Unisex namen met een Y

Unisex naam met een Y

De letter Y is de 25ste letter uit het alfabet en is ontleend aan de Griekse letter ypsilon die op zijn beurt dan weer Semitische roots heeft in de letter wâw. Bijzonder is dat de Y zowel als een klinker en als een medeklinker kan worden beschouwd afhankelijk van het gebruik. Zo is het een klinker in het woord baby, maar een medeklinker in het woord yoghurt. Een perfecte letter dus om de naam van jouw kleine kindje mee te laten beginnen. Bijzonder en tweeledig: de geknipte letter voor een unisex namen met een Y.

De letter Y

De letter Y is door de jaren heen wat meer in onbruik geraakt in onze taal. Vroeger was het zo dat de Y gebruikt werd als ij en ei. Een woord als ijzer kon dan worden geschreven als yser. Vandaag de dag doen we dat natuurlijk niet meer. De letter Y wordt de Ypsilon of de i-grec genoemd en is in een spel als scrabble niet toevallig een letter met een hoge puntenwaarde. Echt vaak wordt hij immers niet gebruikt in de Nederlandse taal.

Namen met de beginletter Y

Namen met een Y zijn op zich al vrij zeldzaam en dat geldt helemaal voor namen die beginnen met een Y. In Nederland zijn ze stilaan wel iets populairder aan het worden naar het Angelsaksische voorbeeld waar Y een vaak gebruikte en populaire letter is. Ook in het Arabisch is de Y een populaire beginletter voor jongens- en meisjesnamen. Het grote voordeel is dat je er alle kanten mee uit kunt gaan. Dat maakt de letter Y geknipt als uniseks naam.

Unisex naam met een Y

Op zoek naar een leuke unisex naam voor jouw bengel met een Y? Hier zijn alvast enkele voorbeelden:

  • Yonah: Yonah is een naam van Hebreeuwse oorsprong die zowel voor jongens als meisjes geschikt is. Het betekent duif.
  • Yentel: Yentel is een naam die begon als pure meisjesnaam, maar tegenwoordig voor beide geslachten kan. Het betekent “God is verzoenend”.
  • Yente: Yente is een naam die eigenlijk een afgeleide is van Yentel en dan ook een betekenis ermee deelt. Deze naam wordt ook vaak geschreven als Jente.
  • Yoni: Yoni is een vrij populaire naam in Wales en Frankrijk en is daar een uitsluitend mannelijke naam. In Nederland kan het echter voor beide geslachten en betekent het lotusbloem.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Unisex namen op alfabet