Mario Geboortekaartje naam Mario j2

Betekenis Mario

De mannelijke, Dapper, Oorlogsgod (van de Latijnse wortel mas, maris)
Meer informatie

Geslacht

Mario wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mario is Italiaans en Spaans.

Mario is afgeleid van de naam Marius

Naamsopbouw

Mario is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, o) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Mario

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mario in 1972. De naam Mario is in 1972 in populariteit gestegen.

 • Mario is 220x gegeven als voornaam in 1972

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mario

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mario is 1 van die mooie jongensnamen. De naam Mario is de Italiaanse en Spaanse vorm van Marius. En Marius is een Romeinse familienaam die ofwel is afgeleid van Mars, niet de planeet, maar de naam van de Romeinse oorlogsgod, ofwel van de Latijnse wortel mas, maris wat "mannelijk" betekent. Gaius Marius was een beroemde Romeinse consul uit de 2e eeuw voor Christus. Sinds het begin van de christelijke jaartelling wordt het af en toe gebruikt als een mannelijke vorm van Maria. Bekende dragers van de naam Mario zijn onder meer de Amerikaanse autocoureur Mario Andretti (1940-) en de Canadese hockeyspeler Mario Lemieux (1965-). In België kennen we onder meer wielrenner Mario Aerts en Leuke weetjes over de naam Mario: De naam wordt natuurlijk ook gedragen door een Nintendo-videogamekarakter, een besnorde Italiaanse loodgieter, die debuteerde als de speelbare held van Donkey Kong in 1981. Hij is naar verluidt vernoemd naar Mario Segale (1934-2018), een Amerikaanse zakenman die een magazijn verhuurde aan Nintendo. En Mario is niet de enige beroemde Nitendo held. Zo kennen we Baby Mario, de babyversie van het videospelpersonage Mario, en Mario Bros., een arcadespel van Nintendo uit 1983, en Super Mario Bros, een computerspel van Nintendo uit 1985. Als laatste dan Mario Kart, een computerspel serie van NintendoBroodje Mario is ook een beroemd, in de stad Utrecht verkrijgbare Italiaanse bol belegd met kaas, twee soorten salami, chorizo, rauwkost en een groene peper. Het broodje is bedacht door de uit Italië afkomstige pizzabakker Mario Nistro, die het in 1977 in Utrecht introduceerde in zijn pizzeria aan toen nog de Mariaplaats. Mario is ook een liedje, van Hanny en de Rekels. Bekend via opmerkelijke Mario's als Lanza, Cuomo, Andretti, Puzo en Van Peebles, is deze Italiaanse naam volledig geïntegreerd in de VS.

Beroemdheden met de naam Mario

Mario Chipollini
Wielrenner

Mario Cipollini (Lucca, 22 maart 1967), bijgenaamd "Il Magnifico" ("De Schitterende") en "Il Re Leone" ("De Leeuwenkoning") naar zijn aura en uiterlijk, is een voormalig beroepswielrenner uit Italië. Cipollini wordt beschouwd als een van de beste sprinters aller tijden, met 57 etappezeges in Grote Rondes. In 2002 werd hij wereldkampioen op de weg.

Mario Ančić
Tennisser

Mario Ančić (Split, 30 maart 1984) is een Kroatisch voormalig tennisser bijgenaamd Super Mario en Baby Goran. Die laatste bijnaam verwijst naar zijn landgenoot en 'mentor', de eveneens in Split geboren Goran Ivanišević.

Mario Danneels
Journalist

Mario Danneels (Brugge, 21 maart 1981) is een in Ierland wonende Vlaamse journalist en auteur. Hij veroorzaakte grote commotie door in 1999 het bestaan van Delphine van Saksen-Coburg (toen nog Boël), de buitenechtelijke dochter van koning Albert II van België, te onthullen.

Mario Aerts
Wielrenner

Mario Aerts (Herentals, 31 december 1974) is een Belgisch voormalig wielrenner. Hij was beroepsrenner van 1996 tot 2011. Tegenwoordig is hij ploegleider bij Lotto-Soudal.

Mario Andretti
Formule 1 coureur

Mario Gabriele Andretti is een voormalige Amerikaanse autocoureur. Hij werd in 1978 wereldkampioen Formule 1 in een Lotus. Andretti wordt beschouwd als een van de meest succesvolle Amerikaanse autocoureurs.

Mario Vargas Llosa
Schrijver

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Muziek met de naam Mario

Mario
Artiest: Hanny en de Rekels

Mario is een lied van Hanny en de Rekels uit 1972. De eerste coupletten zijn: Nachten heb ik hier gewacht tot jij weer komen zou Mario Eenzaamheid heb jij gebracht, toch blijf ik jou nog trouw Mario Jaren heb ik jou gekend, zeg me nu toch waar je bent Mario Jou vergeten kan ik niet, maar ik heb toch veel verdriet Mario Nee, ik kan je niet vergeten Maar dat moet je toch wel weten Want we waren toch gelukkig met elkaar Al die dagen dat we beiden Voor geen ander konden scheiden Want we waren toch een heel gelukkig paar

Films met de naam Mario

Mario (2018)

Mario is een Zwitserse romantische dramafilm uit 2018, over de liefde tussen twee veelbelovende voetballers die moeten kiezen of ze hun relatie en seksuele geaardheid geheim willen houden om hun voetbalcarrière niet te beschadigen. De film werd geregisseerd door Marcel Gisler en ging in première op 27 januari 2018 op het Solothurn Film Festival.

Namen die lijken op Mario

  -   Marc   -   Marco   -   Mare   -   Marijn   -   Marius   -   Mark   -   Marly   -   Marne   -   Mart   -   Mert   -   Miraç   -   Miran   -   Miro   -   Mirza

Hoe spel ik de naam Mario?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • I Italia
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • I Iris
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • I India
 • O Oscar

Zo spel je Mario met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Mario in braille

m
a
r
i
o

Zo sein je Mario in morsecode

— —
· —
· — ·
· ·
— — —

Zo sein je Mario met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mario bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 5 letters