Nikita Geboortekaartje naam Nikita u2

Betekenis Nikita

Overwinnaar Met/van Het Volk, (afgeleid van het Griekse Nicetas (Νικήτας, wat 'overwinnaar' betekent). Huis, Tempel (van een Sanskrietwoord nikita निकेत)
Meer informatie

Geslacht

Nikita wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Nikita is Grieks

Nikita is afgeleid van de naam Nicolaas

Naamsopbouw

Nikita is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, i, a) en 3 medeklinkers (n, k, t).

Populariteit van de naam Nikita

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Nikita tussen 1998 en 2015. De naam Nikita is in 2015 in populariteit gestegen.

 • Nikita is 34x gegeven als voornaam in 2015

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nikita

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nikita is een mooie meisjesnaam en jongensnaam. De naam Nikita is een echte uniseks namen. In veel landen een naam voor een zoon of een dochter. In veel landen overwegend de naam voor een dochter, zoals bijvoorbeeld in Engelstalige landen als de VS, Engeland en Nieuw Zeeland, in andere landen als Italië, Polen en Duitsland overwegend een naam voor een zoontje. In Estland dan weer specifiek alleen voor een zoontje. In Nederland en België geven de ouders de naam ook veel vaker aan een dochter. Nikita ( Rus : Никита [nʲɪˈkʲitə] ) is een veel voorkomende naam in Oost-Europa en Griekenland. De Russische variant is ontstaan ​​als een Griekse naam en vervolgens een Russische naam. De Oekraïense en Wit-Russische varianten zijn respectievelijk Mykyta (Микита [mɪˈkɪtɐ]), en Mikita (Мікіта [mʲiˈkʲita]) (maar Nikita (Нiкiта) wordt ook in beide landen gebruikt). De Roemeense variant is Nichita. De naam is afgeleid van het Griekse Nicetas (Νικήτας, wat 'overwinnaar' betekent). De Griekse naam kwam in de Slavische naamkunde terecht door middel van de verering van de heilige Nicetas de Goth (gestorven in 372) in de Russisch-orthodoxe kerk. Wat veel minder mensen weten, is dat Nikita ook een Hindoestaanse naam is. De Indiase vrouwelijke naam Nikita, ook Niketā निकेता, Nikitā निकिता is niet verwant. Het komt van een Sanskrietwoord nikita निकेत, niketana निकेतन wat "huis, woning; tempel" betekent. Bekende dragers van de naam vind je zowel bij de mannen als bij de vrouwen, van de gezette post-Stalin Sovjetleider Chroesjtsjov tot de vrouwelijke spion/huurmoordenaar in de film en tv-serie La Femme Nikita. Daarnaast kennen veel mensen het mooie nummer van Elton John met de titel Nikita. In Nederland kennen we onder meer voetbalster Nikita Tromp. In India is Nikita Anand een bekend model en Miss Universe.

Beroemdheden met de naam Nikita

Nikita Anand
Model

Nikita Valentinaa is een Indiaas model, actrice, tv-presentator en voormalig schoonheidskoningin die werd gekroond tot Miss India Universe 2003.

Nikita van der Vliet
Handbalster

Nikita Rudy Tromp (Beverwijk, 8 mei 2002) is een Nederlands voetbalster die uitkomt voor Ajax in de Eredivisie.

Nikita Tromp
Voetbalster

Nikita Rudy Tromp (Beverwijk, 8 mei 2002) is een Nederlands voetbalster die uitkomt voor Ajax in de Eredivisie.

Nikita Dragun
Social Media Celeb

Nikita Nguyen, professioneel bekend als Nikita Dragun, is een YouTuber, visagist en model.

Prins Nikita Alexandrovich van Rusland
Prins

Prins Nikita Alexandrovich van Rusland was de derde zoon en vierde kind van groothertog Alexander Mikhailovich van Rusland en groothertogin Xenia Alexandrovna van Rusland. Hij was een neef van tsaar Nicolaas II van Rusland.

Nikita Chroesjtsjov
President

Nikita Sergejevitsj Chroesjtsjov was een Sovjet-politicus en partijleider van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 7 september 1953 tot 14 oktober 1964. Chroesjtsjov leidde de Sovjet-Unie na Jozef Stalin.

Muziek met de naam Nikita

Nikita
Artiest: Liedje Elton John

Nikita is een nummer van de Britse zanger Elton John en afkomstig van het negentiende studioalbum Ice on Fire uit november 1985. Op 4 oktober dat jaar werd het nummer als tweede single van het album uitgebracht. Op 21 februari 1986 volgden de VS, Canada, Japan en Zuid-Korea. Met Nikita scoorde Elton John zijn grootste hit tot dan toe in Nederland en België ( Vlaanderen). De single gaat over zijn verlangen naar een Oost-Duitse grensbewaakster. In de videoclip werd zij gespeeld door de Britse actrice Anya Major, tegenwoordig kunstenares en moeder van 3 kinderen.[1] In Nederland werd de videoclip destijds op televisie uitgezonden door de popprogramma's AVRO's Toppop, Countdown van Veronica en Popformule van de TROS. In België bereikte de plaat de nummer 1 positie in zowel de voorloper van de Vlaamse Ultratop 50 als de Vlaamse Radio 2 Top 30. In Wallonië werd géén notering behaald.

NikitA
Artiest: Band

NikitA (Oekraïens: НікітА) is een Oekraïense band die popmuziek maakt en zich gespecialiseerd heeft in het thema seksuele agressie. De band is zeer populair in de voormalige USSR-landen.

Films met de naam Nikita

La Femme Nikita

La Femme Nikita (of ook wel kortweg Nikita) is een Canadese televisieserie uit 1997, gebaseerd op de gelijknamige Franse film uit 1990. De televisieserie (1997-2001) gaat over "Section One", een organisatie die bij het bestrijden van misdaad zelf ook geen misdadige praktijken schuwt. Nikita (Peta Wilson) is beschuldigd van een moord die ze niet pleegde. Section One, een geheime antiterroristenorganisatie met erg strikte regels, neemt haar op. Michael (Roy Dupuis) is Nikita's mentor en moet haar opleiden om een goede operator te worden. Aan het hoofd van Section One staat Operations (Eugene Robert Glazer) en daarnaast Madeleine (Alberta Watson). De computerspecialist is de jonge Birkoff (Matthew Ferguson) en voor het technisch materiaal zorgt Walter (Don Francks).

Nikita (1990)

Nikita (of La Femme Nikita) is een Frans-Italiaanse film uit 1990, geschreven en geregisseerd door Luc Besson. De film begint met een poging een apotheek te bestelen door een jeugddelinquent en een heroïneverslaafde. De poging mislukt en leidt tot een vuurgevecht met de politie, waarin Nikita een politieagent vermoordt. Ze wordt hiervoor ter dood veroordeeld. De executie wordt echter niet uitgevoerd, hoewel ze wel officieel begraven en als overleden geregistreerd wordt. Nikita wordt echter gerekruteerd door de DGSE, de Franse equivalent van het Britse MI6.

Hoe spel ik de naam Nikita?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • I Italia
 • K Kilogramme
 • I Italia
 • T Tripoli
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • I Iris
 • K Kevin
 • I Iris
 • T Tamara
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • N November
 • I India
 • K Kilo
 • I India
 • T Tango
 • A Alfa

Zo spel je Nikita met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter k
gebarentaal letter i
gebarentaal letter t
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Nikita in braille

n
i
k
i
t
a

Zo sein je Nikita in morsecode

— ·
· ·
— · —
· ·
· —

Zo sein je Nikita met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter k
nautische vlag letter i
nautische vlag letter t
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nikita bekijken?

Top 3 unisex met een N

Top 6 unisex met 6 letters