Bran Geboortekaartje naam Bran u2

Betekenis Bran

Raaf, Keltische god van de profetie, kunst, zon en oorlog
Meer informatie

Geslacht

Bran wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Bran is Keltisch

Naamsopbouw

Bran is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (b, r, n).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Bran

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Bran is een mooie jongensnaam. En heel soms ook een meisjesnaam. Bijvoorbeeld in Argentinië. De betekenis van de naam “Bran” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Bran is allereerst een verkorte versie van de naam Brandon. Bradon is een mooi Ierse jongensnaam. De naam Brandon komt uit meerdere bronnen, met verschillende betekenissen in het Oud-Engels en het Oud-Iers. Eerst de makkelijke uitleg: In het Oud-Engels was Brandon oorspronkelijk een plaatsnaam die 'gaspeldoorn-heuvel' betekent. Er zijn minstens vier verschillende steden en dorpen in Engeland die Brandon heten. De plaatsnaam werd zoals met veel meer namen eerst als achternaam en later als voornaam gebruikt. Meestal wordt de naam Brandon beschouwd als een Ierse naam, van het Oud-Ierse Bréanainn dat blijkbaar uiteindelijk is afgeleid van een oud Welsh (Keltisch/Brythonic) woord "brenhin" waarvan wordt gezegd dat het "koning" of "prins" betekent. De naam is sindsdien verengelst tot BRAN-den of BREN-den. In het geval van een meisjesnaam kan Bran een verkorting zijn van de naam Brandy. En Bran is ook de Keltische god van de onderwereld, wiens symbool de raaf is. Het is waarschijnlijk geen toeval dat George R.R. Martin deze naam koos voor de Stark-erfgenaam die de mystieke titel "Three-Eyed Raven" aanneemt in zijn A Song Of Ice And Fire-boeken en HBO's Game of Thrones. De volledige naam van het personage is Brandon. Bekende dragers zijn onder meer de oude koning Bran Ardchenn en Bran Becc mac Murchado. Meer recenteliijk kennen we onder andere de acteur Bran Vargas en

Beroemdheden met de naam Bran

Bran de Gezegende
Mythologisch figuur

Bran de Gezegende (Middel-Welsh: Bendigeiduran, andere naam: Doorstoken Dijen) is in het verhaal van Branwen dochter van Llyr in de Mabinogion, de zoon van Llŷr en Penarddun en de koning van Brittannië. Bran (raaf) is de broer van Branwen en Manawydan en halfbroer van Nisien en Efnisien. Bran speelt een rol in een oorlog tegen de zonen van Dôn en in een strijd tegen Ierland. In de oorlog tegen Dons zonen strijdt Bran aan de zijde van Arawn. In de oorlog tegen Ierland laat Bran zijn zoon Caradawg (Caratacus) in Brittannië als leider achter, als hij tegen zijn zwager de Ierse koning Matholwch ten strijde trekt. Bran gaf Matholwch niet alleen zijn zuster Branwen ten geschenke, maar ook als bruidsschat de magische ketel die de doden tot leven kan wekken, die hij van de reus Llassar Llaes Gyngwyd had gekregen. Bran sterft in de strijd door een speer in zijn voet en zijn hoofd wordt in Londen begraven. Casswallawn volgde Bran op als koning.

Bran mac Febail
Mythologisch figuur

Bran of Bran mac Febail is de hoofdpersoon van de Ierse reismythe Immram Brain (De reis van Bran). Hij was de zoon van Febal en het verhaal wordt soms Immram Brain maic Febail genoemd. De Ierse vertellers kenden vele verhalen over wonderbaarlijke zeereizen, waarop vreemde eilanden en bovenzinnelijke werelden werden aangedaan.

Bran Becc mac Murchado
Koning

Bran Becc mac Murchado was een koning van Leinster uit de Uí Dúnlainge-tak van de Laigin. Hij was de zoon van Murchad mac Brain Mut, een vorige koning. Hij regeerde kort in 738.

Bran Ardchenn
Koning

Bran Ardchenn mac Muiredaig (overleden 795) was een koning van Leinster van de Uí Muiredaig sept van de Uí Dúnlainge tak van de Laigin. Hij was de zoon van Muiredach mac Murchado (overleden 760), een vorige koning. Deze sept had hun koninklijke zetel in Maistiu (Mullaghmast) in South Kildare. Hij regeerde van 785-795.

Geografie met de naam Bran

Gemeente: Bran (Charente-Maritime)

Bran is een gemeente in het Franse departement Charente-Maritime (regio Nouvelle-Aquitaine) en telt ongeveer 150 inwoners. De oppervlakte bedraagt 4,14 km², de bevolkingsdichtheid is 31 inwoners per km².

Kunst met de naam Bran

Kasteel: Kasteel Bran

Kasteel Bran is een sprookjesachtig kasteel in de nabijheid van de Roemeense stad Bran, in de Zuidelijke Karpaten. De eerste bouw van het kasteel dateert uit de veertiende eeuw. Kasteel Bran is een belangrijk nationaal monument van Roemenië. De historie van het kasteel hangt nauw samen met de ontwikkeling van Bran als stad.

Namen die lijken op Bran

Bram   -   Brand   -   Brandon   -   Brenn   -   Brent   -   Bruno

Hoe spel ik de naam Bran?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • R Roma
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • R Ruben
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • R Romeo
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Bran met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Bran in braille

b
r
a
n

Zo sein je Bran in morsecode

— · · ·
· — ·
· —
— ·

Zo sein je Bran met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Bran bekijken?

Top 8 unisex met een B

Top 17 unisex met 4 letters