Jim Geboortekaartje naam Jim j2

Betekenis Jim

Verdringer, Vasthouder, Vertegenwoordiger (van het Griekse "Iakobos (Ἰάκωβος)
Meer informatie

Geslacht

Jim wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jim is Engels

Naamsopbouw

Jim is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 2 medeklinkers (j, m).

Populariteit van de naam Jim

Jim is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jim tussen 1996 en 2023. De naam Jim is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Jim is 120x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jim

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jim is een mooie jongensnaam. De naam Jim is een variant van James, of van onze Jan. James en Jan zijn vormen van de laat-Latijnse naam Iacomus, een variant van de bijbelse Latijnse vorm Iacobus, en van het Griekse "Iakobos (Ἰάκωβος)", wat betekent "Verdringer, vastgehouden door de hiel, hielgrijper, beentrekker". De naam is op zijn beurt afgeleid van de Hebreeuwse stam "ʿqb > Yaʿakov", wat betekent "volgen, achterblijven", en het verwijst naar de omstandigheden van Jacobs geboorte toen hij zich vasthield aan de hiel (Hebreeuws: ʿaqeb) van zijn oudere tweelingbroer. broer Ezau. Jacob, zoals beschreven in de Hebreeuwse Bijbel, de Talmoed, het Nieuwe Testament, de Koran en de Baha'i-geschriften, was de derde patriarch van het Hebreeuwse volk met wie God een verbond sloot, en voorouder van de stammen van Israël, die waren vernoemd naar zijn nakomelingen. In de Hebreeuwse Bijbel is hij de zoon van Isaak en Rebekah, de kleinzoon van Abraham, Sara en van Bethuel. Jacob wordt vereerd als een profeet van de islam, de naam wordt vaak gebruikt als voornaam in Arabische en islamitische samenlevingen. Dit was de naam van twee apostelen in het Nieuwe Testament. De eerste was Sint Jacobus de Meerdere, de broer van de apostel Johannes, die in het boek Handelingen onder Herodes Agrippa werd onthoofd. De tweede was Jacobus de Kleine, de zoon van Alfeüs. Een andere Jacobus (bekend als Jacobus de Rechtvaardige) wordt ook in de Bijbel genoemd als de broer van Jezus. Als je dus op zoek bent naar een traditionele naam met een tijdloze aantrekkingskracht, overweeg dan Jim. Met een rijke geschiedenis en vele fascinerende connecties, heeft deze naam connotaties van geloof, familie en succes, waardoor het een uitstekende optie is voor uw kleintje. Andere varianten van de naam zijn onder meer Jem, Jemmy, Jimmy, Jimi en Jimmie. In Nederland en België kiezen ouders ongeveer even vaak voor Jim als voor Jimmy. Opmerkelijke naamgenoten zijn de Amerikaans-Canadese acteur Jim (eigenlijk James) Carrey en stand-upcomedian Jim Gaffigan, die deze naam een ​​slimme voorsprong geven. In Nederland kennen we onder meer zanger Jim (eigenlijk Jimmy) Bakkum. Leuke weetjes van de naam: JIM is ook de naam van een Vlaamse televisiezender. Jim, جيم, is de vijfde letter van het Arabisch alfabet. Hij stamt af van de letter gimel uit het Fenicische alfabet en is daardoor verwant met de Latijnse C, de Griekse gamma en de Hebreeuwse gimel. Aan de jim kent men de getalswaarde 3 toe. En voor de biologen onder ons, Jim is ook een geslacht van Hooiwagens (soort spinnetje) uit de familie Escadabiidae.

Beroemdheden met de naam Jim

Jim de Groot
Acteur

Jim de Groot (Amsterdam, 26 augustus 1972) is een Nederlandse acteur en artiest. n 2015 speelde De Groot de rol van Jezus in het grote muzikaal-Bijbelse paasevenement The Passion in Enschede. Dat jaar kwam bovendien zijn ep Zwaai uit, met daarop de nummers Zwaai, Ik weet het niet meer en Niet om te schreeuwen. Vanaf september 2017 was De Groot te zien in de populaire politieserie Flikken Rotterdam als Manfred Kleine en in SpangaS als Auke Overmars.

Jim Morrison
Zanger

James Douglas Morrison was een Amerikaans zanger, dichter en tekstschrijver. Hij was de zanger van de band The Doors en heeft verschillende gedichtenbundels geschreven.

Jim Bakkum
Zanger

Jimmy Johannes (Jim) Bakkum (Egmond-Binnen, 10 augustus 1987) is een Nederlands zanger, presentator en (musical)acteur die bekend is geworden als deelnemer aan de talentenjacht Idols in 2002/2003.

Jim Carrey
Acteur

James Eugene Carrey is een gepensioneerd Canadees-Amerikaans acteur. Hij staat bekend om zijn gelaatsuitdrukkingen, beschreven als 'van elastiek'. Hij won meer dan veertig filmprijzen, waaronder Golden Globes voor zowel The Truman Show als Man on the Moon. In april 2022 kondigde hij zijn pensionering aan.

Boeken met de naam Jim

Jim
Auteur: Judith Eiselin

Kiki vraagt zich af of ze wel bij haar familie thuishoort. Ze lijkt niet op haar ouders, vindt ze, en al helemaal niet op haar grote broer Jelmer, die met zijn probleemgedrag alle aandacht opeist. Op een dag vindt ze in een prullenbak een versnipperde kaart. Als ze de stukken aaneen schuift is nog net leesbaar: Kom je? Ik wacht al zo lang. De afzender is ook onduidelijk, staat er soms: JIM? En aan wie is de kaart eigenlijk gericht? Kiki volgt een spoor van duistere vondsten en aanwijzingen. Gaandeweg groeit haar overtuiging: ze wordt gezocht. Door haar enige echte broer. Door Jim. De spannende speurtocht wordt voortgezet op het kanaaleiland Sark, waar Kiki een ontdekking doet die haar leven totaal op zijn kop zet.

Jim. De weg naar Bakkum
Auteur: Jim Bakkum

Jim. De weg naar Bakkum is Jims persoonlijke levensverhaal. Het verhaal van een jongen die als vijftienjarige door de plotselinge Idols-hysterie wordt gekatapulteerd in een rollercoaster-carrière. Een verhaal ook over zijn vriendschappen, fans en leermomenten. Over zijn familie en de liefde die hij vond.

Films met de naam Jim

Jules et Jim

Jules et Jim is een Franse film van François Truffaut die werd uitgebracht in 1962. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman (1953) van Henri-Pierre Roché. De film speelt zich af in Parijs, enkele jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Jim, een Fransman, en Jules, een Oostenrijker, zijn twee hechte vrienden. Zij ontmoeten Catherine, een betoverende jonge vrouw op wie ze allebei verliefd worden. Ten slotte trouwt Jules met Catherine. De vrienden worden van elkaar gescheiden door de oorlog. Na de oorlog gaat Jim Jules en Catherine opzoeken in Duitsland. Hij merkt dat Catherine niet meer houdt van Jules. Jim en Catherine worden verliefd op elkaar. Ze wordt Jims minnares en verlangt een kind van hem. Jules stemt in met een scheiding. Catherine verneemt na enige tijd dat Jim een (andere) minnares heeft.

Organisaties met de naam Jim

Televisienetwerk: JIM (Medialaan)

JIM was een Vlaamse muziek- en jongerenzender van Medialaan, die in 2001 werd opgericht als JIMtv. De zender stopte met uitzenden op 16 december 2015.

Namen die lijken op Jim

Jamo   -   Jimi   -   Jimmie   -   Jimmy   -   Jin   -   Jip   -   Jiro   -   Kim   -   Pim   -   Tim

Hoe spel ik de naam Jim?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • I Italia
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • I Iris
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • I India
 • M Mike

Zo spel je Jim met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter i
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Jim in braille

j
i
m

Zo sein je Jim in morsecode

· — — —
· ·
— —

Zo sein je Jim met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter i
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jim bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 3 letters