Mats Geboortekaartje naam Mats j2

Betekenis Mats

Geschenk van Jahweh, Geschenk Van God
Meer informatie

Geslacht

Mats wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mats is Scandinavisch

Mats is afgeleid van de naam Mattheus

Naamsopbouw

Mats is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (m, t, s).

Populariteit van de naam Mats

Mats is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mats tussen 1997 en 2023. De naam Mats is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Mats is 397x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 14x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mats

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mats is een mooie, korte, stoere jongensnaam. De naam Mats is een jongensnaam afkomstig uit Scandinavië en is een verkorte vorm van Matthias dan wel Matteüs. De naam Mattheus komt oorspronkelijk van de Hebreeuwse naam Mattityahu, wat 'geschenk van Jahweh' of 'geschenk van God' betekent. Mattheüs zelf betekent gewoon 'geschenk', hoewel er mensen zijn die zeggen dat het nog steeds 'geschenk van God' of zelfs 'geschenk van God' betekent. Mattheus betekent wat ons betreft nog steeds "geschenk van Jahweh" (van Hebreeuws "mattath/מַתָּת" = geschenk + "yah/יָה" = verwijzend naar de Hebreeuwse God). Wat de vertaling ook is, het is een naam met een sterke bijbelse oorsprong, aangezien Mattheüs een van de apostelen van Jezus was en een van de schrijvers van het Nieuwe Testament. Varianten van de naam zelf, en in andere talen, zijn onder andere Matteo, Matheo, Mateo, Matthew, Max, Matias, Matteus, Matthias, Matheus, Micah, Mathias en Marlon. De naam Mats was vooral halverwege de twintigste eeuw populair in Zweden. Een bekende persoon met deze naam is de Zweedse oud-tennisser Mats Wilander. In sommige Scandinavische landen, zoals Denemarken komt de variant Mads meer voor. In het Nederlands taalgebied kwam de naam Mats traditioneel nauwelijks voor, maar in Nederland is hij vanaf ongeveer 1990 gebruikelijker geworden, vooral in de steden. Vanaf 2010 kreeg jaarlijks ongeveer 0,4% van de jongens die geboren werden deze naam, die daarmee rond de 30e plaats kwam op de Nederlandse lijst met populaire jongensnamen. In België is de naam nog meer populair bij ouders. Na Noorwegen wordt de naam het vaakst gegeven door ouders in België. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Mats Hummels (voetballer) en . In Nederland kennen we Mats Seuntjes (voetballer). In Vlaanderen is Mats een personage in de serie Gamekeepers.

Beroemdheden met de naam Mats

Mats Hummels
Voetballer

Mats Hummels (Bergisch Gladbach, 16 december 1988) is een Duits voetballer die doorgaans centraal in de verdediging speelt. Hij verruilde FC Bayern München in juli 2019 voor Borussia Dortmund, waarvoor hij ook van 2009 tot en met 2016 uitkwam. Hummels debuteerde in 2010 in het Duits voetbalelftal, waarmee hij in 2014 het WK won.

Mats Wilander
Tennisser

Mats Wilander is een voormalig Zweeds tennisspeler. In zijn carrière won hij zeven grandslamtitels en driemaal de Davis Cup, in 1984, 1985 en 1987.

Boeken met de naam Mats

Jet en Wol
Auteur: Brigitte Minne

Jet en Wol is een mooi kinderboek van Brigitte Minne. Mats zit in de klas van Jet. Als je Mats ziet, zie je Jet. Als je Jet ziet, zie je Mats. Jet heeft een poes: Wol. Ze is dol op het dier. Maar Mats laat het hek op een kier. En Wol loopt weg. Jet is boos op Mats. Woest. Ze wil Mats niet meer zien. Wat nu?

Namen die lijken op Mats

Mateo   -   Matz

Hoe spel ik de naam Mats?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • T Tamara
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • T Tango
 • S Sierra

Zo spel je Mats met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Mats in braille

m
a
t
s

Zo sein je Mats in morsecode

— —
· —
· · ·

Zo sein je Mats met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mats bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 4 letters