Julius Geboortekaartje naam Julius j2

Betekenis Julius

Aan Jupiter Gewijd (verwant aan de naam van de Romeinse god Jupiter), De Jeugdige (afgeleid van het Griekse ἴουλος (ioulos) wat "donsbaard" betekent.)
Meer informatie

Geslacht

Julius wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Julius is Grieks

Naamsopbouw

Julius is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (u, i, u) en 3 medeklinkers (j, l, s).

Populariteit van de naam Julius

Julius is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Julius tussen 1996 en 2023. De naam Julius is minder populair geworden.

 • Julius is 101x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Julius

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Julius is een populaire jongensnaam. De naam Julius is afgeleid van de Gens Julia, een Romeins nomen gentile, min of meer een familienaam. Deze familienaam verwijst naar Jupiter. Maar niet naar de planeet, zoals de meesten denken. Jupiter was de oppergod in de Romeinse mythologie. Hij presideerde de hemel en het licht en was verantwoordelijk voor de bescherming en wetten van de Romeinse staat. En ja, het is ook de naam van de vijfde en grootste planeet in het zonnestelsel :-) De naam had veel invloed op zijn politieke verwezenlijkingen: mythologisch gezien wijst de naam op een goddelijke afkomst en op een afstamming van Aeneas, een Griekse held en voorvader der Romeinen. De Gens Julia herleidde zelf de naam tot Julus, een mythologische figuur die tegenwoordig meer bekend is onder de naam Ascanius. Omdat de letter i en de letter j in het verleden slechts verschillende vormen van een en dezelfde letter waren, werd de naam ook wel geschreven als Iulius. De Romeinen kenden geen J en evenmin een U, zoals te zien is op hun inscripties. Julius Civilis werd dus geschreven als IVLIVS, of ILIVS, CIVILIS. Onze kleine letters kenden zij ook niet. Varianten van de naam zijn onder meer Juul en Jules. De vrouwelijke vorm is Julia, ook Juliana en Juultje. Julius is een veel voorkomende voornaam in de Romeinse tijd - zoals in paus Julius I - en werd tot de negentiende eeuw zelden gebruikt in Engelssprekende landen. De naam is nu zeer populair in de VS. Enkele Julius-connecties: basketbalgrootheid Julius "Dr. J" Erving, personages in de Artemis Fowl-boekenreeks en tv-show Everybody Hates Chris, de geboortenaam van Groucho Marx, de komische aap gemaakt door Paul Frank en de Orange Julius-drank. De naam is ook, best verrassend, zeer populair bij ouders in Finland, Denemarken, Duitsland en Zweden. En er zijn ook mooie varianten van de naam te vinden. Wat dacht je van Jules (Frans), Xulio (Galicisch), Giulio (Italiaans), Juliusz of Julek (Pools), Júlio (Portugees), Iuliu (Roemeens), Yuli of Yuliy (Russisch), Július (Slowaaks), Julij (Sloveens), natuurlijk Julio (Spaans) en Yuliy (Oekraïens)? Bekende dragers van de naam vind je natuurlijk in het oude Rome, zoals meerdere Pausen en heersers. In de huidige tijd kennen we onder meer de Duitse ondernemer Julius Springer en American Football speler Julius Pepper. In Nederland kennen we onder andere TV kok Julius Jaspers. De naam Julius komt ook voor als achternaam, denk bijvoorbeeld aan wetenschapper Willem Henri Julius.

Beroemdheden met de naam Julius

Julius Springer
Ondernemer

Julius Springer was een Duitse uitgever die de academische uitgeverij Springer Science+Business Media oprichtte.

Julius Jaspers
Kok

Julius Jaspers (Ouderkerk aan de Amstel, 14 augustus 1962) is een Nederlands kok en schrijver van kookboeken. Van 2010 tot en met 2013 was hij medepresentator van het programma Topchef op RTL 5.[

Julius Röntgen
Componist

Julius Engelbert Röntgen (Leipzig, 9 mei 1855 – Utrecht, 13 september 1932) was een Nederlands-Duitse componist, pianist en dirigent.

Paus Julius II
Paus

Paus Julius II, geboren als Giuliano della Rovere (Albisola Superiore (bij Savona), 5 december 1443 – Rome, 21 februari 1513), was paus van de Katholieke Kerk van 1 november 1503 tot zijn dood in 1513.[1] Hij kreeg de bijnaam ‘il terribile’ (Italiaans = de verschrikkelijke) en is een van de bekendste renaissancepausen.

Julius Caesar
Keizer

Gaius Julius Caesar, of Imperator Gaius Iulius Caesar divus) (Rome, 12 juli 100 v.Chr. - aldaar, Idus van maart (15 maart) 44 v.Chr.) was een Romeins politicus, generaal en schrijver. Hij doorliep zowel een militaire als politieke loopbaan en werd na de verovering van Gallië en de daaropvolgende burgeroorlog tegen Pompeius dictator van het Romeinse Rijk. Door zijn bewind werd de Romeinse Republiek omgevormd tot het Romeinse Keizerrijk. Hij wordt meestal kortweg Julius Caesar of Caesar genoemd.

Boeken met de naam Julius

Julius Muis
Auteur: Joe Todd-Stanton

Julius Muis leeft alleen in zijn holletje onder de boom, zo lang als hij zich kan herinneren. En dat vindt hij fijn. Maar dan komt er onverwacht bezoek. Een vriend of...? Julius besluit zijn eten te delen. Dat loopt maar net goed af! Het leven zit vol verrassingen!

Julius de Raaf
Auteur: Metze Doebele

Julius is een raaf. Hij woont met zijn familie in een groot nest, boven op een schoorsteen. Julius zou eigenlijk best gelukkig kunnen zijn, alleen heeft hij een probleempje met zijn vleugels. Julius’ vleugels zijn namelijk veel korter dan de vleugels van andere ravenkinderen. En raven hebben grote vleugels nodig om te kunnen vliegen …

Films met de naam Julius

Julius Caesar (2002) (Giulio Cesare)

Julius Caesar is een film uit 2002 van regisseur Uli Edel. Wanneer de boosaardige Romeinse dictator Sulla Julius Caesar dreigt te executeren, moet Caesar vluchten. Als Caesar als oorlogsheld weer terugkeert naar Rome, krijgt hij van Pompeius een leger onder zijn hoede, waarmee hij overwinning na overwinning behaalt. Ook de banden met Egypte worden aangehaald, waarbij Caesar als een blok valt voor Cleopatra.

Kunst met de naam Julius

Mythologisch figuur: Ascanius

Ascanius of Julus is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de zoon van de Trojanen Aeneas en Creusa - volgens sommige bronnen echter was Lavinia zijn moeder - dus de kleinzoon van de godin Venus. Twee uiteenlopende legenden verhalen zijn lotgevallen. De eerste meldt dat hij in het rijk dat hij in Troje van zijn vaderen had geërfd zou hebben geregeerd en daar door zijn nakomelingen zou zijn opgevolgd. De tweede, beter bekende legende zegt dat hij samen met zijn vader Aeneas en zijn grootvader Anchises vluchtte nadat de Grieken Troje hadden veroverd. Na eerst in Carthago te hebben gewoond, kwamen zij uiteindelijk in Latium in Italië. Als teken dat Ascanius was voorbestemd voor een grootse toekomst, lieten de goden vlammen in zijn haren dansen, zonder dat de jongen brandwonden opliep. Volgens deze legende liet hij bij de dood van Aeneas de heerschappij over Lanuvium aan Lavinia na en stichtte hij Alba Longa. Volgens de Historia regum Britanniae van Geoffrey van Monmouth was Silvius de zoon van Ascanius. Silvius huwde een kleindochter van Lavinia en werd de vader van Brutus, de eerste koning van Brittannië. Een Romeinse familie, de Gens Julia, beriep zich van oudsher op hun afstamming van Julus en Venus.

Bier: Hoegaarden Julius

Bij babynamen.nl scharen we bier ook onder kunst. Julius was een amberkleurig Belgisch bier, gebrouwen in De Kluis te Hoegaarden. Het bier werd gebrouwen uit drie hopvariëteiten, water en mout, en was meer gehopt dan de andere Hoegaardse bieren. Het kende een hoge gisting en hergisting op fles en had een alcoholpercentage van 8,7%. Uitschenktechnieken waren dezelfde als bij Hoegaarden Grand Cru. Je kon ook hetzelfde glas gebruiken, maar er bestaan specifieke glazen voor Julius met dezelfde vorm, maar een andere tekening erop. Sinds 2012 heeft AB InBev, gezien de toegenomen vraag naar zware blonde bieren, Julius terug op de markt gebracht. Het wordt volgens dezelfde receptuur gebrouwen bij de Hertog Jan Brouwerij in Arcen en afgevuld in Hoegaarden. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%. Sinds 2019 wordt Julius terug gebrouwen en afgevuld in De Kluis te Hoegaarden.

Namen die lijken op Julius

Jellis   -   Jules

Hoe spel ik de naam Julius?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • U Uppsala
 • L Liverpool
 • I Italia
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • U Ursula
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • U Uniform
 • L Lima
 • I India
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Julius met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter u
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Julius in braille

j
u
l
i
u
s

Zo sein je Julius in morsecode

· — — —
· · —
· — · ·
· ·
· · —
· · ·

Zo sein je Julius met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter u
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Julius bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 6 letters