Katla Geboortekaartje naam Katla m2

Betekenis Katla

Helm, Ketel, Vulkaan (van Oud Noorse Kettil), Puur, Zuiver (van Katharina)
Meer informatie

Geslacht

Katla wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Katla is IJslands

Naamsopbouw

Katla is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (k, t, l).

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Katla

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Katla is een stoere meisjesnaam. De betekenis van de naam “Katla” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Katla is allereerst een Scandinavische meisjesnaam en betekent "ketel; helm". De naam Katla is een afgeleide van de Oud Noorse naam Ketill. Van de Oudnoorse naam Ketill, wat "waterkoker, ketel" betekent (en zou later ook de betekenis "helm" krijgen). In oude Scandinavische rituelen werd de ketill gebruikt om het bloed van geofferde dieren op te vangen. Katla is een Top 10 naam in IJsland, waar het ook de naam is van een actieve vulkaan. De naam is ook populair bij ouders in Denemarken en Zweden. Ten tweede is de naam Katla ook een meisjesnaam die "puur" of 'zuiver' betekent en is dan een variant van de Griekse namen Katherine en Catherine. Bekende dragers van de naam vind je vooral in Noorwegen en IJsland. Op IJsland vind je bijvoorbeeld de actrices met de mooie namen Katla Guðrún Kristins Gauta Dóttir en Katla M. Þorgeirsdóttir (bekend van de populaire Netflix serie Trapped). Katla is ook een draak in het populaire kinderboek De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren (Pippi Langkous). Katla is ook een Netflix serie. De Katla is ook een volk met eigen taal in Soedan.

Beroemdheden met de naam Katla

Katla M. Þorgeirsdóttir
Actrice

Katla Margrét Þorgeirsdóttir (geboren in 1970) is een IJslandse actrice, stemactrice en schrijfster. Ze staat bekend om haar rol als Laufey in de populaire Netflix serie Trapped.

Katla (Jan Jämsen)
Zanger

Jan Jämsen, beter bekend als Katla, is een Finse songwriter, voormalig zanger en medeoprichter en zanger van de folkmetalband Finntroll.

Muziek met de naam Katla

Katla
Artiest: Album Ida Maria

Katla is het tweede album van de Noorse singer-songwriter Ida Maria. Het werd uitgebracht in Noorwegen in september 2010 en internationaal in juni 2011.

Films met de naam Katla

Katla

Katla (gestileerd als KATLA) is een IJslandse mystery-dramaserie, bedacht door Baltasar Kormákur en Sigurjón Kjartansson. De serie ging in première op 17 juni 2021 op Netflix. Na de vulkaanuitbarsting van Katla, worden de levens van de mensen van het dorp Vik op zijn kop gezet en beginnen mysteries uit het ijs te komen.

Geografie met de naam Katla

Vulkaan: Katla (IJsland)

De Katla (1450 m) is een van de grootste en actiefste vulkanen van IJsland. Hij ligt geheel verscholen onder de Mýrdalsjökull, een gletsjer in het zuiden van IJsland met een oppervlakte van ongeveer 595 km². De caldera van Katla heeft een diameter van 10 kilometer en de vulkaan barst gemiddeld elke 40 – 80 jaar een keer uit. De laatste uitbarsting was in 1918 en geologen houden de vulkaan in de gaten voor tekenen van verhoogde activiteit. Sinds de kolonisatie van IJsland zijn er 16 erupties gedocumenteerd. De Laki kraters en de Eldgjá maken deel uit van hetzelfde vulkanische systeem. Er bestaat een legende over de naamgeving. Katla was de naam van een boosaardige werkneemster, een berucht persoon in de wijde omgeving. Ze was in het bezit van een speciale broek, die de eigenschap had dat iedereen die hem aan had eindeloos kon rennen zonder vermoeid te raken. Op een bepaalde dag in de herfst bemerkte Katla dat de herdersjongen Bardi de broek gestolen had om hem te helpen bij het bijeenzoeken van de loslopende schapen in de heuvels. Als straf verdronk Katla hem in een bak met wei. Toen de winter naderde, en de wei begon op te raken, hoorde Katla een stem die haar meedeelde dat Bardi weldra zou verschijnen. Toen Bardi’s geest inderdaad weer opdook, trok Katla haar speciale broek aan, rende de Myrdalsjökull op en wierp zich in een ijsspleet. Deze 5 kilometer lange kloof staat nog steeds bekend als Kötlugjá (Katla’s kloof). Zij is nooit weer gezien. Kort na haar verdwijning kwam de vulkaan onder de gletsjer tot uitbarsting, veroorzaakte daarbij een vloedstroom die over de laag gelegen gebieden kolkte en meerdere nederzettingen verwoestte en de spoelzandvlakte Mýrdalssandur achterliet. De vulkaan herinnert ons elke 80 jaar aan haar sinister verleden met een uitbarsting die meestal in de herfst plaatsvindt.

Organisaties met de naam Katla

Natuurpark: Katla Geopark

Katla Geopark is het eerste Geopark dat is aangewezen in IJsland, nadat het in 2011 lid werd van zowel het European Geoparks Network als het door UNESCO gesteunde Global Network of National Geoparks. Het omvat onder andere de vulkanen Katla en Eyjafjallajökull, de laatste die bekend staat om de verstoring die de uitbarsting in 2010 veroorzaakte van het Europese vliegverkeer.

Hoe spel ik de naam Katla?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • A Ali
 • T Tamara
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • A Alfa
 • T Tango
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Katla met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Katla in braille

k
a
t
l
a

Zo sein je Katla in morsecode

— · —
· —
· — · ·
· —

Zo sein je Katla met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Katla bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een K

Top 10 meisjesnamen met 5 letters