Nigel Kaart van Naam Nigel

Betekenis Nigel

Kampioen, Zwart (van Keltische Niall en Latijnse Niger)
Meer informatie

Geslacht

Nigel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Nigel is Keltisch

Naamsopbouw

Nigel is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 3 medeklinkers (n, g, l).

Populariteit van de naam Nigel

Nigel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Nigel tussen 1996 en 2020. De naam Nigel is minder populair geworden.

 • Nigel is 25x gegeven als voornaam in 2020

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nigel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nigel is een mooie jongensnaam. Met de naam Nigel heb je een winnaar gevonden, die vooral perfect is voor elke donkerharige jongen. Nigel, een naam van Keltische oorsprong, komt van de naam Niall, wat 'kampioen' betekent. Het heeft ook wortels in het Latijnse woord niger, wat 'donker' betekent. Nog preciezer: De naam is afgeleid van het kerklatijn Nigellus. Dit Latijnse woord lijkt op het eerste gezicht afgeleid te zijn van het klassieke Latijnse nigellus (wat donker of enigszins zwart betekent), dat is afgeleid van niger, wat "zwart" betekent. Dit wordt nu echter beschouwd als een voorbeeld van een onjuiste etymologie gecreëerd door Franstalige geestelijken, die ook Latijn kenden, om de Normandische voornaam Neel in de Latijnse geschreven documenten te vertalen. Het Latijnse woord nigellus bracht het Oudfranse woord Neel voort (moderne nielle), wat 'niello, zwart emaille' betekent, en het verklaart de verwarring, omdat de geestelijken geloofden dat het dezelfde etymologie was als de voornaam Neel, op dezelfde manier gespeld. ] Uiteindelijk is Nigel, via het middeleeuwse Latijnse Nigellus en vervolgens Norman Neel (moderne achternaam Néel), afgeleid van het Noorse Njáll. De Noorse Njáll is op zijn beurt afgeleid van de Ierse voornaam Niall. De naam Niall reisde enige tijd door Europa en werd Njal in Scandinavië, vervolgens het Latijnse en Oudfranse Nigellus in Normandië en uiteindelijk Nigel in Engeland. Het heeft een klassiek gevoel dat perfect zal blijken te zijn als de baby een oude ziel is. Bekende dragers van de naam vind je natuurlijk vooral in de UK. (William) Nigel Ernle Bruce is een bekende Engelse acteur, Nigel Ernest James Mansell een snelle Engelse F1 autocoureur, Nigel Bond een Engelse snookerspeler, Nigel Kennedy een bekende Engelse violist en Nigel Paul Farage de Engelse Europarlementariër en leider van de Onafhankelijkheidspartij. In Nederland kennen we onder meer de voetballer en WK finalist Nigel de Jong en Verdere leuke trivia's over de naam Nigel: De naam is ook populair bij schrijvers. Walter Scott publiceerde bijvoorbeeld The Fortunes of Nigel in 1822, en Arthur Conan Doyle publiceerde Sir Nigel in 1905-1906. De naam heeft ook heeft een vleugje Sherlock Holmesiaanse stijl via Nigel Bruce, die de originele Dr. Watson speelde in Basil Rathbone's Sherlock Holmes. Nigel Wespurst is een personage in de Harry Potter boeken van JK Rowling. Nigel is ook een plaats in Zuid Afrika. En Nigel is ook de naam van een Golden Retriever die de verrassingsster werd van BBC Gardeners' World.

Beroemdheden met de naam Nigel

Nigel de Jong
Voetballer

Nigel de Jong (Amsterdam, 30 november 1984) is een Nederlands sportbestuurder en voormalig voetballer die doorgaans als verdedigende middenvelder speelde. De Jong was van 2004 tot 2015 international namens het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij eenentachtig interlands speelde en één doelpunt maakte. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Europees kampioenschappen van 2008 en 2012 en de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014.

Nigel Hasselbaink
Voetballer

Nigel Hasselbaink (Amsterdam, 21 november 1990) is een Nederlands-Surinaams voetballer die voornamelijk als aanvaller speelt. Hij debuteerde in 2018 voor het Surinaams voetbalelftal. Hasselbaink is een neef van oud-voetballer Jerrel Hasselbaink.

Nigel Mansell
Formule 1 coureur

Nigel Ernest James Mansell (Upton-upon-Severn, 8 augustus 1953) is een Brits oud-autocoureur. Hij heeft onder andere van 1980 tot en met 1995 in de Formule 1-klasse gereden, en werd in 1992 wereldkampioen. Hij werd in 1993 kampioen in de PPG Indy Car World Series en was daarmee op dat moment tegelijk kampioen in de formule 1 en de Indy car series.

Nigel Wespurt
Personage

Nigel Wespurt (Engels: Nigel Wolpert) is een jongen die op Zweinstein zit en drie klassen lager zit dan Harry, Ron en Hermelien. Hij is gesorteerd in Griffoendor. In Harry's vijfde schooljaar is hij lid geworden van de Strijders van Perkamentus om het op te nemen tegen Voldemort. Hij is een enorme fan van Harry Potter en daarom is hij ook erg blij dat hij bij de SVP zit, hij is dapper en verlegen maar niet zo goed in spreuken. Hij was ook aanwezig tijdens Zwerkbal, maar Nigel was niet goed genoeg om in het team te komen. Hij bleek het niet erg te vinden want hij was heel blij voor Ron Wemel toen hij zijn eerste wedstrijd had gewonnen. Hij was getuige van de moord op Perkamentus, samen met andere leerlingen wees hij zijn toverstok naar de lucht om hun respect te tonen na Perkamentus' dood. De filmvertolker van Nigel Wespurt, William Melling zal waarschijnlijk niet meespelen in het 7e deel. Eerder was bekend dat Nigel zou overlijden tijdens de Slag om Zweinstein. Nigel komt niet voor in de boeken, alleen in de films.

Nigel Planer
Acteur

Nigel George Planer (City of Westminster, 22 februari 1953) is een Engels acteur. Planer werd bekend met de rol van hippie Neil in de comedyserie The Young Ones, opgenomen in 1982 en 1984. Na deze serie speelde hij in enkele films en gastrollen in andere series. In 1987 werd hij herenigd met Rik Mayall en Adrian Edmondson door mee te spelen in de comedyserie Filthy Rich & Catflap.

Boeken met de naam Nigel

Nigel my family and other dogs
Auteur: Monty Don

Toen Monty Don's golden retriever Nigel de verrassingsster werd van BBC Gardeners' World, die grote belangstelling, fanmail en zijn eigen sociale media-accounts opriep, wilde Monty Don onderzoeken wat ons zo diep in contact brengt met dieren. In veel opzichten is Nigel een heel gewone hond; charmant, knap en gehoorzaam, zoals zovelen. Hij is ook een zeer geliefd familiehuisdier. Hij is ook een ster. Door het verhaal van Nigel te vertellen, vertelt Monty zijn relaties met de andere bijzondere honden in zijn leven in een memoires over zijn honden uit het verleden en het heden.

Muziek met de naam Nigel

Making plans for Nigel
Artiest: XTC

Making plans for Nigel is de eerste single van het album Drums And wires uit 1979 van de Britse post-punkgroep XTC. Op 14 september van dat jaar werd het nummer op single uitgebracht.

Geografie met de naam Nigel

Plaats: Nigel (Oost-Rand, Zuid Afrika)

Nigel is een plaats in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng waar aan mijnbouw wordt gedaan. In 1886 werd er goud gevonden waarna Nigel Gold Mining Company opgericht werd. Mijnbouw en andere vormen van zware industrie spelen anno 2011 nog een grote rol in de economie van het dorp. Nigel werd in 2000 onderdeel van de gemeente Oost-Rand. Nigel telt ongeveer 40.000 inwoners.

Hoe spel ik de naam Nigel?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • I Italia
 • G Gallipoli
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • I Iris
 • G Guus
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • N November
 • I India
 • G Golf
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Nigel met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter g
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Nigel in braille

n
i
g
e
l

Zo sein je Nigel in morsecode

— ·
· ·
— — ·
·
· — · ·

Zo sein je Nigel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter g
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nigel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een N

Top 10 jongensnamen met 5 letters