Zoë Kaart van Naam Zoë

Betekenis Zoë

De mooie Griekse naam betekent Leven
Meer informatie

Geslacht

Zoë wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Zoë is Frans en Grieks.

Naamsopbouw

Zoë is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter Z en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 1 medeklinker (z).

Populariteit van de naam Zoë

Zoë is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Zoë tussen 2013 en 2021. De naam Zoë is minder populair geworden.

 • Zoë is 569x gegeven als voornaam in 2021

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Zoë maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Zoë

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Zoë is een mooie en korte meisjesnaam. De naam Zoë (en Zoe, Zoey of Zoé ) (Grieks: ζωή) is een vrouwelijke voornaam van Griekse oorsprong, die "leven" betekent. De geschiedenis van Zoe begint in de derde eeuw toen de Alexandrijnse joden Eva, wat 'leven' betekent, vertaalden naar het Griekse equivalent Zoe. Zoe was al in gebruik in de Romeinse klassieke periode en was populair bij de vroege christenen, die hem de hoop op het eeuwige leven schonken, maar hij migreerde pas in het midden van de negentiende eeuw naar de Westerse wereld. Hetzelfde geldt voor de alternatieve spellingen Zoey, Zoie en Zooey. De naam Zoë bestaat al lang, maar is onlangs naar de top is gezoomd bij de meisjesnamen. De fonetische Zoey-spelling scoort ook hoog. In Nederland zijn er ongeveer 9000 mensen die Zoë heten. Een heel paar hiervan zijn jongen. Alle vormen (ook bijvoorbeeld Zoëy , Zoéy , Zöey en Zoêy) van de naam behoren tot de elite en aansprekende groep meisjesnamen die leven betekenen. Er zijn dan ook diverse bekende dragers van de naam, in de echte wereld, en ook als personage. Zoe Washbourne was een sterke krijger in de sci-fi-show Firefly, Zoë Hart de vrouwelijke hoofdrol in Hart of Dixie, Zoe Barnes een journaliste in House of Cards, en kinderen herkennen Zoë misschien van Sesamstraat. Zoë, en alle spellingsvarianten, is momenteel hot over de hele wereld, populair in landen van Schotland tot Spanje, Frankrijk tot Nieuw-Zeeland. Van de spellingsvarianten die Zoë heeft voortgebracht, is in Nederland Zoey het meest succesvol (er zijn in Nederland ongeveer 1000 mensen die de naam dragen). Ook deze naam is omarmd door tv-scripters - ze was te zien in de Nickelodeon-show Zoey 101, The West Wing en How I Met Your Mother. Actrice Zooey Deschanel met grote ogen, wiens voornaam hetzelfde wordt uitgesproken als Zoë, is vernoemd naar Zooey Glass, de mannelijke hoofdpersoon van de J.D. Salinger-novelle Franny en Zooey. In Nederland kennen we Zoë Vialet (fotomodel) en in België Zoë Genot (politica).

Namen die lijken op Zoë

  -   Noë   -   Noé   -   Zoey   -   Zora

Hoe spel ik de naam Zoë?

Internationaal alfabet

 • Z Zürich
 • O Oslo
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • Z Zeynep
 • O Omar
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • Z Zulu
 • O Oscar
 • E Echo

Zo spel je Zoë met gebarentaal.

gebarentaal letter z
gebarentaal letter o
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Zoë in braille

z
o
e

Zo sein je Zoë in morsecode

— · — —
— — —
·

Zo sein je Zoë met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter z
nautische vlag letter o
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Zoe-2 bekijken?

Top 9 meisjesnamen met een Z

Top 10 meisjesnamen met 3 letters