Nadine Geboortekaartje naam Nadine m2

Betekenis Nadine

Hoop (van het Russische Nadjézjda), Dapper als een beer (afgeleid van Bernadine)
Meer informatie

Geslacht

Nadine wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Nadine is Russisch en Slavisch.

Nadine is afgeleid van de naam Nadia

Naamsopbouw

Nadine is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 3 medeklinkers (n, d, n).

Populariteit van de naam Nadine

Nadine is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Nadine tussen 1976 en 2023. De naam Nadine is minder populair geworden.

 • Nadine is 24x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nadine

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nadine is een mooie, gevoelige en hoopgevende meisjesnaam. De naam Nadine is de Franstalige versie van de Slavische naam Nadia Nadja of Nadya. De naam Nadia komt van het Russische Nadezjda of Nadjézjda, dat "hoop" betekent. Deze naam is afgeleid van het Oudkerkslavisch "Nadéžda (Надежда)", wat "hoop" betekent, een vertaling van het Oudgriekse woord "Elpis (ελπίς)", met dezelfde betekenis. Nog preciezer: Nadine (met de spellingvarianten: Nadeen, Nadene) is een Franse uitwerking (vrouwelijk verkleinwoord; cf. Clémentine, Géraldine, Micheline) van de naam Nadia (ook wel gespeld als Nadja, Nadya) (Russisch: Надя, geromaniseerd: Nádja, lit. 'Nadya'), zelf een koosnaam van de Russische deugdnaam Nadezhda (Russisch: Надежда, romanized: Nadéžda, lit. 'Hoop'; uit het Russisch: надежда, romanized: nadéžda, lit. 'hoop'). Nadine is ook een verkorte versie (een koosnaam) van de naam Bernadine. De betekenis is dan 'Dapper als een Beer'. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Franse actrice Nadine Trintignant, de Zuid-Afrikaanse schrijver en activist Nadine Gordimer, zangeres Nádine, zij is een populaire Zuid-Afrikaanse zangeres, een van de beroemdste in het land. de Amerikaanse operazangeres Nadine Conner en de Amerikaanse actrice Nadine E. Velazquez. En zowel de rocksterren Allison Morissette en Suzanne Vega hebben Nadine als tweede naam in hun paspoort staan. Leuke weetjes over de naam Nadine: De naam is erg populair bij schrijvers en regisseurs. Nadine Boynton is een personage in de roman 'Appointment with Death' van Agatha Christie. En Nadine Cross een personage in de thriller "The Stand" van schrijver Stephen King. Nadine komt nog veel vaker voor in Hollywood. Zo is Nadine Fine Fran's zus in TV serie "The Nanny", is Nadine Crowell een hoofdkarakter in Amerikaanse soap "General Hospital", Nadine Swoboda een personage in "Grace Under Fire" op tv Verder kennen we Nadine Hurley als personage in de populaire TV serie "Twin Peaks", Nadine Franklin als hoofdpersoon van de film "The Edge of Seventeen, Nadine Ross als personage in de Uncharted-videogamefranchise, Nadine Hanson als detective in de TV serie Jane The Virgin en last but not least Nadine Tolliver als Stafchef van de staatssecretaris in de populaire Netflix serie "Madame Secretary". Bovendien bestaan er 2 films met de titel Nadine, 1 Nederlandse en 1 Amerikaanse. Verder is Nadine de naam van 1 van de langst durende orkanen, en is het een liedje van de rockster Chuck Berry.

Beroemdheden met de naam Nadine

Nadine Gordimer
Schrijfster

Nadine Gordimer wordt beschouwd als de belangrijkste Engelstalige schrijfster van de twintigste eeuw van Zuid-Afrika. In 1991 werd haar de Nobelprijs voor Literatuur toegekend, de eerste voor een Zuid-Afrikaans auteur.

Nadine Trintignant
Regisseur

Nadine Trintignant is een Franse filmregisseur, producent, redacteur, scenarioschrijver en romanschrijver. Ze staat bekend om het maken van films over familie en relaties, zoals Ça n'arrive qu'aux autres en L'été prochain.

Nádine
Zangeres

Nádine (28 februari 1982) is een populaire Zuid-Afrikaanse zangeres, een tevens een van de beroemdste in het land. Nádine is uitgegroeid tot een van de populairste artiesten in Zuid-Afrika. Op amper 13-jarige leeftijd bracht ze haar eerste album uit. In 1997 toerde ze door Zuid-Afrika met de populaire Nederlandse zanger Jan Smit. Datzelfde jaar zong ze zich ook in de kijker tijdens Two Nations in Concert in Johannesburg waar ook de Spice Girls en Billy Ocean op het podium stonden.

Muziek met de naam Nadine

Nadine (Is it You?)
Artiest: Chuck Berry

"Nadine (Is It You?)" is een nummer geschreven en opgenomen door Chuck Berry. Het werd in februari 1964 als single uitgebracht. De compositie lijkt op Berry's eerste hit, "Maybellene", met op dezelfde manier teksten over het dromen van een meisje. Zoals Berry tegen Melody Maker zei: "Ik nam 'Maybellene' en daaruit kreeg ik 'Nadine. Volgens Allmusic had het nummer een "diepgaande invloed" op de songwriting van Bob Dylan: "Je hoeft alleen maar te luisteren naar 'Nadine (Is It You?)', uitgebracht in februari 1964, en vervolgens naar het Dylan-album Bringing It All uit 1965. Back Home, met zijn surrealistische verhaalliedjes, om de overeenkomsten te horen." Cash Box beschreef het als "een hard rijdende, ritmische pop-blues tranentrekker die met autoriteit en gevoel probeerde". In de documentaire film Hail! Hagel! Rock 'n' Roll (waarin Berry "Nadine" vertolkt), prees Bruce Springsteen de songtekst. Springsteen selecteerde de zinnen 'ik zag haar vanuit de hoek toen ze zich omdraaide en terugdubbelde / begon te lopen naar een koffiekleurige Cadillac'. Springsteen zei daarover: "Ik heb nog nooit een koffiekleurige Cadillac gezien, maar ik weet nu precies hoe die eruitziet".

Films met de naam Nadine

Nadine (1987)

Nadine is een Amerikaanse filmkomedie uit 1987 onder regie van Robert Benton. Nadine Hightower werkt in een schoonheidssalon in Austin. Ze wil enkele portretfoto's terug van een fotograaf. In plaats daarvan krijgt ze plannen voor de ontwikkeling van een snelweg in handen. Op die manier komt ze in aanvaring met een plaatselijke landeigenaar.

Nadine (2007)

Nadine is een Nederlandse film uit 2007 van Erik de Bruyn. De rol van Nadine wordt door drie vrouwen gespeeld: Halina Reijn speelt Nadine op 32-jarige leeftijd, Sanneke Bos op 36-jarige leeftijd en Monic Hendrickx op 40-jarige leeftijd, waarbij er niet is geprobeerd om de drie actrices op elkaar te laten lijken. De rol van Hendrickx is het heden en haar persoon zien we het meest in beeld. Het was de openingsfilm van het Mannheim Heidelberg International Filmfestival en de afsluitingsfilm van het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film werd verder vertoond op diverse internationale filmfestivals, waaronder het Sao Paolo International Filmfestival. Nadine is een succesvolle en ambitieuze alleenstaande vrouw in de veertig. Ze heeft een grote kinderwens, maar het nog krijgen van een kind lijkt onhaalbaar. Ze kijkt terug op haar verleden en op een van haar verbroken relaties. De man uit die verbroken relatie komt ze tegen in een supermarkt, hij blijkt een kind te hebben. Uit jaloezie neemt ze in een opwelling het kind mee en ontvoert ze het naar Portugal, waar ze van de buitenwereld afgesloten van haar nieuwe leven probeert te genieten.

Natuurfenomenen

De orkaan Nadine was de veertiende tropische cycloon van het Atlantisch orkaanseizoen 2012. Het was de vierde langstlevende orkaan in het Atlantische bassin. Nadine ontwikkelde zich uit een tropische golf ten westen van de Kaap Verdische eilanden op 10 september. De volgde dag sterkte deze aan tot de tropische storm Nadine. In eerste instantie trok Nadine in noordwestelijke richting en later noordwaarts, weg van enige landmassa. Vroeg op 15 september bereikte Nadine orkaankracht en trok oostwaarts. Door een toename van verticale windschering zwakte Nadine af naar een tropische storm op 16 september. De dag erna trok de storm naar het noordoosten en bedreigde de Azoren. Laat op 19 september draaide Nadine echter naar het oostzuidoosten voordat ze de eilanden bereikte, maar de tropische stormwinden bereikten wel sommige van de eilanden. Op 21 september draaide de storm ten zuiden van de Azoren zuidzuidoostwaarts om alter af te zwakken tot een niet-tropische depressie. Door gunstige omstandigheden sterkten de resten van Nadine op 24 september opnieuw aan tot een tropische cycloon. De storm meanderede vervolgens langzaam door het oosten van de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk draaide Nadine zuidzuidwestwaarts en werd bijna stationair. Op 28 september draaide de storm noordwestwaarts en sterkte aan tot een orkaan en piekte op 30 september met een windsnelheid van 150 km/h. De dag erna zwakte Nadine weer af tot een tropische storm. Uiteindelijk werd Nadine op 3 oktober een extratropische cycloon vlak voordat ze opging in een koufront ten noordoosten van de Azoren. De resten van Nadine passeerden de Azoren op 4 oktober en brachten opnieuw relatief krachtige wind op de eilanden.

Namen die lijken op Nadine

Nadina

Artikelen over de naam Nadine

Hoe spel ik de naam Nadine?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • I Italia
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • A Ali
 • D Daniël
 • I Iris
 • N Naomi
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • N November
 • A Alfa
 • D Delta
 • I India
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Nadine met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Nadine in braille

n
a
d
i
n
e

Zo sein je Nadine in morsecode

— ·
· —
— · ·
· ·
— ·
·

Zo sein je Nadine met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nadine bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een N

Top 10 meisjesnamen met 6 letters