliefhebbers!

💧 Leestip: 50 namen geïnspireerd op water.

Femm
De Friese naam Femm klinkt speels en vrolijk, maar ook lekker krachtig. We denken meteen aan feminisme en powervrouwen. Femm is afgeleid van Femme en betekent ‘beroemde beschermer’ en ‘vrede’. Fem is een toffe variant.

Sinne
Zonnig, vrolijk en schitterend: dat is Sinne! Deze moderne Friese naam betekent letterlijk ‘zon’ in het Fries. Verder kan Sinne ook een afgeleide zijn van Sine, wat ‘reiziger’ betekent. Perfect voor jullie avontuurlijke famke!

Imke
Ook van Imke worden we helemaal blij. Imke is afgeleid van het mooie Imme, dat ‘groot’ en ‘geweldig’ betekent. Ben je gek op Scandinavië? Dan zijn Imke of Imme extra leuk, want deze namen lijken op ‘ihme’, het Finse woord voor ‘wonder’. 

Akke
Friese meisjesnamen klinken vaak lekker stoer en no-nonsense. En dat geldt ook Akke! Deze krachtige naam betekent ‘zwaard’ en ‘goed’. Voor Fryske jongetjes is Auke trouwens een leuke optie. 

Roas
Ben je op zoek naar een echte zeldzame naam met Friese roots? Dan is Roas een stoere keuze. Deze bijzondere naam is het Friese woord voor ‘roos’. Een andere betekenis van Roas is ‘roem’. De naam is trouwens ook superleuk voor jongens!

Oude Friese meisjesnamen 

Fardau
Als het om typisch Friese namen gaat is Fardau een echte topper. De naam is in Friesland namelijk veruit het populairst. Fardau wordt al eeuwenlang gebruikt en betekent ‘vrede’, ‘beschermer’ en ‘heilig’. 

Elbrich
Ook Elbrich is een klassieker onder de Friese meisjesnamen. Deze zeldzame naam komt bijna alleen in Friesland voor. De betekenis van Elbrich is ‘edele beschermer’. 

Berber
Wil je jullie dochter een naam met een vleugje mysterie geven? Kies dan voor Berber! Deze naam is al interessant door de verdubbeling van het woord ‘ber’. Maar de betekenis draagt hier ook nog eens aan bij. Berber betekent ‘exotisch’ en ‘mysterieuze vreemdeling’. 

Jildou
Jildou betekent ‘heilig offer’, ‘offerkrijger’ en ‘waarde’. Het is een op en top Friese naam die tegenwoordig niet zo vaak meer gegeven wordt. Je kan Jildou makkelijk afkorten tot Jil. Superleuk!

Amarins
De liefde tussen moeder en dochter is onvoorwaardelijk. En deze bijzondere band is onlosmakelijk verbonden met de mooie naam Amarins. Deze beauty uit het rijtje Friese meisjesnamen betekent ‘voor altijd’. Een andere betekenis van Amarins is ‘de verdiener’. 

Rixt
Kort en superkrachtig, zo klinkt de Friese naam Rixt! En de betekenissen sluiten daar goed op aan, want die zijn ‘machtig’, ‘aanzienlijk’, ‘sterk’ en ‘krachtig’. Wauw!

❤️ Lees ook: Dit zijn de 50 leukste korte babynamen.

Dieuwke
Wat betreft stoere Friese namen scoort Dieuwke een hoop punten. Deze naam klinkt misschien schattig, maar de betekenis is heel powerful. Dieuwke betekent namelijk ‘beschermer van het volk’.

Seija
De bijzondere naam Seija is ontzettend zeldzaam; er wonen namelijk minder dan honderd Seija’s in Nederland! Deze unieke Friese babynaam is afgeleid van Seije en betekent ‘overwinning’. 

Marrit
We sluiten het rijtje Friese meisjesnamen af met Marrit. Dit is de Friese variant van de Scandinavische naam Marit. Zowel Marrit als Marit betekenen ‘dochter van de zee’ en ‘parel’. Extra leuk als je een speciale band met de zee hebt!

Geboortekaartje meisje

Genderneutrale Friese namen

Laat je je graag inspireren door genderneutrale namen? Dan zijn de volgende Friese namen misschien iets voor jou. Perfect voor vrolijke en eigenzinnige sûkertútsjes.

Brecht
Brecht klinkt lekker kort en krachtig. Je zou misschien denken dat de naam vaker voor jongens wordt gebruikt, maar Brecht wordt meestal voor meiden gekozen! Deze leuke Friese naam heeft een hele mooie betekenis, namelijk ‘de stralende’. Dat past natuurlijk supergoed bij jullie lytse poppe.  

Melle
De Friese naam Melle is de laatste jaren behoorlijk populair. Tot nu toe is Melle een echte jongensnaam in Nederland, maar in Frankrijk wordt de naam vaker voor meisjes gekozen. Melle betekent onder andere ‘sterke wolf’. Superstoer voor zowel jongens als meisjes!

Sil
De naam Sil betekent onder andere ‘overwinning’ en ‘bos’. Maar Sil of Syl kan ook een verwijzing zijn naar het Friese woord voor ‘zeilen’, namelijk ‘silen’. De ultieme naam voor watersporters. 

Diede
De vrolijke naam Diede betekent ‘volk’ en ‘vreugde’. Daar word je toch blij van? Diede kwam eerst helemaal niet zoveel voor in Nederland, maar sinds 1990 komen er elk jaar zo’n 50 kleine Diedes bij. 

Ise
Is de winter jouw lievelingsseizoen? Dan is Ise een mooie Friese naam voor jullie kindje. Ise betekent namelijk ‘ijs’. Voor jongens is Eise trouwens ook een toffe optie. It gjit oan!

❄️ Leestip: De allermooiste winter babynamen, brr!

Eke
We eindigen met de Friese klapper Eke. Deze korte en krachtige naam betekent ‘zwaard’, ‘nobel’ en ‘vriendelijk’. Yke is trouwens ook een mooie Friese naam die helemaal genderneutraal is.

Kenmerken van Friese namen

Heb je jouw ultieme babynaam nog niet gespot, maar hou je wel van die typisch Friese klank? Dan is het misschien leuk om stil te staan bij de kenmerken van Friese babynamen. Want Friese namen hebben vaak een aantal eigenschappen waaraan je ze kunt herkennen. We hebben de opvallendste kenmerken voor je op een rijtje gezet.

Klein, kleiner, kleinst
Friese namen eindigen vaak op ‘ke’ of ‘je’. De Friezen verkleinen de namen dus eigenlijk een beetje. Dit geeft de Friese babynamen echt iets schattigs.

Kort maar krachtig
Babynamen uit Friesland zijn vaak kort. Het zijn over het algemeen babynamen met 2 lettergrepen. Maar liefhebbers van korte, krachtige namen kunnen ook los met de namen met 1 lettergreep. 

En het eindigt op… 
Friese namen lijken qua klank een beetje op elkaar. Klanken van namen worden onder andere bepaald door een eerste of laatste letter. Friese jongens- en meisjesnamen eindigen vaak op een E. Was jou dit al opgevallen? 

In de mix! 
Steeds meer ouders variëren in schrijfwijzen om een naam iets unieker te maken. Maar de Friezen hadden hier vroeger al een handje van. Zo hebben veel Friese babynamen een Y in plaats van IE, zoals de naam Hylke.

Op babynamen komen elke maand meer dan 200.000 bezoekers. Via onze pagina Meest populaire Friese namen vind je altijd de allerlaatste meest populaire Friese namen van dat moment.

Stuur een Fries geboortekaartje!

Hebben jullie een moaie Friese naam gekozen? Dan is het superleuk om een Friese tekst op het geboortekaartje te schrijven. Zo laat je in stijl weten dat er een Fryske poppe geboren is. We delen een paar korte Friese gedichten voor geboortekaartjes.

Dêr bist dan. Sa lyts, sa leaf.
In berntsje fan ús tegearre.
Wat binne wy wiis mei dy.

Sa fier as de moanne en werom
Sa mâl binne wy mei ús jonkje/famke

Ut ús
fan ús
en dochs
sa fansels
dysels

Al ús letter is mei dy.

Zo wordt je geboortekaartje net zo bijzonder als de prachtige Friese babynaam die jullie gekozen hebben. In protte lok mei jimme lytse poppe!

Gerelateerde blogs

Limburgse namen
Dit zijn de 33 leukste Limburgse namen
Typisch Amsterdamse namen
Mokums paradijs! 37 typisch Amsterdamse namen
feitjes-over-voornamen
6 opvallende weetjes en feitjes over voornamen